Nieuws Cultuur

Hoe vind je gelijkgestemde liefdespartners in deze tijd?

daten in 2022
Everton Vila
💨

“Ik wil weten hoe iemand op geestelijk niveau staat”​
“Ik wil weten hoe iemand op geestelijk niveau staat”
Datum: 8 september 2022
Cultuur

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

De coronacrisis - in het bijzonder de vaccinatie-agenda van de overheid - heeft voor grote invloed gehad op het vinden van een liefdespartner. Is een relatie tussen een gevaccineerde en ongevaccineerde überhaupt nog mogelijk? De Andere Krant ging op verkenningstocht in de wereld van het daten. “Wil je als ongevaccineerde fysiek worden met iemand die een mRNA-vaccinatie heeft gehad is een reële vraag.”

Onze verslaggever Erick Overveen is gescheiden en begeeft zich op ‘de singlesmarkt’. Via Twitter geeft hij geregeld een inkijkje in zijn zoektocht naar een nieuwe levenspartner. Sinds corona is dat als dansen op een mijnenveld.

Na onderstaande post werd Overveen overspoeld met reacties. “Van ongevraagd advies, relatie-aanzoeken tot gratis therapiesessies”, aldus de 49-jarige inwoner van Roermond. “Daten is complexer geworden sinds corona. Ik wil iemand die openstaat voor andere informatie en niet gelijk roept: ‘dat is een complottheorie’. Tegelijkertijd wil ik tijdens een date ook niet de hele tijd over building seven van 9/11 of The Great Reset van een bejaarde Duitser praten. Toch wil ik weten hoe iemand op geestelijk niveau staat. En het oog wil ook nog steeds wat. Het liefst date ik een frisse vrouw tussen de 30 en de 40. Ik wil dus geen verzuurde 50-plusser die me doet denken aan mijn boze tante. Bij voorkeur zoek ik een kunst­­zinnig type”, aldus de schrijver van het boek Delirium. “Ben ik te kieskeurig? Enkele parameters iets bijstellen is prima, maar één doe ik geen concessies aan: als iemand het coronavaccin heeft genomen, houdt het op. Dat is echt een no-go. Ik ben op mijn hoede voor shedding (overdracht van het spike-eiwit, red.).” Ook dertiger René Mirck uit Leeuwarden is single. “Toen corona in de wereld kwam, gingen voor veel mensen de ogen open.

Illustratie: Wilfred Klap

De tweedeling was er al, maar werd toen zichtbaar in de maatschappij. Zeker toen de gedwongen keuze kwam: ga je voor de prik of niet. Dat heeft zowel fysiek als mentaal grote invloed op het liefdesleven gehad. Dat geldt ook voor mij. Ik ben single en zoek een gelijkgestemde. Iemand die niet blind meegaat in het overheidsnarratief. Los daarvan speelt ook de vraag: wil jij als ongevaccineerde fysiek worden met iemand die een mRNA-vaccinatie heeft gehad? Een heel reële vraag. Mijn antwoord is nee.”

Mirck heeft zich erop toegelegd ‘wakkeren’ ofwel ‘wappies’ aan elkaar te koppelen via zijn datingsite: dating.wappiez.nl. Het platform heeft nu zo’n tweeduizend actieve leden door het hele land. Hij heeft het idee dat er nog veel meer ‘wakkere’ singles zijn, maar moet het met beperkte middelen doen. Het is nog verkennen wat het volle potentieel is. Adverteren op Facebook gaat om diverse redenen niet. “Ik hoop te kunnen groeien en te professionaliseren. Misschien door van naam te veranderen.

Sommige mensen vinden de term wappie beledigend. Ik heb deze juist omarmd. Een wappie of gekkie is toch iemand die tegen de stroom ingaat en dat is in deze tijd een aanprijzing voor je karakter. Maar om een groter publiek te bereiken overweeg ik toch een wat algemenere naam te kiezen.” Desondanks heeft zijn site al de nodige mensen bijeengebracht. Mirck toont een testimonial van een oud-gebruiker: “Ik heb mijn droomvrouw gevonden via Wappiez. Een meer dan 100 procent match, van beide kanten. Het is zo bijzonder dat we het bijna niet kunnen geloven. Je weet niet half hoe je met deze website mijn leven positief hebt veranderd.”

Er zijn meerdere online datingmogelijkheden. Op Facebook zijn Sandra van Ede en Glenda Cruden de pagina Wakker Daten begonnen. Zij richten zich op een iets bredere doelgroep dan singles alleen. “Wij zijn er ook voor gewone vriendschappen, voor mensen die zich eenzaam of niet begrepen voelen door bijvoorbeeld familieleden of vrienden in hun omgeving. Alle mensen zijn wat dat betreft welkom, ook gevaccineerden”, aldus Cruden. “We zijn er natuurlijk ook voor singles. Wij hebben al vele liefdeskoppeltjes gehad, die tot de dag van vandaag nog bij elkaar zijn.”

Online een date scoren, voor vijftiger Saskia, is niet de manier gebleken. Ze heeft het eerst op een reguliere site geprobeerd met een uitgesproken profiel waarin stond dat ze op zoek was naar iemand zonder QR. Dat werd anders geïnterpreteerd. “Een enkeling sloeg er wel op aan, maar begon zich gelijk te beklagen over al zijn afwijzingen en zei nu te weten dat dit maar één doel had: dat wij elkaar zouden ontmoeten.” Het is er niet van gekomen. Ook de datingsites voor wappies heeft ze geprobeerd.

“Ik vond die in vergelijking met de normale minder professioneel. Er waren voor mij te weinig mogelijkheden om een normale indruk te krijgen van iemand of een gesprek aan te knopen. Te passief. Daarnaast: digitaal kun je wel een klik hebben, maar dat kan live in één seconde verdwenen zijn. Daarom ga ik liever naar leuke relevante evenementen en loop daar iemand tegen het lijf.”

Dat overkwam Miranda Veurink (52) en Patrick Blaauw (43). Rapper Blauwdruk – de artiestennaam van Blaauw – stond op 27 maart 2021 op het podium tijdens een demonstratie voor de vrijheid in Enschede. Veurink deed er dienst als koffiejuffrouw. Ze keken elkaar in de ogen en het was raak. Later, tijdens gesprekken, bleek er ook een spirituele klik te zijn. “Dat is in deze tijd voor mij erg belangrijk”, stelt Blaauw. “De fysieke klik is leuk, maar als je spirit niet past bij die van je wederhelft, gaat het vroeg of laat fout.” Blaauw denkt dat het bijna niet meer mogelijk is met een geheel andersdenkend persoon een liefdesrelatie te hebben. Veurink vult hem aan: “Voor mij is het niet belangrijk of je gevaccineerd bent, het gaat erom een spiritueel bewust iemand te vinden. De tweedeling is volgens mij: een menigte die ziet dat er op geestelijk niveau een strijd gaande is tussen goed en kwaad én een groot deel van de bevolking die dat anders ziet. Dat botst. Geestelijk hebben Patrick en ik de klik.

Samen zijn wij op onze eigen manier met het goddelijke bezig en kijken we uit naar een meer liefdevolle samenleving.”
En Overveen? Die overweegt zijn leeftijdseisen toch wat bij te stellen, nu blijkt dat zijn 84-jarige buurvrouw - in tegenstelling tot de ‘muurbloempjes’ tijdens zijn dates - blijkt te weten wie Klaus Schwab is: “dat is toch die geplastificeerde mummie die nog bij Hitler op zolder heeft gezeten?”.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.