Nieuws Samen Leven

Met Free Spirits Community bouwen aan een nieuwe aarde

FreeSpiritCommunity
Free Spirit Community
💨

"We doen het zonder bank, zonder overheid"​
"We doen het zonder bank, zonder overheid"
Datum: 2 juni 2022
Samen Leven

Anja Veerman

Anja Veerman

Vlakbij Delft en Den Haag wil Free Spirits Community neerstrijken met haar eerste Village. Het prachtige perceel dat zij op het oog hebben is al helemaal zelfvoorzienend en dus klaar om de nieuwe aarde op te beleven. De Village gaat bestaan uit een complementair holistisch herstelcentrum, een leeromgeving en helende voedseltuinen.

Theologe Willemijn Jonkers is aangesloten bij Free Spirits Community voor de inhoudelijke ceremonies en tevens penningmeester. Zij zet zich samen met initiatiefneemster Jorinde en voorzitter/projectleider Erma ten volle in voor de nieuwe aarde. Willemijn: “Wij vormen een community en in onze ‘Code of Honour’ staat dat wij het Leven en de bron in ere houden en de kracht erkennen die we allemaal in ons hebben. Leven met een hoofdletter.”

Willemijn heeft drie beroepen: spiritueel psychotherapeut, ceremoniebegeleidster en predikante. “Ik heb altijd eigen keuzes gemaakt, zowel bij mijn studierichting als de uitoefening van mijn beroep”, vertelt ze. “Omdat deze dingen nog niet echt gangbaar waren begon ik mijn eigen bedrijf. Daarna werd ik ook dominee. Als ceremoniebegeleidster help ik mensen die willen trouwen, een uitvaart hebben, hun huis inwijden, een verjaardag of kinderwelkom vieren enzovoort.”

Ceremonies zijn volgens Willemijn heel erg nodig in de samenleving en daar ontstaat steeds meer behoefte aan. “Het geeft ritme, houvast en betekenis. Met behulp van symboliek geef je expressie aan gevoelens en aan dingen die belangrijk zijn, zoals zingeving. Ook als groep, de ceremoniële weg is niet in je eentje op een berg mediteren, maar meer dat je iets gaat vormgeven en daarmee het geestelijke laat indalen in de stof. In het Duits heet aandacht voor de ziel heel mooi Seelsorge.” Willemijn ziet dat we ons in de technocratische wereld aan het ontmenselijken zijn, terwijl we holistisch ons bewustzijn op geestelijk, ziels-, emotioneel en mentaal niveau juist voeden. “Ik kijk waar mensen het helende vermogen in zichzelf kunnen aanspreken. Zelfs prenataal kan er al van alles gebeurd zijn wat invloed heeft op ons verdere leven.”

Volgens Jonkers worden momenteel veel menselijke waarden ontmenselijkt. De complementaire holistische centra en communities vormen hierbij een tegenwicht. Willemijn: “Als theologe zeg ik: we zijn geschapen met een goddelijk bewustzijn, het is de bedoeling dat we dat op aarde gestalte geven en goed samen leven met elkaar. De Community vindt het belangrijk dat er plekken zijn waar mensen zich voorbereiden op de toekomst door zo zelfvoorzienend mogelijk te leven en faciliteert dat. Iedereen heeft zijn gave, talenten en een taak en samen vul je elkaar aan. Samen is fijner en dan sta je sterker. Je ziet een trend dat mensen eenvoudiger en dichter bij de natuur willen wonen en ontspullen. Dat is overzichtelijker, je hebt minder kosten en leeft duurzamer. Niet van bovenaf opgedrongen, want dat is onvrij.”

Willemijn ziet de nieuwe samenlevingsvormen wel in stamverband. Verbonden met elkaar en niet te groot, zodat het niet hiërarchisch wordt. “Je bekommert je om elkaar. Stel een jonge moeder zit met een huilende baby en weet het even niet meer, dan stel ik mij een oudere, wijze dame voor die langskomt en zegt: geef jouw kindje maar even aan mij, dan kan jij nu rusten.” Free Spirits Community werkt nauw samen met Annemarijn Oosterwelder van de Complementaire Holistische Herstelcentra en haar bouwteam. Samen realiseren zij de bouwplannen. “Mensen geven waar ze goed in zijn en ontvangen wat ze nodig hebben, daardoor leeft iedereen in overvloed.” Met maatschappelijke relevantie, want ook mensen uit de buurt zijn welkom. “Zo kunnen we samen aan een nieuwe aarde bouwen. Een aarde waarbij we uitgaan van liefde, harmonie, vrede, vrijheid, natuur, de talenten en kracht in onszelf, in contact met elkaar. Waar ruimte is om te leren, elkaar te inspireren en te creëren. Een bijzondere plek voor iedereen, van jong tot oud, waar je jezelf mag zijn en samenwerkt met aandacht vanuit hoofd, hart en handen. Dichtbij en warm, met respect voor keuzevrijheid.”

“Samen met de nieuwe bewoners wil Free Spirits Community via donaties, onderlinge hypotheken, certificaten en waardebonnen het land in beheer krijgen en teruggeven aan de aarde, zodat het ook in de toekomst behouden zal blijven zoals het bedoeld is”, vervolgt Willemijn. “Op onze website www.freespirits.community staat informatie hoe donateurs, leden en vrienden ons kunnen steunen en investeerders kunnen bijdragen aan onze toekomst met een lening. Je kunt jouw inleg na vijf jaar weer terugkrijgen. Zonder tussenkomst van een bank krijgt de inleg een waarde die niet in geld valt uit te drukken. We doen het zonder bank, zonder overheid, alleen met crowdfunding. Zo geven wij het land terug aan Moeder Aarde!” 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.