Nieuws Samen Leven

“Tiny wonen biedt meer dan een oplossing voor de woningnood”

tiny house project
Beeld: Marjolein Jonker
💨

Marjolein ‘in het Klein’ ziet steeds meer ruimte voor tiny houseprojecten​
Marjolein ‘in het Klein’ ziet steeds meer ruimte voor tiny houseprojecten
Datum: 25 januari 2024
Samen Leven

Simone Beer


Klein en goedkoper wonen, veel groen, in een community of juist alleen: steeds meer Nederlanders voelen zich aangetrokken tot wonen in een tiny house. Waar dit concept eerst door veel gemeenten werd tegengehouden, blijken nu steeds meer mogelijkheden te ontstaan. Ambassadeur en pionier in het tiny wonen, Marjolein Jonker, ook bekend als Marjolein in het Klein, is blij met deze ontwikkelingen: “Europees gezien lopen we aan kop met het aantal legale tinyhousewoonprojecten”.

In de Bloemenbuurt in het Noord-Hollandse Lisse zullen de acht ingelote bewoners van het nieuwe tiny houseproject komend jaar hun kleine huisjes realiseren. In Eindhoven is in 2023 een project met maar liefst honderd tiny houses gerealiseerd. Is de weg naar meer ruimte en mogelijkheden voor tiny houses ingezet? “Het proces is nog steeds niet makkelijk”, vertelt Marjolein Jonker, tiny housebewoner van het eerste uur aan De Andere Krant.

“Dat is helaas nog steeds niet veranderd en erg afhankelijk van een gemeente, maar ik zie wel dat woonplekken voor tiny houses steeds vaker permanent worden en dat gemeenten bij het ontwikkelen van nieuwe woonwijken ook kavels voor tiny houses opnemen. Er zijn ook gemeenten die pilots beginnen door een tijdelijke ontheffing te geven op grond. In de Limburgse gemeente Beekdaelen is inmiddels het eerste van elf nieuwe tiny houses van Buurschap Op de Bees geplaatst en in Kerkrade is ook een tiny housewoonproject gerealiseerd.”

Het idee voor tiny houses komt uit Amerika, uit de tijd van financiële nood na de crisis in 2008. Ongeveer tegelijkertijd werd ook het idee populairder dat weinig spullen en bezit meer vrijheid geven. Inmiddels groeit in Nederland de vraag naar woningen voor één persoon en wordt de groep die kleiner en bewuster - in een tiny house - wil leven ook groter.

Marjolein was de eerste legale tiny housebewoonster in Nederland. Zij begon haar avontuur in Alkmaar in een huisje van 20 vierkante meter. Sinds juni 2022 woont ze in het Overijsselse Olst: in het groen, op een eigen kavel in een woonwijk met ook andere tiny housebewoners . “De mix met natuur en mensen is geweldig. Bewoners werden er vanaf het begin meteen bij betrokken. Veel van mijn buren reken ik inmiddels tot vrienden.”

Een tiny house hoeft overigens niet per se een houten huisje op wielen te zijn. Stichting Tiny House Nederland beschrijft het namelijk als ‘een kleine volwaardige vrijstaande woning van maximaal 50 vierkante meter vloeroppervlak met een zo kleine mogelijke ecologische voetafdruk’. Naast een eenvoudiger levensstijl spelen vaak ook de financien mee om in een tiny house te willen wonen. Het huisje is vaak al vanaf 50.000 euro te koop - of goedkoper zelf te bouwen. Als je zelf niet handig bent, kunnen professionele tiny housebouwers het totale concept voor je uitvoeren.

De Nederlandse concepten Wikihous en Wikkelhouse winnen ook steeds meer aan populariteit. Waar Wikihouse gratis open source bouwtekeningen voor houten bouwpakketten deelt die mensen zelf kunnen (laten) zagen en in elkaar zetten, biedt Wikkelhouse kant-en-klare huizen in verschillende lengtes met als basis een frame dat wordt ingewikkeld in 24 lagen karton.

Marjolein: “Er is een buurtje met Wikihouses in Almere in de nieuwe wijk De Stripmaker en ik heb ook cursisten die met dat concept willen bouwen. Een Wikkelhouse is ook prachtig. Of je zelf bouwt of iets laat bouwen, is aan je zelf. Als je het leuk vindt om te klussen, kun je je eigen tiny house bouwen.” In het nieuwe boek van Marjolein Tiny houses, van droom naar realiteit worden alle stappen op weg naar je eigen tiny house behandeld, van motivatie voor klein wonen tot financiering en het ontwerpen en bouwen van een eigen huisje.

Toch is er naast de beperkende regelgeving nóg een nadeel: het aantal locaties groeit, maar ook het aantal mensen dat tiny wil wonen, aldus Marjolein. “Dat blijft dus uit balans. Schaarste aan bouwgrond is daarbij het grootste knelpunt.” Zou een tiny house in het buitenland dan een goed alternatief zijn? “Er zijn mensen die het hier te moeilijk vinden en naar een ander land vertrekken, maar daar houd ik me niet echt mee bezig. Ik heb mijn handen al vol aan Nederland.En Europees gezien lopen we aan kop met het aantal legale tiny housewoonprojecten.”

Ze hoopt dat gemeenten gaan inzien dat tiny houses veel meer bieden dan een oplossing voor de woningnood. “Ecologisch, financieel en maatschappelijk biedt het veel voordelen. Het is zo zinvol en een oplossing voor veel problemen in de samenleving. In Deventer is er een co-housingproject met acht tiny houses met een gemeenschappelijke tuin, wasmachine en keuken. Waar normaal gesproken drie grote woningen zouden hebben gestaan, zie je nu acht huishoudens middenin het groen. En nee, niet iedereen hoeft tiny te wonen, maar er moet wel ruimte voor gemaakt worden. Je kwaliteit van leven staat centraal. En je hoeft niet zelfredzaam te zijn. Wel saamredzaam.”

Marjolein helpt mensen bij het realiseren van hun tiny droom. Haar ervaring en informatie deelt ze op Marjoleininhetklein.com. Een kavel of een tiny house vind je op Tinyfindy.com en op het Demopark in Almere kun je onder andere zaterdag 3 februari een tiny house van dichtbij bekijken tussen 10 en 16 uur: demopark.nl.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.