Nieuws Samen Leven

Met weinig geld toch rijk leven

Weinig geld
Marjolein Jansen
💹

Tips om geld te besparen​
Tips om geld te besparen
Datum: 19 mei 2022
Samen Leven

Belinda van Doorn


Met een eierwekker onder de douche, de sloot induiken à la Wim Hof, twee paar sloffen en vijf truien over elkaar aantrekken, seks, woning isoleren, eten garen in een zelfgemaakte hooimadam, rondjes rennen in je tiny house, een zonnepaneel op accu, kleine zonneopladers voor je mobiel – over energie besparen is al veel geschreven. Maar aangezien ons levensonderhoud veel duurder is geworden en hoogstwaarschijnlijk nog duurder gaat worden, hier allerlei (leuke) tips om geld te besparen en toch fijn te kunnen leven.

Digitale Tips


Gratis
Op internet zijn enorm veel sites voor allerlei gratis spullen: eten, proefmonsters, proefpakketten. foodello.nl, testnugratis.nl, gratis.nl, gratiz.nl, allesvoorniks.nl, gratisaftehalen.nl, gratis.startpagina.nl, gratisworld.nl, gratisdeals.nl, gratisproducten247.nl

Deelnemen aan online betaalde enquĂȘtes, testpersoon worden van verschillende bedrijven (je krijgt vaak gratis pakketten thuisgestuurd met producten). Bij testnugratis.nl, vind je een overzicht van deze bedrijven.
Cashback of geld terug acties, bij o.a. scoupy.com.
Lid worden van facebookgroepen met veel leden, koopjesjagers, die dagelijks de beste aanbiedingen delen.
Ambtenaren kunnen gratis werken bij andere overheidsinstanties via deeleconomienederland.nl


Ruilen
Groepen die diensten of spullen ruilen met gesloten beurs, barteren genaamd: je haar laten knippen tegen het vervangen van een kraanleertje. De site ruilen.nl heeft ruim 62.000 geregistreerde ruilers, ingedeeld op plaats of postcode. Ook zijn er sites met zorgruil, waar men elkaar de helpende hand biedt.

Lenen
Op peerby.com kun je kijken wat jouw buurtgenoten te leen of te huur aanbieden. Er zijn veel facebookgroepen van buurtgenoten die graag delen, geven, ruilen.

Vakantie
Huizenruil, wereldwijd, is enorm populair: o.a. huizenruil.com, home­exchange.com.
Een andere manier om goedkoop op vakantie te gaan is huizenoppas, via huizenoppassite.nl. of je diensten een paar uur per dag aanbieden tegen kost en inwoning zie website omslag.nl. En via wwoof.nl kun je wereldwijd op biologische boerderijen een paar uur per dag werken tegen kost en inwoning.

Voeding
Noodtas eten nodig? Neem contact op met stichtingblijeburen@gmail.com. Overal in het land ontstaan allerlei initiatieven om elkaar te steunen. Zoek in je eigen wijk, de buurtkrant, facebook- en telegramgroepen.

Op de markt, aan het eind van de dag, en bij veel Turkse, Marokkaanse en Surinaamse winkels wordt veel tegen bodemprijzen verkocht, of gratis aan de weg gezet.

Buurtbuik, voor minder draagkrachtigen, is gratis, kookt met vrijwilligers, en gebruikt producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten, Resto van Harte, buurthuizen, kerken, buurtinitiatieven: er wordt veel gratis of voor weinig geld gekookt.

In de Betuwe ligt aan het eind van de zomer veel fruit: appels, peren, pruimen, vaak weg te rotten. Maar ook staan in het wild, in steden, dorpen, op het platteland, overal fruit- en notenbomen. En met wildplukken, zeker in het voorjaar en de zomer, kom je een heel eind in je voedselvoorziening, kruiden en geneesmiddelenvoorraad.

Verzamel zaden van (wilde) planten, haal ze uit je groenten en kweek weer op. Bezoek plantenruilbeurzen zoals van Reclaim the Seeds, vind adoptiekastjes voor planten in je buurt, of maak er zelf een.

Op facebook bestaat een groep: Tuintjedelen. Voor mensen met een tuin die deze willen delen met anderen die geen tuin hebben. Gratis tuinhulp wordt ook aangeboden.

De Telegramgroep, GVVI (Gratis voedsel voor iedereen) met lokale afdelingen, tuiniert zeer creatief door te zaaien en planten in eigen buurt, om meer mogelijkheden te creëren voor mensen om voedsel te plukken.

Op de app van Too good to go, tegen voedselverspilling, worden producten tegen de houdbaarheidsdatum, uit winkels, hotels, restaurants, lunchrooms, enz. aangeboden voor een klein bedrag.

Klussen en reparaties
Repaircafes waar vrijwilligers je kapotte apparaat of kledingstuk tegen een minimale vergoeding repareren, worden meestal Ă©Ă©n keer per maand in buurthuizen georganiseerd. Computerreparatiebedrijfjes, die sociale projecten zijn, repareren computers voor weinig geld.

En verder:
Koop en verkoop je spullen op sites als Marktplaats, Vindet, Etsy, of garagesales, kringloopwinkels, rommelmarkten, koningsdag (aan het eind van de dag gaat alles meestal veel goedkoper weg). Verhuur, deel je auto, caravan, huis, boot, fiets, gereedschap enz. Ruil je kleding op rouleerdekleer.nl, ruilbeurzen, vriendinnen ruilfeestjes. Neem samen een abonnement op bijvoorbeeld De Andere Krant of het bespaar tijdschrift Genoeg. Weggeefkastjes, -winkels, -tafels; gratis boeken, tijdschriften, kleding, en soms plantjes, eten. In bibliotheek, buurt- en verzorgingshuizen lees en computer je gratis, en de koffie is er goedkoper. Nieuw is de wakkere club wisetribecommunity.com die vanuit vertrouwen, en op basis van de Gevonomie, elkaar wil bijstaan met raad, diensten, goederen en spullen. Ze hebben een app: Fairplaats.

Voor onderdak adviseer ik kraken, informatie hierover o.a. via kraakspreekuren.
Buurthuizen, huizen van de wijk, welzijnsorganisaties, werkplaatsen, kerken en verzorgingshuizen, organiseren de meest uiteenlopende activiteiten. Voor iedere doelgroep is er wel iets, tegen een klein bedrag, maar ook gratis: allerlei sporten zoals fietsles, boksen, fitness, dansen, handige cursussen zoals naailes waar je eigen kleding en gordijnen leert maken en repareren, taal- en computerlessen. Er wordt ook vaak gekookt. Meestal staat dit wel in een wijk of dorpskrant. Goldensports.nl biedt in de grotere steden, sport aan in de buitenlucht voor 55 plussers. Minima betalen 1 euro en anders 3 euro per keer.

Gratis tijdschriften zoals de Mug (Amsterdams krantje voor mensen met een minimum inkomen; veel gemeentes hebben hun eigen Mug) de Z krant (daklozenkrant) staan vol met voordelige tips, adviezen.
In sommige steden is er voor minima en ouderen een kortingspas; korting op uitjes, bioscopen, kringloopwinkels, musea, sport.
Er is ook nog gratis rechtshulp, lunchconcerten, mantelzorg­onder­steuning.

Stop met huidverzorgingsproducten, ga blootsvoets, fiets, lift, doe de airco in de auto uit (verbruikt veel brandstof), ga wildkamperen, onderhandel over prijzen, word vrijwilliger bij de voedselbank, buurtbuik: ergens waar meestal veel eten overblijft of waar je zelf mee kunt eten.

Ik hoop je hiermee geholpen te hebben aan ideeën, ook om zelf iets op te zetten. Samen doen we het.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.