Nieuws Vaccinatieschade

Pfizer-‘batches’: ook in Zweden wisselend bijwerkingen­patroon

0905 pfizer
💨

4% van gebruikte Pfizer-vaccins verantwoordelijk voor 71% van alle gemelde bijwerkingen​
4% van gebruikte Pfizer-vaccins verantwoordelijk voor 71% van alle gemelde bijwerkingen
Datum: 5 september 2024
Vaccinatieschade

Toine de Graaf

Toine de Graaf

De Deense onderzoekers die eerder vaststelden dat tijdens de coronavaccinatiecampagne in hun land sommige partijen (batches) van het Pfizer-vaccin méér bijwerkingen genereerden dan andere, hebben in Zweden vergelijkbare bevindingen gedaan.

“Mensen kregen duidelijk níet hetzelfde product”, tweette de Deense onderzoeker Vibeke Manniche onlangs op X. “Onze replicatie van eerdere Deense gegevens is van vitaal belang. Het documenteert letterlijk dat de Pfizer coronavaccins níet hetzelfde waren. Er is onderweg iets veranderd. En het leek niemand iets te kunnen schelen.”

Medicijnen en vaccins behoren te worden bereid volgens de strenge standaarden van Good Manufacturing Practice (GMP), ofwel ‘goede wijze van produceren’. Dit is hét kwaliteitsborgingssysteem van de farmaceutische industrie. Alleen een zorgvuldig vastgelegd en gecontroleerd productieproces kan immers garanderen dat elke partij van een medicijn/vaccin een uniforme samenstelling en kwaliteit heeft. De eerdere Deense studie, die verscheen in maart 2023, suggereerde dat dit principe is losgelaten bij de productie van de Pfizer-coronavaccins. Dezelfde onderzoekers hebben dit nu bevestigd aan de hand van Zweedse data.

De Deense onderzoekers schrijven in hun nieuwe studie: “De huidige bevestiging door Zweedse gegevens van het batch-afhankelijke veiligheidssignaal uit Denemarken voegt gewicht toe aan de hypothese dat vroege commerciële batches van het BNT162b2-vaccin mogelijk verschilden van de latere batches en dat de bewaking van de productkwaliteit en de geneesmiddelenbewaking op batch-niveau mogelijk niet optimaal waren tijdens de uitrol van het BNT162b2-vaccin.” Ze pleiten voor “verder onderzoek” naar de oorzaken en gevolgen. Manniche gaat er inmiddels van uit dat sprake is van een “wijdverbreid probleem”. Het verbaast haar dat de gezondheidsautoriteiten niet ingrepen in 2021. Volgens Manniche zouden zulke grote verschillen in bijwerkingenmeldingen, gerelateerd aan specifieke batches van een medisch product, normaal gesproken hebben geleid tot veiligheidsbeoordelingen en het terugroepen van producten.

De onderzoekers concludeerden eerder dat 4 procent van de in Denemarken gebruikte Pfizer-vaccins verantwoordelijk waren voor 71 procent van alle gemelde bijwerkingen in hun land. Die 4 procent omvatte negen specifieke batch­nummers, die vroeg in de vaccinatiecampagne werden ingezet. Ze bleken tevens gelinkt aan 47 procent van alle gemelde sterfgevallen (579) in Denemarken. Deze krant berichtte vorig jaar dat acht van deze negen ‘toxische’ Pfizer-batches ook in Nederland zijn gebruikt. Het ministerie van VWS weigert echter de aan deze batchnummers gekoppelde bijwerkingen en gemelde sterfgevallen vrij te geven. De Deense onderzoekers werken intussen aan een studie waarin ze zich concentreren op sterfte in relatie tot de coronavaccins. Ze verwachten hun bevindingen nog dit jaar te kunnen publiceren.

Vorige maand kwam aan het licht dat Tsjechische onderzoekers in hun land vergelijkbare bevindingen hebben gedaan. Zij vonden niet alleen een batch-afhankelijk bijwerkingenpatroon bij de mRNA-vaccins van Pfizer, maar ook bij die van Moderna.



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.