Nieuws Samen Leven

Renaissanceschool wil geen politieke thema’s in het klaslokaal

renaissanceschool
Marjolein Jansen
💨

D66 is kritisch op het initiatief​
D66 is kritisch op het initiatief
Datum: 13 mei 2022
Samen Leven

Barbera Le Noble


Forum voor Democratie (FVD), de partij van Thierry Baudet, is bezig met het oprichten van enkele basisscholen onder de naam Renaissancescholen. Met name D66 is kritisch op het initiatief. D66 maakt zich al langer druk over de oprichting van de vele particuliere scholen die sinds de coronacrisis in een stroomversnelling is geraakt. De Andere Krant komt binnenkort met een speciaal themanummer over onderwijs.

De Renaissanceschool, die per kind ongeveer twee- of ­driehonderd euro per maand zal kosten, wil vooral minder politiek in de klas, zo blijkt uit de plannen van FVD. De ­culturele en individuele ontwikkeling van kinderen zal ­gestimuleerd ­worden met ‘degelijke’ ­basismethodes en kunst, muziek, filosofie en ­natuur. De afgelopen jaren ­worden in ­Nederland steeds meer ­zogeheten B3-scholen gestart. Deze ­zelfstandige scholen krijgen geen subsidie van de overheid, maar staan wel onder algemeen ­toezicht van de onderwijsinspectie.

D66-Kamerlid Paul van ­Meenen maakt zich zorgen over de ‘­veiligheid’ van kinderen op de nieuwe scholen. Van Meenen trok onlangs in een uitzending van Op1 ten strijde tegen Ralf ­Dekker, FVD-Statenlid en bestuurslid van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijke instituut van FVD. De D66 politicus noemde het ‘heteronormatieve denken’ van de partij een gevaarlijk experiment.

Dekker op zijn beurt legde uit ­waarom de particuliere scholen in zijn ogen nodig zijn. “Wij ­vinden dat er veel te veel politiek zit in de basis­school. Kinderen ­moeten ­kunnen kennismaken met de ­wereld, zo a-politiek mogelijk. Het ­tweede punt is dat meer aandacht voor basis­vaardigheden nodig is en het belangrijkste is misschien wel dat onze scholen kleinschalig zullen zijn.”

De grootschaligheid is een ­belangrijk punt waarover in de uitzending niet werd gesproken maar dat ook heel
relevant is. Het probleem van veel scholen in het huidige systeem is dat ze ‘top-down’ bestuurd worden waardoor een rapportage- en toets­cultuur ontstaat, die niet ten goede komt aan de ontwikkeling van het kind. Follow the Money heeft dit onlangs onderzocht en kwam tot de conclusie dat de zwakste schakels in het onderwijs de schoolbesturen zijn.

Terug naar de uitzending en de ­discussie aan tafel. “Is op deze ­scholen iedereen welkom?” vroeg presentator Tijs van den Brink. “­Jazeker, op onze scholen wordt niet gediscrimineerd en iedereen is ­welkom”, was het antwoord van ­Dekker. “Maar niet iedereen kan driehonderd euro per maand betalen, dus het wordt een elitaire school”, stelde de presentator.

“Aangezien het in eerste instantie een niet door de overheid gefinancierde school zal zijn, ontkomen we daar helaas niet aan”, aldus ­Dekker, die ook meldde dat de procedure aanvraag om B1 school – een ‘­gewone’ school – te worden zo spoedig mogelijk wordt gedaan.

Kamerlid Van Meenen bleef ­herhalen dat onderwijs “goed en veilig” moet zijn en stelde dat de veiligheid van kinderen niet gegarandeerd kan ­worden in de Renaissancescholen. Het was niet helemaal duidelijk waar hij dat op baseerde. Ook Dekker, die het hele gesprek kalm en ontspannen bleef, in tegenstelling tot de ­verbeten ogende Van Meenen, vroeg zich af hoe de D66’er toch tot de conclusie kwam dat de school ‘onveilig’ zou zijn en herhaalde zijn standpunt. “We gaan kinderen niet lastigvallen met woke gedachtengoed, want een basisschool is niet de plek waar seksualisering plaats zou moeten vinden.” Van Meenen antwoordde zichtbaar geagiteerd: “Op basis van wat u hier zegt en ook ­gezien het schofferende taalgebruik van uw
partijleider (Baudet – red.) die scheldwoorden als ‘homo’ en ‘­pisnicht’ heel normaal vindt!”

Vervolgens kwam er een provocerende tweet van Thierry
Baudet voorbij waarin te lezen was dat de 4- en ­5-jarigen op de ­Renaissancescholen Latijn en Grieks moeten ­leren, dat jongens van meisjes worden ­gescheiden en dat de kinderen een uniform moeten dragen. De tweet was ironisch bedoeld, maar de grap leek de meeste mensen te ontgaan.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.