Nieuws Mens en Macht

Staat en multinationals kapen voedselketen

Help
Nilaya
💨

Boeren buitenspel​
Boeren buitenspel
Datum: 9 juli 2022
Mens en Macht

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

De Nederlandse overheid werkt nauw samen met het World Economic Forum (WEF) om de voedselsector drastisch te hervormen. Nederland is spin in het web van een wereldwijde, nieuw te vormen voedselketen die aangestuurd wordt vanuit zogeheten WEF Food Innovation Hubs. Het hoofdkantoor bevindt zich in Wageningen. De rol van de traditionele boer in de WEF-plannen is marginaal.

Het WEF, de in Davos gevestigde eliteclub van multinationals en politieke leiders, heeft over de hele wereld Food Innovation Hubs opgericht. “Multistakeholder, markt­gebaseerde partnerschapsplatforms gericht op het versterken van lokale innovatie-ecosystemen”, zo omschrijft het WEF ze. Ze moeten ervoor zorgen dat de voedselketen klaargestoomd wordt voor de toekomst.

Volgens het WEF is een radicale hervorming van het voedselsysteem nodig, zodat er in 2030 geen honger meer is in de wereld. Er is nog een weg te gaan, want op dit moment hebben “bijna twee miljard mensen geen toegang tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel en lijden 690 miljoen mensen honger”.

Om het probleem op te lossen, is in 2020 – buiten het parlement om – een “wereldwijd plan” in werking gezet. Nederland speelt daarin een hoofdrol. De Europese Food Innovation Hub van het WEF en zelfs het wereldwijde secretariaat van de Hubs is gevestigd in Wageningen. Het WEF werkt daarbij samen met de universiteit van Wageningen (WUR) en met het door de provincie Gelderland gesponsorde “voedselinnovatieplatform” FoodValley NL. In het plan is weinig ruimte voor traditionele boeren. Het WEF zet vooral in op privaat-publieke samenwerking met grote bedrijven. FoodValleyNL is een goed voorbeeld: het is gefinancierd door de provincie Gelderland, staat onder voorzitterschap van oud-minister Edith Schippers (VVD) - tevens president van de voedingsmiddelenmultinational DSM - en heeft bedrijven zoals Jumbo, Aldi, HAK, Rabobank en DSM als lid. “De rol van bedrijven in de voedselsector moet worden gestimuleerd om schaalbare oplossingen te creëren”, zei premier Rutte vorig jaar in een Zoom-meeting van het WEF.

Rutte deed zijn uitspraak in een Zoom-meeting met de veelzeggende titel Transforming Food Systems and Land Use, waarin hij vertelde dat het wereldwijde secretariaat van de food hubs door het WEF is toegewezen aan ons land, nadat Nederland ook al was aangewezen als Europees hoofdkwartier. Coördinatie is in handen van de universiteit Wageningen.

Omdat de meeste media niet of nauwelijks berichten over het WEF-plan – ook niet nu het debat tussen boeren en politiek verhit is geraakt – lijkt het alsof het geen realiteit is, of hooguit een complottheorie. Commitment aan het door het WEF geleide plan en doelstellingen is echter al openlijk verkondigd door de vorige minister van landbouw Carola Schouten en ook door de minister-president zelf. Deals over de Food Hubs zijn zelfs bezegeld in juridisch bindende contracten, zo toonde Forum voor Democratie vorig jaar aan na Kamervragen aan Schouten. Rutte zelf laat in meetings met het WEF doorschemeren dat de transformatie van de voedselketen in volle gang is. “De World Economic Food Innovation Hubs maken het mogelijk regionale aandeelhouders (wat de WEF zogenaamde stakeholders noemt - red.) te verbinden om innovaties op te schalen”, aldus Rutte. Opmerkelijk is dat vooral veel bedrijven uit de industriële en technologische sector grote inbreng hebben in de hervormingsplannen van de voedselsector.

De overheid en het WEF laten weten dat er meer voedsel geproduceerd moet worden, omdat “de verwachte groei van de wereldbevolking (naar 10 miljard in 2050 - red.) en de gevolgen van de klimaatcrisis de urgentie van de huidige voedselonzekerheid alleen maar groter maakt”, zo stond vorig jaar in een nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Waarom dan die boeren van het land afjagen, zoals de Nederlandse overheid nu openlijk doet? Meer voedsel op minder boerenland, is dat mogelijk? Ja, daar is wat op bedacht: vertical farming, oftewel landbouw die de hoogte ingaat. Vertical farming – Is this the future of agriculture?, stelt het WEF een retorische vraag. Een filmpje laat zien hoe in Kopenhagen de Deense start-up Nordic Harvest een pakhuis van 75 duizend vierkante meter zo heeft ingericht dat er in de hoogte voedsel verbouwd kan worden in veertien lagen boven elkaar gestapelde reusachtige trays. Technologische hoogstandjes als LED-verlichting, draaimechanismen en besproeiing met sensoren zorgen ervoor dat de gewassen in ‘de perfecte omstandigheden’ groeien.

“Onze productiviteit is extreem hoog en laat een kleine voetafdruk na”, stelt David Rosenberg, CEO van Aerofarming, die zijn bedrijf een kruising tussen een boeren- en een technologiebedrijf noemt. “Onze gewassen groeien – van zaad tot oogst – in vijftien dagen. In een kas of op een veld duurt dat 30 tot 45 dagen.” Het bedrijf – dat zich ook bezighoudt met de genetische modificatie van zaden met de crispr-techniek – claimt dat 95 procent minder water nodig is dan op een boerderij en dat het 390 keer zoveel gewassen per vierkante meter kan verbouwen en zelfs dat het voedsel gezonder dan gezond is (al zijn er genoeg sceptici die dit betwisten). Als dit fenomeen zich over de hele wereld verspreidt, is er veel minder landbouwgrond nodig. Sterker, er zijn veel minder boeren nodig. Niemand minder dan Bill Gates heeft 50 miljoen dollar in het bedrijf gepompt voor landbouwrobots die het werk veel sneller kunnen verzetten.

Hoewel het WEF en de overheid naar buiten toe nog wel stellen dat boeren ook in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in de voedselvoorziening, lijkt dit een strategische beslissing om de gemoederen zo lang mogelijk rustig te houden. Het lijkt erop dat alleen partijen die bereid zijn Food Hub-innovaties te omarmen een rol gaan spelen in de voedselketen van de toekomst. In zijn algemeenheid loopt de agrarische sector achter de feiten aan, laat het WEF weten. “Innovaties die kunnen helpen om onze voedselsystemen te transformeren, zijn er vaak al. Helaas blijft de adoptie en opschaling van innovaties in de agrifoodsector achter bij andere sectoren.” 

Stikstofminister Van der Wal, Picnic en Bill Gates
Niet alleen aan de producerende kant van de voedselketen zijn de lijntjes met de globalistische bestuurselite kort, ook aan de distributiezijde is er sprake van (de schijn van) belangen- verstrengeling. Zo blijkt dat de zwager van stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) – Bouke van der Wal – een eigenaar is van Picnic. In deze online supermarkt heeft Bill Gates vorig jaar 600 miljoen euro gestoken. Gates heeft te kennen gegeven dat hij wil dat de rijke landen “100 procent overschakelen op het eten van synthetisch vlees om de klimaatverandering te helpen bestrijden”. Dat fenomeen sluit weer helemaal aan bij een ander food innovation-idee gepromoot door het WEF: 3D-geprint ‘vlees’.
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.