Nieuws Samen Leven

Boze moeder daagt Van Dissel voor de rechter

Boze moeder daagt Jaap van Dissel voor de rechter
💨

Datum: 10 februari 2022
Samen Leven

Anja Veerman

Anja Veerman

De Stichting Bewust Nederland van ‘boze moeder’ Sylvie van der Voort uit Amersfoort, probeert OMT-lid Jaap van Dissel te laten getuigen in haar strijd tegen de mondkapjesplicht op scholen. Op 24 februari beslist de rechtbank in Den Haag of Van Dissel gehoor moet geven aan de oproep van de stichting.

Sylvie van der Voort, moeder van twee schoolgaande kinderen, getrouwd, werkzaam als energetisch therapeut en schrijfster van het boek ‘De Sleutel tot Zelfliefde’, was zo boos over de invoering van de mondkapplicht op de school van haar 15-jarige dochter, dat zij besloot vorig jaar een kort geding aan te spannen tegen de staat. “Eerst moesten de kinderen alleen een mondkap op in de aula, dat kon ik nog accepteren, maar toen ik hoorde dat het verplicht werd in de klas vier uur achter elkaar een mondkap te dragen, voelde ik een ontzettende boosheid opkomen. Mondkapjes belemmeren de adem en dan toch kinderen verplichten ze vier uur lang te dragen, is zó onverantwoord! Het bleek al uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken: mondkapjes werken niet tegen het virus, het is dus schijnveiligheid. Jaap van Dissel, infectioloog bij het RIVM en OMT-lid, heeft dit zelf gezegd voor de camera.”

Het kort geding leverde niets op, en ook het hoger beroep in december ging verloren. Maar Van der Voort laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Hoewel ze is geschrokken over hoe de rechters om de feiten heen draaien, denkt ze toch dat een rechtszaak kan helpen om machtsmisbruik bloot te leggen. Ze strijdt door. Ze overweegt een bodem­procedure te starten.
Haar advocaat, J.H. Fellinger van Fruytier Lawyers in Amsterdam, bereidt hiertoe een getuige-deskundigenverhoor voor. Hij wil onder andere Jaap van Dissel onder ede laten horen. Daarmee zouden zij getuigenbewijs kunnen krijgen over de ineffectiviteit en schadelijkheid van mondkapjes.

“Om het verhoor kracht bij te zetten, gaan we binnenkort een film opnemen bij een arts in ­Groningen”, zegt Van der Voort. “Zij meet CO2- en zuurstofwaarden tijdens het dragen van mondkapjes. Daaruit blijkt duidelijk de schadelijkheid van mondkapjes.” Zij is inmiddels ook benaderd door luchtvaartpersoneel, dat veel hinder ondervindt van de mondkapjes. “700 stewards en stewardessen zijn tegen de mondkapjesplicht in het vliegtuig. Er is een onwijs hoog ziekteverzuim. Hoe hoger je gaat, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Daarvan wordt ook een film gemaakt die als bewijs gebruikt gaat worden. Over twee weken worden in Groningen de eerste opnamen gemaakt op de grond. Daarna volgen nog opnamen in de lucht. Het is verrassend hoe de dingen ineens bij elkaar komen en de kracht steeds groter wordt. Zoals het er nu naar uitziet, zal de zitting van 24 februari via een livestream te volgen zijn.”

Van der Voort zegt dat zij tot haar actie is bewogen door een “visioen” dat zij kreeg, met de boodschap dat ze tegen de mondkapjesplicht moest strijden, puur vanuit haar hart. “Na enige terughoudendheid, besloot ik dat ik het moest doen. Ik heb vier weken naar een advocaat gezocht en 30 advocatenkantoren gebeld, voordat ik een advocaat vond die wilde meewerken. Om de advocaat-en griffiekosten te kunnen betalen ben ik eerst een crowdfundingactie gestart. Dat werd een succes. Inmiddels, een jaar verder, is er totaal meer dan € 46.000 gedoneerd door mensen uit heel Nederland en zijn er 3.000 donateurs. De boekhouding staat openbaar, omdat ik 100 procent transparantie wil.”

Naast haar acties voor Stichting Bewust Nederland, is Sylvie lijstduwer geworden namens de nieuwe lokale politieke partij Amersfoort voor Vrijheid. “Ik ga mij bezighouden met politiek. Zo lang de oude politiek er nog is, moet er een goed tegengeluid hoorbaar zijn.” Op vrijdag 4 februari hield Amersfoort voor Vrijheid op het Lieve Vrouweplein in Amersfoort, ‘het lichtjesplein’, een manifestatie met lichtjes en muziek en is de partij gelanceerd.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.