Nieuws Vaccinatieschade

Lareb overspoeld door “ernstige bijwerkingen” coronavaccins

1019 prikken
💨

Ernstige bijwerkingen coronaprikken werden verzwegen​
Ernstige bijwerkingen coronaprikken werden verzwegen
Datum: 19 oktober 2024
Vaccinatieschade

Toine de Graaf

Toine de Graaf

Het Lareb werd in de maanden na de start van de coronavaccinatiecampagne overspoeld door meldingen van ernstige bijwerkingen. Het bijwerkingencentrum van de overheid verzweeg dit voor het Nederlandse publiek. Hoewel Lareb bij het ministerie van VWS vergeefs smeekte om meer personeel, om de stroom aan meldingen te kunnen bijhouden, gaf directeur Agnes Kant naar buiten toe te kennen dat alles gesmeerd liep. Dit blijkt uit het verslag van een werkgroepoverleg van Lareb, VWS, RIVM en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat is vrijgekomen na een Woo-aanvraag.

“Lareb geeft aan dat de werkdruk nog steeds hoog is. Piek was 1500 meldingen per dag, nu rond 500, lijkt gestabiliseerd, gaat waarschijnlijk stijgen hoe meer we vaccineren.” Dit citaat is afkomstig uit een verslag (‘terugkoppeling’) van een overleg van de ‘werkgroep veiligheidsbewaking’ met daarin Lareb, CBG, RIVM en VWS, dat op 29 april 2021 plaatsvond. Op dat moment werd in ons land al bijna vier maanden gevaccineerd tegen corona.

Lareb ging gebukt onder een aanhoudende stroom van bijwerkingenmeldingen en had al in februari bij VWS verzocht om personele opschaling. Dat verzoek was op 11 april nog altijd niet goedgekeurd, zo weten we uit een interne VWS-mail. Daarin staat: “In februari heeft Lareb bij ons aangegeven dat zij moeten opschalen vanwege de hoeveelheid meldingen die binnenkomen. Op dit moment is het aantal meldingen na vaccinatie 8 keer zo hoog dan werd verwacht. Verwachting is dat het aantal meldingen vanwege de geplande opschaling in de vaccinatieoperatie alleen maar verder zal stijgen, en het is belangrijk dat signalering en monitoring van Lareb op orde blijft.” De interne mail ging vergezeld van het opschalingsplan, inclusief offerte, van Lareb.

Het verslag van de ‘werkgroep veiligheidsbewaking’ leert dat Lareb eind april 2021 niet kon doen wat het moest doen. Het bijwerkingencentrum gaf noodgedwongen prioriteit aan de “relatief veel (tientallen per dag) ernstige meldingen die veel tijd vragen”. Verderop in het verslag heet het: “Nu alleen ruimte voor ernstige dingen”. Daardoor bleef veel liggen: “Hierdoor is het niet mogelijk alles te analyseren dat ze (de experts van Lareb – red.) zouden willen. Dagelijks tientallen beelden die ze zouden willen bekijken omdat ze ernstig of interessant zijn – Guillain-Barré, neurologisch, gehoorstoornissen, blauwe plekken prikplek, meer myocardinfarcten, niet alleen trombose dingen, maar hier komen ze niet aan toe. Er komen elke dag ernstige meldingen binnen die echt goed bekeken moeten worden. Dit kan alleen met experts die goed ingewerkt zijn, het opplussen daarvan is niet zo goed mogelijk.”

Niets van deze realiteit werd gedeeld met het Nederlandse publiek. De overheidsinstanties en verantwoordelijke politici gaven steevast de boodschap af dat de coronavaccins veilig waren. Ook werd niet bekendgemaakt dat Lareb niet in staat was zijn kerntaak – “het signaleren van risico’s van het gebruik van geneesmiddelen, inclusief vaccins” – naar behoren uit te voeren. In 2022 publiceerden vijf Lareb-medewerkers, onder wie directeur Agnes Kant, in het wetenschappelijke tijdschrift Drug safety over hun werkzaamheden tijdens de coronavaccin-uitrol. Het artikel gaf de indruk van een geoliede machine. Zo werd bijvoorbeeld beschreven hoe Lareb batchnummers van de coronavaccins koppelde aan bijwerkingenmeldingen, dankzij een soepele samenwerking met het RIVM. Uit een publicatie uit 2023 van Wob/Woo-onderzoeker Cees van den Bos weten we echter dat op 10 februari 2021, toen al een maand werd geprikt, de uitwisseling van batchnummers met het RIVM nog altijd niet was geregeld. Het verslag van de ‘werkgroep veiligheidsbewaking’ meldde destijds: “RIVM zal aangeven bij Lareb wat een goed moment is voor de eerste keer opvragen van batchnummer door Lareb”. Met andere woorden: volledige batch-analyses waren aanvankelijk onmogelijk. Terwijl Lareb vanaf de start van de vaccinatiecampagne batchnummers had moeten kunnen opvragen bij het RIVM, zodat het had kunnen bijhouden wélke bijwerkingen bij wélk vaccin en wélke batch optraden. Het is immers de taak van Lareb, opvallende bijwerkingenpatronen tijdig te signaleren en daarop adequaat te handelen.

Voor Agnes Kant zijn de nieuwe onthullingen extra pijnlijk. In 2005 presenteerde zij als SP-Kamerlid op het Binnenhof een spraakmakende initiatiefnota, getiteld Vijfentwintig medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie. Eén van de door haar bepleite ‘medicijnen’ was verbetering van “de bewaking van en onderzoek naar bijwerkingen” bij Lareb.


Nieuwe documenten bevestigen eerdere onthullingen

Dat Lareb in samenwerking met het RIVM en het ministerie van VWS de vele meldingen van ernstige bijwerkingen van de covid-­vaccins onder de pet hield, was al eerder bekend. De Andere Krant meldde op 25 maart 2023: VWS, RIVM en Lareb verzwegen ernstige schade covid-vaccins. Dit deden wij destijds op basis van Wob-documenten die werden gepubliceerd door onafhankelijk onderzoeker Cees van den Bos op zijn weblog Bos & Bomen Substack.

Uit ons verslag:
“Duizend meldingen per dag kwamen begin februari 2021 binnen bij Lareb van soms ernstige gezondheidsschade van de Covid-injecties. Op 9 februari 2021 worden 15 overlijdens en 15 epileptische aanvallen gemeld. Een dag later blijken al 100 mensen de dood te hebben gevonden na vaccinatie. Maar Lareb meldt niets aan het publiek. Minister Hugo de Jonge in zijn persconferentie van 23 februari ook niet. Het RIVM stelt op 19 februari 2021 in een interne e-mail dat het “belangrijk is dat er geen onrust ontstaat”. De overheidsinstanties zijn er enkel op gericht de vaccinatiebereidheid te vergroten, onthult onderzoeker Cees van den Bos op basis van interne correspondentie, vrijgekomen na Wob-verzoeken. Zijn verslag, gepubliceerd op zijn blog Bos & Bomen Substack, levert een onthutsend beeld op. Het RIVM krijgt al op 1 februari 2021 te horen dat het vaccin risicovol is, laat Van den Bos zien. Er wordt melding gemaakt van heftige allergische reacties die dodelijk kunnen zijn. Bij Lareb komen 7 maal zoveel meldingen binnen als verwacht. Maar RIVM, VWS en Lareb zijn er enkel op uit het publiek gerust te stellen. Lareb meldt in zijn rapportage van 2 maart 2021: “Op dit moment ziet Lareb in de meldingen geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden”. Dit terwijl in een interne e-mail van VWS van 24 februari staat: “Ter info, Lareb heeft aangegeven dat er op sommige dagen zo’n duizend meldingen binnenkomen en dat ze daarom snel moeten opschalen”.

Als het vaccin van Astrazeneca een ‘imagoprobleem’ blijkt te hebben, ­reageert het RIVM op 22 februari 2021: “We zoeken naar mogelijkheden om de reputatie van AZ te verbeteren.” Dit willen ze onder meer doen door het plaatsen van positieve artikelen in bijvoorbeeld RTL Nieuws of AD. Tegelijk start VWS met een propagandacampagne die ervoor moet zorgen dat een aantal ‘key opinion formers’, waaronder leden van het OMT, “met één mond praten”, “ondersteunend aan ons verhaal”.

Met deze onthullingen is nooit iets gedaan, noch in de politiek noch in de media. Vragen van De Andere Krant aan Lareb worden niet beantwoord. Op 16 februari 2024 schreef Agnes Kant ons in een email: “In de artikelen in uw krant staan stelselmatig onjuistheden. Wij geven geen medewerking aan uw krant. Ik verzoek u Lareb daarvoor niet meer te benaderen.” Op onze vraag om voorbeelden te geven van ‘onjuistheden’, kwam geen antwoord. Lareb heeft de onthullingen die wij deden en de feitelijke onderbouwing ervan nooit ontkend of tegengesproken.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.