Nieuws Klimaat

Adviesorgaan Duitsland oppert ‘klimaatpaspoort’

duitsland klimaatpaspoort
Beeld: Karsten Würth
💨

Asielbeleid onderdeel van klimaatplannen​
Asielbeleid onderdeel van klimaatplannen
Datum: 23 mei 2023
Klimaat

Van onze redacteur


Duitsland moet een ‘klimaatpaspoort’ introduceren voor asielzoekers die hun land ontvlucht zijn vanwege klimatologische omstandigheden. Het klimaatpaspoort zou ook recht moeten geven op een ‘klimaatwerkvisum’. Dat is het advies van de Sachverständigenrat für Integration und Migration (SVR, expertcommissie voor integratie en migratie), een onafhankelijke adviesraad van de Duitse regering bestaande uit negen hoogleraren.

Volgens deze commissie heeft Duitsland als grote CO2-uitstoter en gebruiker van natuurlijke hulpbronnen een speciale plicht naar landen die worden getroffen door klimaatverandering. Klimaatvluchtelingen zouden zonder restricties in Duitsland moeten worden toegelaten. “Migratie- en asielbeleid zou een integraal onderdeel moeten worden van het klimaatbeleid”, zegt de commissievoorzitter professor Hans Vorländer.

Het idee dat er sprake zou zijn van ‘klimaatvluchtelingen’ is niet wetenschappelijk onderbouwd. “De Deense klimaateconoom Bjorn Lomborg heeft laten zien dat het aantal klimaatgerelateerde doden in de laatste honderd jaar zeer scherp is gedaald, van gemiddeld bijna een half miljoen per jaar rond 1920 naar enkele duizenden doden per jaar nu”, meldt een recent rapport van de stichting Clintel, waarin de rapportages van de klimaatcommissie van de VN, het IPCC, kritisch worden belicht. 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.