Nieuws Media

Follow the Money: lakei van de macht

ftm nova academia
💨

‘Onderzoeksjournalisten’ besmeuren 'complotdenkers' op aangeven van politie en veiligheidsdiensten​
‘Onderzoeksjournalisten’ besmeuren 'complotdenkers' op aangeven van politie en veiligheidsdiensten
Datum: 11 juni 2024
Media

Karel Beckman

Karel Beckman

“Belgische buren bezorgd over komst ‘universiteit’ van complotdenkers.” De kop loog er niet om. Follow the Money kwam weer eens met een onthulling. Of niet? Verslaggever Philip Gallasz had het namens FTM en de Belgische krant De Tijd gewaagd, zich – incognito – te begeven onder het publiek dat het nieuwe onderwijsinstituut Nova Academia bezocht voor een kennismakingsdag. Nova Academia is een initiatief van hoogleraar economie Paul Frijters en zijn partner Erika Turkstra. Zij hebben een ‘kasteeltje’ gekocht in de Ardennen, waar zij een academische vrijplaats willen stichten. De Andere Krant schreef er eerder een artikel over. Onze journalist maakte zich daarbij keurig bekend. De journalistieke code van beroepsvereniging NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) stelt dat journalisten met open vizier behoren te werken. Artikel 24: “De journalist maakt zichzelf en zijn methoden bij het verzamelen van informatie in beginsel als zodanig bekend.” Blijkbaar gelden deze regels niet voor de onverschrokken onderzoeksjournalisten van Follow the Money.

Het artikel over Nova Academia staat bol van de suggestieve kwalificaties. “De veroordeelde dansleraar Willem Engel en de ontslagen universitair docent Tjeerd Andringa zullen er lesgeven”, meldt FTM, dat het niet aandurfde om – noem eens wat geks – een gesprek aan te gaan met Engel of Andringa. Ook emeritus hoogleraar Paul Cliteur en hoogleraar psychologie Mattias Desmet, die bij een vorige kennismakingsdag aanwezig waren, worden door het slijk gehaald. Desmet “schreef het boek De psychologie van het totalitarisme, waarin hij tekeer gaat tegen de volgens hem ‘collectieve hypnose’ rondom de coronapandemie”, weet FTM te melden. Tekeer gaat? Zou de journalist het boek gelezen hebben? Dat zou een bepaald denkniveau vereisen dat niet alle studenten meer meekrijgen. Tjeerd Andringa weet er alles van: hij werd door de Universiteit Groningen op een zijspoor gezet, omdat hij zijn studenten confronteerde met ideeën die buiten hun gevestigde wereldbeeld lagen. FTM vervolgt: “Desmet trad voorts op bij Infowars, het nieuwskanaal van de meermaals veroordeelde Amerikaanse complotdenker Alex Jones.” Misschien had Desmet incognito moeten blijven?

Hoewel de journalist van FTM zich in het ‘kasteeltje’ niet bekend durfde te maken, is hij wel koen genoeg om zijn licht op te steken bij het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO), “een overheidsorgaan dat rapporteert aan het Belgische ministerie van Justitie”. IACSSO laat weten dat “er ongeruste vragen van omwonenden over de Nova Academia zijn binnengekomen.” Inmiddels “zijn ook de lokale politie en de Belgische Veiligheid van de Staat op de hoogte gebracht”, meldt FTM. Een woordvoerder van de veiligheidsdienst laat weten dat hij ‘op individuele dossiers’ geen commentaar kan geven.” Er is een tijd geweest dat journalisten onderzoek deden naar veiligheidsdiensten. Nu maken ze academici verdacht die een onderwijsinstituut willen starten.

Denk niet dat hiermee de ‘onthullingen’ van FTM ophouden. “Het idee van een eigen onderwijsinstituut past naadloos in de denkbeelden van Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie, bij wie Frijters onlangs te gast was in de online talkshow Forum Inside”, vervolgt FTM. Wow! Hoe staatsgevaarlijk kun je zijn? Logisch dat de journalist zich niet bekend durfde te maken! “Paul Frijters verkeert in kringen van academici, activisten en complotdenkers die zich tijdens de coronapandemie verzetten tegen de lockdown-maatregelen”, weet de geschrokken journalist van FTM ook nog te melden. “Op Twitter noemde een collega-hoogleraar hem een #Covididiot.” Op Twitter door iemand een idioot worden genoemd? Dan moet je het wel bont hebben gemaakt. Hoort het trouwens ook niet bij de journalistieke code om weerwoord te vragen bij dit soort aantijgingen?

Het schijnt onze collega’s van FTM even te zijn ontgaan dat er inmiddels een overstelpende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur is die aantoont dat de ‘lockdown-maatregelen’ geen zier hebben geholpen, en onnoemelijke gezondheids-, sociale en economische schade hebben aangericht. Zie het artikel op de voorpagina van deze krant. Voor dansleraren en complotdenkers allemaal geen nieuws natuurlijk. Wie zijn de covid-idiots?

Publicaties als FTM en De Tijd bedrijven al lang geen ‘onderzoeksjournalistiek’ meer. Het zijn lakeien van de macht, zoals blijkt uit de schaamteloze kritiekloosheid waarmee ze politie en veiligheidsdiensten achterna lopen. Oh ja, De Andere Krant wordt ook genoemd door FTM. Ook wij hebben lijntjes met Nova Academia. De Andere Krant wordt door de Nationaal Coördinator Veiligheid en Terrorisme (NCTV) “beschuldigd van complottheorieën” als “ontkenning van klimaatverandering en bagatellisering van de ernst van covid-19”, meldt FTM. Volgens de NCTV zijn meerdere bronnen die door De Andere Krant worden gebruikt twijfelachtig.” Gelukkig gebruikt FTM zelf altijd uiterst betrouwbare bronnen. Zoals de NCTV.

De Andere Krant over de Nova Academia: dakl.nl/academia-vrijstaat
Over Tjeerd Andringa: dakl.nl/nieuwe-univ
Paul Frijters bij De Andere Tafel: youtu.be/dzMe4dCDtoI 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.