Nieuws Klimaat

KNMI onder vuur om rampscenario zeespiegel

knmi zeespiegel
💨

Datum: 1 november 2021
Klimaat

Peter Baeten


Het KNMI jaagt de bevolking angst aan met de voorspelling dat de zeespiegel enorm kan gaan stijgen deze eeuw. Daar is geen enkel bewijs voor.

In de aanloop naar de jaarlijkse VN klimaatconferentie (COP26), die op 31 oktober begint in Glasgow, kwam het KNMI deze week met een alarmerend rapport, Klimaatsignaal ’21, dat een grote stijging van de zeespiegel voorspelt in Nederland. Het KNMI baseert zich daarbij op het grote klimaatrapport van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN, dat in augustus verscheen. Volgens het KNMI zou de zeespiegel weleens 1,2 meter kunnen stijgen, of zelfs 2 meter, “wanneer het smelten van de ijskappen op Antarctica ineens heel snel zou gaan.”

De meeste media namen dit bericht over maar er was ook kritiek, zelfs uit onverdachte hoek. Volkskrant- wetenschapsredacteur Maarten Keulemans tweette op de dag dat het rapport uitkwam, op persoonlijke titel, vernietigend over het KNMI én over zijn collega’s in de media: “Ik was er al bang voor. Meeste media trappen kritiekloos in het frame ‘zeespiegelstijging nog erger dan verwacht’. Dat zit toch echt anders.”

Keulemans concludeert dat het KNMI “het minst waarschijnlijke topscenario heeft genomen, daarvan de bandbreedte opgerekt, daarvan de top genomen en noemt dat vervolgens business as usual.” Keulemans sluit daarmee aan op analyses, onder meer in het tweede nummer van De Andere Krant, die laten zien dat er aan de Nederlandse kust de laatste honderd jaar geen enkele versnelling van de zeespiegelstijging is te merken. Dit blijkt onder meer uit onderzoek van het gerespecteerde onderzoeksinstituut Deltares uit 2019. De zeespiegel stijgt al zeker sinds 1890 in een constant tempo van zo’n 19 centimeter per eeuw.

De metingen van de zeespiegel liggen bovendien nu al ver onder de modeluitkomsten van hert KNMI voor de periode 2005-2100 (zie grafiek) en er moet wel een enorme versnelling in de stijging van de zeespiegel plaatsvinden om tot 1,2 meter te komen in 2100. Die 1,2 meter is dan ook gebaseerd op het meest extreme klimaatscenario, waarvan het IPCC in het laatste rapport zélf heeft gezegd dat het zeer onwaarschijnlijk is. Een meer realistische inschatting, althans volgens het IPCC, is een stijging van iets meer dan een halve meter in 2100. 

Ook Keulemans’ eigen krant lijkt overigens ‘kritiekloos in het frame te zijn getrapt’. Van de papieren weergave van het KNMI-rapport in De Volkskrant (niet geschreven door Keulemans) luidt de kop: ‘Zeespiegel kan tot wel 1,2 meter stijgen in 2100.’  



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.