Nieuws Opinie

Misleiding van Pointer

Column Sander - Pointer
Michal Matlon
💨

‘Journalistiek’ programma plakt vals bewijs aan elkaar​
‘Journalistiek’ programma plakt vals bewijs aan elkaar
Datum: 22 april 2022
Opinie

Sander Compagner

Sander Compagner

Volgens recent onderzoek van Motivaction is het vertrouwen van Nederlanders in de media onveranderd hoog. De grootste groep die veel vertrouwen heeft in de media blijkt volgens dit onderzoek te bestaan uit de meest trouwe volgers van deze media. Deze mensen zitten in een echokamer en worden daardoor niet geconfronteerd met kritiek op diezelfde Nederlandse media. Iets wat we een fabeltjesfuik zouden kunnen noemen.

Terwijl De Andere Krant te pas en te onpas wordt omschreven als complotkrant, helpen reguliere media allerlei complotten de wereld in. Beweringen van de Oekraïense kant over de oorlog worden zonder enig onderzoek of aanvullend bewijs gedeeld. Onlangs toonden onder meer Telegraaf en het Parool beelden van een “mobiel crematorium” dat de Russen zouden inzetten in Oekraïene. Alleen bleken ze afkomstig te zijn van een acht jaar oud You­tube filmpje.

Trump werkte zeker samen met de Russen, zo werd ons verteld. Assad gebruikte gifgas tegen zijn eigen bevolking. De Andere Krant wordt betaald door Poetin, aldus de complottheorie van NRC en Follow The Money.

Nog erger wordt het wanneer een journalistiek programma vals bewijs aan elkaar knipt en plakt. Het KRO-NCRV programma ­Pointer is hier erg bedreven in. Pointer behoort tot de top van de onderzoeks­journalistiek in Nederland, aldus de website van Pointer zelf. De praktijk van dit programma is dat ze activistische journalistiek bedrijven en het daarin niet zo nauw nemen met de waarheid.

Vorig jaar heeft de Raad van de Journalistiek geoordeeld dat Pointer in een co-productie met De Groene Amsterdammer onterecht heeft beweerd dat videokanaal Café Weltschmerz, het tijdschrift Gezond Verstand en onze tegenwoordige hoofdredacteur Karel Beckman deel uitmaken van het netwerk van de Amerikaanse John Birch Society, een ‘radicaal-rechtse’ groep van complotdenkers, volgens Pointer. Een claim die nergens op gebaseerd is en die van de Raad moest worden gecorrigeerd – wat de Groene wel deed, en Pointer heel halfslachtig.

Afgelopen maand maakte Teun van de Keuken en consorten van Pointer het nog bonter. In een aflevering ‘Klimaatconflict in de gemeenteraad’ werd de website ResInBeeld op de korrel genomen. Dit is een website die laat zien waar windmolens en zonnepanelen komen te staan als de plannen van de Regionale Energiestrategieën worden uitgevoerd. Pointer brengt met slecht knip- en plakwerk het verhaal dat een wethouder in Wijk bij Duurstede wordt bedreigd door critici van windmolens die zich laten inspireren door ResInBeeld. In werkelijkheid bleek het bij de wethouder te gaan om een conflict over kerkdiensten tijdens een van de corona-lockdowns.

Na vijf jaar met deze krant bezig te zijn blijf ik me verbazen over de staat van de journalistiek in Nederland. Uiteindelijk zal de wal het schip keren en gaan steeds meer mensen zien hoe on-journalistiek veel media bezig zijn.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.