Nieuws Mens en Macht

Máxima pleit voor controlewapen: digitale munt

maxima digitale munt
Shawn Thew | Epa
💨

“Waar bemoeit zij zich mee?”​
“Waar bemoeit zij zich mee?”
Datum: 22 oktober 2022
Mens en Macht

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

Koningin Máxima heeft tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington afgelopen week gepleit voor het invoeren van een Central Bank Digital Currency (CBDC): een programmeerbare digitale munt, waarmee de overheid het gedrag van burgers volledig kan controleren.

“Met CBDC’s kunnen we precies controleren waar het geld voor wordt gebruikt, bijvoorbeeld alleen voor voedsel”, stelde Bo Li, de tweede man bij het IMF, op de bijeenkomst. Financieel journalist Arno Wellens noemt het pleidooi van Máxima “een ernstige aantasting van de democratie”. Hij vindt haar actie onacceptabel voor een ongekozen functionaris. “Waar bemoeit dat mens zich mee?”

Een CBDC-munt werkt in principe hetzelfde als een pinpas. Een belangrijk verschil is dat er geen rol meer is weggelegd voor de commerciële banken zoals ING, Rabobank en ABN Amro. Bij CDBC’s gaan de transacties direct naar de supercomputer van de centrale bank, oftewel de staat.

Het is een publiek geheim dat globalistische instanties als IMF, VN, EU, gesteund door de invloedrijke lobbyclub World Economic Forum (WEF), aansturen op invoering van zo’n revolutionair nieuw financieel systeem. Zij geven openlijk toe dat zij hiermee het gedrag van burgers kunnen sturen. CBDC’s kunnen worden geprogrammeerd voor “doelgerichte beleidsfuncties, zoals bijstandsuitkeringen, consumptiebonnen, voedselbonnen, et cetera­”, verklaarde Bo Li.

Er werd in Washington ook gesproken over de mogelijkheid om via de CBDC’s de CO2-uitstoot van mensen te beperken. De Zweedse Cecilia Skingsley, hoofd van de Innovation Hub bij de Bank for International Settlements (BIS), zei dat het “de moeite waard is om een stukje privacy op te geven”. Volgens Máxima kunnen CBDC’s kansarme mensen helpen.

Een aanzienlijk deel van de mensheid heeft geen toegang tot een bankrekening, verklaarde Máxima. “Als CBDC’s worden ontworpen en geïmplementeerd met inclusie in gedachten, kunnen ze veel opties bieden en de toegang van mensen zonder bankrekening tot de financiële markt uitbreiden. Daarmee kunnen de kwetsbaren en de armen gediend worden.”

Máxima richtte zich met name op kansarme vrouwen, die in bepaalde landen volgens haar amper aan een officieel identiteitsbewijs kunnen komen, waardoor ze geen rekening kunnen openen. Ook hebben zij minder vaak een mobiele telefoon. Zonder bankrekening en smartphone, zijn ze altijd aangewezen op contant geld, waardoor ze beperkt worden in hun ontwikkelingsmogelijkheden. Daarom wil Máxima het liefst snel, maar zorgvuldig de monetaire transitie naar CBDC’s maken.
Ze stipte ook wel wat kritische puntjes aan, zoals de voor de hand liggende privacyvraagstukken. “Nieuwe digitale financiële diensten hebben ook wel te maken met obstakels, zoals een laag vertrouwen in digitale systemen. Ook ontbreekt het bij sommige groepen aan smartphones. CBDC’s kunnen helpen om het beste van twee werelden te bieden: aanbieders aanmoedigen om de kosten te verlagen en de toegang te verbreden, terwijl ze ook de voordelen van centralebankgeld opnemen – zoals veiligheid, finaliteit, liquiditeit en integriteit.”

Máxima verwees hierbij indirect aan de koppeling tussen CBDC (digitale munt) en digitale identiteit die door de bestuurselite wordt nagestreefd. De Zweedse Cecilia Skingsley, hoofd van de Innovation Hub bij de Bank for International Settlements (BIS) bracht dit idee in Washington ook ter sprake. “CBDC’s en een digitale identiteit” zouden volgens haar moeten “samenkomen in een pakketje”.

Bill Gates kondigde in september aan 200 miljoen dollar te investeren in zijn al langer lopende project om iedere wereldburger van een digitale identiteit te voorzien. Ook de EU werkt aan een zogenaamde European Digital Identity voor alle burgers. Deze digitale identiteit kan worden gekoppeld aan je bankrekening, maar ook bijvoorbeeld aan je vaccinatiegeschiedenis of aan je koopgedrag. Het is zeer waarschijnlijk dat het systeem, als het wordt ingevoerd, een biometrische basis krijgt en bijvoorbeeld gaat werken met gezichtsherkenning. Het is zelfs mogelijk dat mensen hun digitale identiteit – al dan niet vrijwillig – via chips, nanotechnologie en/of micropleisters (quantum dot tattoos) in hun natuurlijke lichaam laten zetten of injecteren. Een scan van de handpalm of het aflezen van het gezicht door slimme camera’s geeft de centrale bank dan via de biometrische weg de mogelijkheid om de transactie te verifiëren.

CBDC’s in combinatie met digitale identiteit bieden autoriteiten daarmee ongekende mogelijkheden om het leven van burgers tot in alle detail te controleren. De sprekers op de IMF-bijeenkomst gaven dit ook openlijk toe. Ze spraken bijvoorbeeld over de mogelijkheid om via de CBDC’s de CO2-uitstoot van mensen te beperken. “Dit is geen rol voor mij als centrale bankier, maar de mogelijkheid om daadwerkelijk te kiezen hoeveel digitale voetafdrukken je wilt achterlaten, is volgens mij een goed uitgangspunt”, zei Skingsley. “Het is het waard om een beetje privacy op te geven voor meer zekerheid”, zei ze ook.
Bo Li, de Deputy Managing Director van het IMF en voormalig topman bij de People’s Bank of China, was nog explicieter. Hij zei dat CBDC’s konden worden geprogrammeerd voor “doelgerichte beleidsfuncties, zoals bijstandsuitkeringen, consumptiebonnen, voedselbonnen, et cetera. Met CDBC’s kunnen we precies controleren wat mensen wel en niet kunnen bezitten en ook voor wat voor soort doeleinden dit geld kan worden geprogrammeerd, bijvoorbeeld alleen voor uitgaven aan levensmiddelen”.

Michael Rectenwald, voorvechter van privacy en auteur van het boek Google Archipelago, noemt de digitale identiteit in combinatie met CBDC’s “de grootste technologische bedreiging ooit voor de individuele vrijheid. Het biedt de mogelijkheid om alle activiteiten van burgers, van wieg tot graf, te volgen en controleren”. Catherine Austin Fitts, voormalig politica die werkzaam was in de regering van Bush senior, waarschuwt ook al lange tijd voor deze ontwikkeling: “Er zullen straks geen andere munteenheden meer zijn. Het is enkel een financieel controlesysteem dat wordt opgetuigd. Als zij willen dat je geen pizza meer koopt, dan koop jij geen pizza meer. Zo kunnen ze de CBDC programmeren. We moeten het noemen zoals het is: een slavensysteem.”

Bronnen: 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.