Nieuws Klimaat

Nee Boris, het is niet 1 voor 12

clintel grafiek
💨

Datum: 9 november 2021
Klimaat

Marcel Crok


Het zal u niet ontgaan zijn dat het wereldwijde klimaatcircus is neergestreken in Glasgow voor hun jaarlijkse klimaatfeestje: de Conference of the Parties (COP). Het is de 26e keer dat deze door de Verenigde Naties georganiseerde conferentie wordt gehouden. Sommige regeringsleiders kwamen netjes met de trein (zoals het natuurlijk hoort als je zegt klimaatverandering als gevolg van CO2 een groot probleem te vinden), maar er werden toch ook nog wel opvallend veel privévliegtuigen gesignaleerd boven Schotland. Een Britse krant wist te achterhalen dat eurocommissaris Ursula von der Leyen, die van klimaatverandering ook een speerpunt heeft gemaakt, opmerkelijk vaak een privévliegtuig gebruikt, eenmaal zelfs voor een stukje van slechts vijftig kilometer. De hypocrisie rond dit thema kent geen grenzen. Zoals de Engelsen zeggen: “do as we say, not as we do”.

De Britse premier Boris Johnson is weliswaar uit de EU gestapt maar dit betekent niet dat hij nu een realistischer klimaatkoers vaart. In zijn speech in Glasgow noemde hij het 1 minuut voor 12, daarbij verwijzend naar de Doomsday Clock, die ooit in het leven werd geroepen vanwege de dreiging van een nucleaire oorlog. Johnson zegt dus feitelijk dat de dreiging van klimaatverandering voor de mensheid nu groter is dan de dreiging van kernwapens ooit is geweest ten tijde van de Koude Oorlog. Hij voegde eraan toe dat Groot-Brittannië het “Saoedi-Arabië van de windindustrie” wil worden. 

Over de kosten van deze hele transitie naar ‘netto nul CO2’ heeft men het liever niet. De Britse bevolking dreigt nu al de dupe te worden van het beleid. Torenhoge energieprijzen dompelen meer en meer mensen in de energie-armoede en je houdt je hart vast wat er gaat gebeuren als het de komende winter onverhoopt toch erg koud gaan worden. Er vallen wereldwijd veel meer koudedoden dan hittedoden. Dus in dat opzicht zou ‘global warming’ juist een zegen kunnen zijn.

In de kakafonie van klimaathysterische berichten is er vrijwel geen ruimte meer voor nuance, voor een meer positieve blik op klimaatverandering. Stichting Clintel, opgericht in 2019 door professor Guus Berkhout en ondergetekende, probeert daar verandering in te brengen. Onze World Climate Declaration (inmiddels ondertekend door bijna 950 wetenschappers en experts uit de hele wereld) stelt dat er geen sprake is van een klimaatcrisis. Deze week stuurde Clintel een soortgelijke boodschap naar de wereldleiders in Glasgow. 

Deze luidt als volgt:

1. Het grote klimaatplaatje vertelt ons dat we langzaam – via ups en downs – naar de volgende ijstijd gaan. De huidige opwarming vanuit de Kleine IJstijd is zeer voordelig voor de mensheid en de natuur. Geniet van het relatief gunstige klimaat van vandaag! Ergens in de toekomst zullen we weer naar een koudere fase gaan en uiteindelijk naar de volgende ijstijd.

2. Harde feiten tonen aan dat de opwarming van de aarde NIET catastrofaal is, en dat er dus GEEN klimaatcrisis is. Stop daarom met uw angstaanjagende berichten. Angst leidt altijd tot verkeerde beslissingen en bovenal, het verduistert de geest van onze jeugd. In plaats daarvan, inspireer hen met een positieve kijk op de toekomst!

3. Het grote klimaatbeeld vertelt ons ook dat extreem weer – bestaande uit hittegolven en koudefronten, droogtes en overstromingen, orkanen en sneeuwstormen, enz. – een integraal onderdeel is van het klimaat op aarde. Stop met het selecteren van weergebeurtenissen die jong en oud neerslachtig maken! Het leidt ook tot foutief beleid.

4. Al vele tientallen jaren tonen waarnemingen aan dat de klimaatmodellen van het IPCC een onjuiste representatie geven van de wetenschap. De realiteit is dat veranderingen in de CO2-uitstoot slechts een bescheiden effect hebben op het weer en het klimaat op aarde. De realiteit is ook dat de stijging van de zeespiegel al eeuwenlang stabiel gering is. Geen enkele reden voor paniek dus.

5. CO2 is geen vervuilend gas. Het is essentieel voor al het leven op aarde. Fotosynthese is een zegen. Meer CO2 is goed voor de natuur en maakt de aarde groener. Het is ook goed voor de landbouw, omdat het de opbrengst van gewassen wereldwijd verhoogt. Met meer CO2 kunnen we de honger in de wereld beter bestrijden.

6. Stop met het slaafs volgen van het Parijse Klimaatakkoord uit 2015. Het akkoord is gebaseerd op angst en zal de wereld alleen maar armer maken. Ontwikkel in plaats daarvan concrete adaptatieplannen, in samenwerking met de regio’s. Mondiaal mitigatiebeleid, gericht op reductie van CO2-uitstoot, kost exorbitant veel geld en heeft nog nooit één leven gered. Maatregelen die landen beter in staat stellen om zich aan te passen aan klimaatverandering, wat de oorzaken ook mogen zijn, zijn daarentegen zeer effectief.

7. Wind- en zonne-energie kunnen slechts een kleine rol spelen in de energietransitie. Gebruik schone fossiele brandstoffen voor de toenemende energiebehoefte, vooral in ontwikkelingslanden. Werk ondertussen wereldwijd samen aan de ontwikkeling van de kerncentrales van de toekomst, samen met nieuwe opslag- en transporttechnologieën. Het zal resulteren in meer welvaart en welzijn voor iedereen.

Marcel Crok is wetenschapsjournalist en mede-oprichter van stichting Clintel



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.