Op naar een stralende toekomst?
đš
De effecten van straling op het dierenrijk
De effecten van straling op het dierenrijk
Datum: 24 februari 2022
Economie
Sylvia Slegers
De wereldwijde gestage afname van het aantal bijen en insecten wordt vaak toegeschreven aan het gebruik van landbouwgif. Maar is dat wel het hele verhaal? ÂWetenschappers Âgeven namelijk aan dat zij in dit opzicht deels in het duister Âtasten. Is er mogelijk nog iets anders dat we tot nu toe over het hoofd Âhebben gezien?
Kan er een verband bestaan met de almaar toenemende hoeveelheid straling van zendmasten, telefoons en andere draadloze apparaten? Een toenemende hoeveelheid internaÂtionale wetenschappelijke studies lijkt inderdaad in die richting te wijzen. DaniĂ«l Favre, Zwitsers bioloog, adviseur voor bijenteelt en voormalig wetenschappelijk medewerker bij het Zwitsers Nationaal Laboratorium voor Biotechnologie, plaatste in 2009 twee mobiele telefoons boven een bijenkorf. Na ongeveer een half uur begonnen de werkbijen alarmsignalen te geven (hoge piepgeluidjes): âWegwezen, gevaar!â In een vervolgonderzoek uit 2012 werd dit fenomeen bevestigdâ.
Een zendmast in de nabije omgeving van een korf blijkt een dusdanige verstoring van de navigatie van werkbijen te vormen dat zij niet naar de koningin kunnen terugkeren. Met alle desastreuze gevolgen voor de kolonie van dien, aldus een Indiase milieudeskundige in een onderzoek uit 20092. Het rapport âBirds Bees and Mankind â Destroying Nature By Electrosmogâ van de Duitse bioloog Ulrich Warnke beschrijft dat bijen die zijn blootgesteld aan kunstmatige elektromagnetische velden agressief reageren en eerder geneigd zijn hun soortgenoten en kroost aan te vallen. Van onze mobiele netwerken wordt de bij dus niet blij.â
Ook Warnke maakt melding van de verstoorde navigatiecapaciteit van de bij, maar, zo stelt hij, trekvogels en zeezoogdieren raken als gevolg van zendmasten eveneens de weg kwijt. Het meest Âsignificante bewijs van de catastrofale Âuitwerking die straling op de dierenwereld heeft, komt naar voren uit het ÂAustralische Mount Nardi-Âonderzoek dat over een periode van 15 jaar (2000-2015) voor UNESCO is uitgevoerd. Dat Âonderzoek vond plaats in de Gondwana Âregenwouden van Oost-ÂAustraliĂ«, een gebied waar Ânauwelijks sprake is van menselijke activiteit. Uit een ulmeting bleek dat de Âbiodiversiteit vóór 2000 toenam. Gelijklopend met de jaren (2000-2004) dat er 3G-zendmasten in het gebied Âverschenen verminderde de insecten-Âdiversiteit. In de jaren 2006 tot 2009 werden er verbeterde versies van 3G geĂŻnstalleerd en ook dat bleef niet zonder gevolgen: 27 vogelsoorten verdwenen.
De komst van 4G-zendmasten in 2012/2013, had zo mogelijk een nog desastreuzere impact: naast nog eens 49 vogelsoorten, Âverdwenen ook insecten, motten, vlinders, Âkikkers, padden en mierensoorten en werden vleermuizen schaars. Het eindresultaat: sinds de komst van 3G- en 4G-masten bleek niet alleen de insectenpopulatie met 80 tot 90 procent afgenomen te zijn. Ook 88 vogelsoorten, kikkers, Âpadden, vleermuizen, motten, vlinders, Âmieren en bijen waren zeldzaam geworden of zelfs in zijn geheel verdwenen.
Hoewel deze Âonderzoeksresultaten verontrustend genoeg zijn, Âvormen zij slechts het topje van de Âijsberg. De conclusie van biologen Âwereldwijd is dat draadloze Âelektromagnetische straling de navigatie en andere Âcomplexe cellulaire en Âbiologische processen verstoort bij Âzoogdieren, vogels, vissen, insecten, Âbomen, planten, zaden, bacteriĂ«n en schimmelsâ.
De wereldwijde uitrol van 5G maakt het er niet beter op. Zo blijkt uit Ârecent onderzoek dat het frequentie-Âspectrum van 2 t/m 120 GHz (Âgebruikt voor 5G en wifi) bij insecten zowel een verhoging van de lichaamstemperatuur als een verandering in gedrag en fysiologie veroorzaakt.â6 Des te zorgelijker is dat ook de ontwikkeling van het âInternet of Underwater Thingsâ (IoUT) en Smart Oceans inmiddels in volle gang isâ.
Het RIVM heeft in 2013 een onderzoek gefinancierd, naar de gevolgen van elektromagnetische velden voor dieren, bomen en planten. De conclusie: bij zeer lage stralingsniveaus zijn significante negatieve effecten zien, waaronder een verstoring in de reproductie bij vogels en insectenâ.
Waarom staat dit onderwerp niet bovenaan op de agenda van onze landelijke en lokale bestuurders?! Waarom wordt er in het adviesrapport 5G en Gezondheid van de Gezondheidsraad met geen woord gerept over de risicoâs voor dieren en planten? En hoe bestaat het dat Monique Beerlage van het Kennisplatform EMV (elektromagnetische velden) in augustus 2020 liet weten dat er nooit onderzoek gedaan zou zijn naar de effecten van straling van zendmasten op koeien of Âandere Âdieren met als argument: âEr is gewoon nooit aanleiding geweest om daar onderzoek naar te doenâ.â
GeĂŻnspireerd door het Mount ÂNardi-onderzoek heeft de Nederlandse biologe Saskia Bosman in 2020 het project Straling Onder ÂToezicht â pilotproject Ânulmeting Veluwe in het leven geroepen. ÂBosman gaat metingen Âverrichten om de hoeveelheid straling en de conditie van bodemmicroben, Âbomen, dieren en de gezondheid van mensen in kaart te brengen en te monitoren. Dit project Âontvangt geen overheidssubsidie en is Âvolledig Âafhankelijk van fondsen en donaties.
Bronnen:
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?