Nieuws Gezondheid

“Overledenen zijn wel veranderd de afgelopen jaren”

schouwartsen
Beeld: MKFOTOGRAFIE
💨

Post-mortaalonderzoekers roepen op tot meer onderzoek​
Post-mortaalonderzoekers roepen op tot meer onderzoek
Datum: 11 maart 2024
Gezondheid

Sjoukje Dijkstra


Sinds de coronacrisis constateren post-mortaalonderzoekers dr. Frank van de Goot en specialist Edwin Spieard “afwijkingen” bij overleden mensen, vooral in het bloed. Komt het door covid-19, zijn het de coronavaccins of is er een andere reden? Lange tijd heerste er een taboe op deze vragen. Inmiddels durven deze specialisten hun bedenkingen uit te spreken, al waarschuwen ze voor overhaaste conclusies. Meer onderzoek is nodig.

Gerenommeerd klinisch en forensisch ­patholoog Frank van de Goot, tevens onderzoeker voor de Biomedische Rekenkamer die zich inzet voor transparante biomedische data in nasleep van de coronacrisis, maakt zich zorgen over het vaccinatiebeleid van de overheid. “We weten niet precies wat er aan de hand is, toch gaan we gewoon door op de ingeslagen weg.”

Dat betekent niet dat hij de coronavaccins aanwijst als oorzaak van de afwijkingen die hij de laatste jaren in zijn werk constateert. “Ik neem als voorbeeld de hartspierontsteking die gelinkt wordt aan de vaccins. Dit was altijd al een bekende doodsoorzaak bij jonge mensen. Het verschil is: vroeger hoorde je er nooit van. Als iets vaak in het nieuws komt, dan kan het een eigen leven gaan leiden. Is het dan een toename van de incidentie of toename omdat mensen erop gaan letten? Er is heel veel gevaccineerd, de kans dat je beide bij elkaar ziet, is daardoor dus automatisch groot. Zeker als je uit het nieuws verneemt dat het met elkaar in verband kan worden gebracht.”

Van de Goot waarschuwt voor overhaaste conclusies en tunnelvisie. “Er is zeker wat gaande. Maar als we ons te veel richten op bepaalde bijwerkingen, zoals bloedstolsels, lopen we het risico andere belangrijke aspecten van het onderzoek te negeren. Dat kan rampzalig zijn voor het begrijpen van de volledige impact van zowel covid-19 als de vaccinaties. Als focus op bijvoorbeeld bloedstolsels ten koste gaat van interessante zaken zoals de ontsteking aan de hartspier en het hartzakje, dan gaat het verkeerd. Als er een correlatie gevonden wordt met de vaccinaties, dan zijn de rapen gaar. Maar ik wil eerst keihard die correlatie gepubliceerd, gepeerreviewed en alles erop en eraan hebben, voordat ik iets concludeer. Tot die tijd zijn het een hoop spoken”, stelt hij.

Specialist in postmortale zorg Edwin Spieard behandelde, met zijn bedrijf Special Death Care in het Groningse Kopstukken, tijdens zijn loopbaan minstens 10.000 overledenen en ziet net als Van de Goot afwijkingen. De voornaamste: “een verandering in het bloed”. Hij vertelt dat het “vroeger gemakkelijker was een gebruikt slangetje onder de kraan schoon te maken. Dat gaat niet meer, want het bloed is meer stroperig. Er is meer klontvorming. Het belemmert mij in mijn werkzaamheden. Als ik bij een thanatopraxie/balseming het bloed moet vervangen door balsemvloeistof, dan is de klontervorming met regelmaat een belemmering. Er is een periode geweest, waarbij ik mensen nagenoeg niet kon injecteren”, vertelt de specialist.

Hij deed een oproep op LinkedIn. “Ik vroeg mensen de locatie van overlijdens in hun nabijheid te delen, omdat ik wilde onderzoeken of er nu meer plotselinge overlijdens zijn.” Hij kreeg vele reacties. “Opvallend was dat mensen wel in het openbaar durfden te melden als de overledene gewoon in bed lag. Ondertussen stroomde mijn inbox vol met berichten van mensen die niet durfden aan te geven dat de overledene elders was gevonden. Bijvoorbeeld op het toilet.” Spieard constateert ook een toename bij oude mensen die zijn overleden aan tia’s. “Dat wordt gestaafd door anderen die in hetzelfde werk zitten als ik. Onze bevindingen zitten op een lijn. Ik weet natuurlijk niet waaraan het ligt, die toename van tia’s. Ik heb wel een vermoeden, maar dat kan ik zo niet uitspreken.”

Beiden stellen dat, om tot onderbouwde conclusies te komen, nader gedegen onderzoek nodig is. Patholoog Van de Goot weet dat bepaalde afwijkingen, zoals ontsteking aan de hartspier en het hartzakje, rechtstreeks te relateren zijn aan vaccinaties, en niet aan corona zelf. Maar het vinden van correlaties is complex. “Er is momenteel een lijn die inzet op post-covid, waarbij gekeken wordt of afwijkingen virus- of vaccingerelateerd zijn. Er is inmiddels al bewezen dat ziektebeelden te koppelen zijn aan de vaccinaties. Dat heeft te maken met spike-eiwitten die fundamenteel anders zijn dan de spike-eiwitten van het virus. Die vind je terug bij het hart en in het hartzakje. Er wordt onderzocht of dat ook aan long covid gekoppeld kan worden, evenals een bepaalde vorm van hersenontsteking, die ook gerelateerd lijkt. Zonder enige vorm van twijfel is er een lobby die tegen wil houden dat dit bekend wordt. Juist daarom zeg ik: kom er pas echt mee naar buiten als je het bewijs rond hebt. Als je nu naar buiten gaat met een lobby, ben je te vroeg”, aldus Van de Goot. “Ik hou me bezig met mijn specialiteit en lever aan wat er van mij gevraagd wordt. Wel ben ik allang blij dat je tegenwoordig openlijk kunt zeggen dat er afwijkingen zijn die je wilt onderzoeken. Twee jaar geleden werd je gevierendeeld als je er iets over durfde te zeggen. Nu zijn er wereldwijd onderzoeksgroepen bezig, die kijken wat er aan de hand is. Het is alleen nog heel broos.”

Spieard is het daarmee eens. Hij wachtte doelbewust met het delen van zijn bevindingen tot na de vierde vaccinatieronde. Hij geeft aan alleen te melden wat hij in de praktijk ondervindt. Zijn voorlopige conclusie: “Overledenen zijn wel veranderd in de afgelopen jaren.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.