Nieuws Samen Leven

Vaccineren: een wig of de brug in je relatie?

Relatietherapeuten druk in covid tijd
💨

Datum: 19 januari 2022
Samen Leven

Van onze redactie


Iedereen staat voor de keuze om zich wel of niet te laten vaccineren. Maar wat als je partner daar heel anders over denkt? Hypnotherapeut Jeff Hamburg en relatietherapeute Nynke Nijman hebben in hun praktijk te maken met stellen die soms lijnrecht tegenover elkaar staan.

Hoewel er volgens het CBS in deze coronatijden minder scheidingen zijn geregistreerd dan in voorgaande jaren, hebben relatietherapeuten het sinds het begin van de eerste lockdown drukker dan voorheen. Covid blijkt een snelkookpan waarin in razend tempo van alles naar boven komt: hoe is de relatie met jezelf, bevalt je woonplek of hoe is het met jou en je partner als er geen activiteiten meer zijn om stiltes mee op te vullen? Sinds enige maanden is daar de vraag bijgekomen hoe je staat tegenover vaccineren.

covid olifant
Wilfred Klap

Volgens relatietherapeut Nynke Nijman, schrijfster van het boek ‘De relatie APK’, kunnen emoties hoog oplopen als partners daar niet hetzelfde over denken: “Een vrouw zei dat het voor haar als verkrachting voelt om iets in haar lijf te laten stoppen waar ze niet achter staat. Dat is extra heftig als je partner heel graag wil dat je het neemt.”

Hypnotherapeut Jeff Hamburg, die zowel stellen als individuen helpt, herkent die druk. “Ik heb hier mensen gehad die huilend en schreeuwend achter elkaar door het huis zijn gerend om de ander van hun standpunt te overtuigen.” Volgens Hamburg maakt het niet uit aan welke kant van de discussie je staat. De kern van het conflict gaat voor hem over de angst voor controleverlies. Nijman noemt het verdraagzaamheid. “Verdraag je het dat je partner er andere ideeën op nahoudt dan jij?” Beiden werken met hun cliënten naar dezelfde oplossing: onderzoek je overtuigingen. Nijman: “Niet om ze meteen de deur uit te doen, maar om te zien waar ze vandaan komen. Welke gedachtes zitten eronder, of aan welke principes houd je je vast en waar komen die vandaan?” Ook Hamburg gaat met zijn cliënten naar de oorsprong van hun angst of woede. “Is dat iets wat in je familie-lijn zit of zit er eigenlijk een oude woede in jou die er nu op een andere manier uitkomt?”

De emoties die omhoogkomen binnen deze discussie, kun je gebruiken om een stap in je persoonlijke groei te maken. Nijman: “Het kan je aan het wankelen brengen om te tornen aan je overtuigingen. Dat is eng. Maar als je allebei bereid bent voor de ander te wankelen, kan het je band juist versterken.” Als je een laag dieper durft te kijken dan het wel of niet nemen van de prik, kun je ontdekken dat het bijvoorbeeld gaat over trouw zijn aan jezelf. Of dat je als kind niet altijd het gevoel had dat er ruimte was voor jouw ideeën. Dan is het belangrijk dáár naar te kijken. Jeff Hamburg: “Jouw trigger is jouw leermeester. Wat maakt jou zo boos of verdrietig? Daar ligt jouw leerproces. Als het je lukt naast elkaar te blijven staan bij het verwerken van alles wat de discussie teweegbrengt, kunnen verschillende opvattingen je uiteindelijk juist dichter bij elkaar brengen.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.