Nieuws Opinie

Volkswoede

volkswoede
💨

Datum: 10 november 2021
Opinie

Pieter Stuurman

Pieter Stuurman

Het principe van verdeel-en-heers werkt als een hanengevecht. De vechthanen worden voorafgaand aan de strijd tegen elkaar opgezet, om ze er allebei van te overtuigen dat de andere haan de vijand is. Zodra de beide hanen in de “pit” (de cockpit) gesmeten worden, wordt hun overtuiging bevestigd, en koelen ze hun woede op elkaar totdat een van beide het loodje legt. De “winnende” haan wordt vervolgens door zijn baasje “liefdevol” verzorgd en daarmee klaargestoomd voor het volgende gevecht. Hij zal nooit beseffen dat zijn werkelijke vijand zijn baas is, die hem voor eigen gewin exploiteert.

We kunnen de hanen deze domheid niet aanrekenen. Ze beschikken immers niet over de verstandelijke vermogens die nodig zijn om dit kwaadaardige spel te doorzien, en hebben dus geen andere keuze dan zich te laten leiden door hun instincten en de woede van het moment. Je zou verwachten dat dit bij mensen anders is.

Op 14 maart 2020, drie dagen nadat de WHO Covid-19 uitriep tot pandemie, schreef ik een post op Facebook met als titel ‘Dit is geen pandemie, maar een wereldwijde machtsgreep’. Ik kreeg (naast vele positieve berichten) een stortvloed van agressieve reacties waaronder meerdere doodsbedreigingen. Er verscheen zelfs een Facebook-pagina waarin mensen werden opgeroepen om naar mijn huis te trekken en mij te lynchen (door Facebook verwijderd - toen nog wel). Het was een persoonlijke en (voor mij) onverwachte kennismaking met de destructieve kracht van blinde woede, een kolkende emotie die verstandelijke vermogens zoals redelijkheid en gezonde moraliteit uitschakelt. Het deed me beseffen dat volkswoede uiteindelijk vele malen gevaarlijker (en voor een agressor dus ook vele malen effectiever) is dan fysiek staatsgeweld.

Het strategisch kanaliseren en exploiteren van deze explosieve kracht is de inzet van het verdeel-en-heersspel. Net zoals bij de vechthanen, heeft het de bedoeling dat een groep mensen zich tegen een andere keert, waarbij de agressor zich valselijk opstelt als beschermer en vervolgens met de buit wegloopt. De werkelijke vijand krijgt zo de beschikking over een heel leger van onbezoldigde soldaten die zijn vuile werk opknappen, maar die uiteindelijk ook aan hem ten prooi vallen. Het is een onmisbaar onderdeel van ieder vijandig offensief. En dus een onlosmakelijk kenmerk van iedere oorlog.

Sinds enkele weken is de oorlog dan ook in deze fase beland. Een fase waarin openlijk wordt aangestuurd op grootschalige haat, agressie en woede tegen een minderheid. Ondanks het feit dat het in onze (kennelijk voormalige) westerse cultuur toch een goed gebruik was om minderheiden juist in bescherming te nemen tegen de dominantie van de meerderheid, gaan nu alle remmen los en wordt die minderheid gedemoniseerd, gecriminaliseerd en ontmenselijkt. Terwijl de enige “misdaad” die deze mensen begaan, is dat ze meer vertrouwen hebben in zichzelf en hun natuurlijk afweersysteem dan in de openlijk liegende “autoriteiten” en een farma-industrie die honderden miljarden binnenharkt. Niet heel gek, lijkt me.

Wat nieuw is ten opzichte van eerdere oorlogen is dat het nu een wereldwijd offensief betreft. Een offensief tegen alle mensen op aarde dus. Daarom is het niet mogelijk om twee bestaande naties of religies tegen elkaar uit te spelen. De verdeeldheid moet dus op een andere manier tot stand gebracht worden. Het gebeurt nu door eerst de gehele bevolking in gijzeling te nemen, en “losgeld” te eisen voor het terug-verkrijgen van de voormalige vrijheid. Maar voor degenen die netjes dat losgeld betaalden blijft de voorgehouden beloning uit. En degenen die weigerden zich te conformeren, krijgen daarvan de schuld en worden belaagd door de aangejaagde woede van de eerste groep die de verkeerde partij aanvalt en zo het vuile werk van de gijzelnemer opknapt. Want die gijzelnemer is toch echt de werkelijke vijand.

Het werkt dus net als bij de vechthanen. Laten we hopen dat mensen hun verstandelijke vermogens wel zullen gebruiken en dit kwaadaardige spel doorzien. . Want niets is gevaarlijker dan blinde volkswoede. Voor alle partijen. 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.