Nieuws Politiek

De eerste reacties

de eerste reacties
Geert Wilders
💹

Wybren van haga: De kiezer heeft gesproken. Er is geen plaats voor ons geluid​
Wybren van haga: De kiezer heeft gesproken. Er is geen plaats voor ons geluid
Datum: 23 november 2023
Politiek

Van de redactie


In De Andere Krant van komende zaterdag leest u verschillende commentaren op de verkiezingsuitslag. Exclusief al de eerste reactie van Wybren van Haga, Fractievoorzitter van Belang Van Nederland en Nyenrode-professor Bob de Wit.

Fractievoorzitter van BVNL Wybren van Haga


"Ieder volk krijgt de leiders die het verdient. De kiezer heeft gesproken. Er is geen plaats voor ons geluid, dan niet. Het is ontzettend jammer. We hebben keihard gewerkt. We hebben 7000 leden. Heel veel debatten gedaan. Niet eens een zetel gehaald. Nederland had meer zin in 37 zetels voor Wilders. Er is nu geen oppositie meer over. PVV is geen rechtse partij. Geen partij voor ondernemers. Het is een diep-socialistische partij. Hele linkse partij. Hij is eerder een socialist dan iets anders. Hij heeft altijd meegestemd met de zittende macht. Economisch. In het coronabeleid. Wij hebben nu geen podium meer. Mijn Kamerlidmaatschap houdt op. De eerstkomende verkiezingen zijn Europees, dan heb je 200.000 stemmen nodig voor een zetel, we hebben nu niet eens 70.000 gehaald. Je moet realistisch zijn. Je ziet nu al wat voor kabinet er gaat komen. Wordt toch weer links. VVD, NSC, PvdA en D66. Ze doen net of Wilders salonfÀhig is, maar het loopt stuk op de masssa-immigratie. Er komt een verkenner die tot die conclusie zal komen."

Nyenrode-professor Bob de Wit


"‘Nederlanders willen het huidige politieke systeem verlaten’, is de belangrijkste conclusie van de verkiezingen. De grootste invloed oefende de historisch grote groep ‘zwevende stemmers’ uit. Veel van hen wisten het niet en hebben niet gestemd. De opkomst was de allerlaagste in de Nederlandse geschiedenis. De stemmende zwevers brachten de grootste winnaars: PVV van Geert Wilders (plus 20 zetels) en NSC van Pieter Omtzigt (plus 20 zetels). De grootste verliezer is de oude politiek. VVD (minus 10), D’66 (minus 13) en CDA (minus 10). Als kiezers radeloos worden en als stuurloze wespen naar suiker zoeken, wordt het tijd om de diepere oorzaak aan te wijzen. Deugt het stelsel nog wel, als het volk zich niet meer vertegenwoordigd voelt? Het is eerder gebeurd dat Nederlanders het bestaande systeem wilden verlaten. Dat was in 1581 met het ‘Plakkaet van Verlatinghe’. Waarmee ze de Spaanse koning Philips de Tweede duidelijk maakten klaar met hem te zijn en met zijn feodale machtselite. ‘De belangen van Nederlanders staan voorop’, zeggen Geert Wilders en Pieter Omtzigt. De kiezers hebben vooral gekozen voor leiders, niet voor partijen. Want weinigen weten wie er behalve Geert Wilders en Pieter Omtzigt in PVV en NSC actief zijn. We zullen aan een nieuw politiek systeem moeten werken, waarin we stemmen op politieke leiders – niet op politieke partijen. Een directe democratie dus. Het Plakkaet van Verlatinghe was het begin van een veranderingsproces dat zeven jaar heeft geduurd. Het eindigde met de oprichting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. 22 november 2023 was een historische dag. Schrijf de datum maar vast in je geschiedenisboek. De verkiezingen hebben een politieke revolutie ingeluid met de belangen van burgers als inzet. De mondiale elite van rijke en machtige organisaties begint haar grip te verliezen. Het gaat heel onrustig worden de komende jaren."




 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.