Nieuws Politiek

“Er is een hele geraffineerde machtsovername bezig”

interview Wybren van Haga
Beeld: MKFOTOGRAFIE
💨

Interview Wybren van Haga, BVNL​
Interview Wybren van Haga, BVNL
Datum: 24 oktober 2023
Politiek

Karel Beckman

Karel Beckman

Wybren van Haga, voorman van BVNL, vindt het “te ver” gaan om te zeggen dat de democratische rechtsstaat niet meer functioneert. “Maar we zitten wel op een kantelpunt in de geschiedenis”, zegt hij. “Er is een hele geraffineerde machtsovername bezig. De oude communisten, de collectivisten, zijn ondergronds gegaan. Ze zitten nu overal in. Ze controleren de media, de politiek, het onderwijs.” Hij ziet weinig inhoudelijke verschillen tussen BVNL en zijn voormalige partij, FVD, maar heeft bezwaar tegen “de manier van politiek bedrijven” van de FVD. “Ik probeer mensen wakker te maken zonder dat ze zich van je afkeren.”

Wie het (nood)gebouw van de Tweede Kamer binnenloopt, stuit op een videopilaar waarop een aantal bekende Kamerleden de bezoeker toespreken. “Welkom in de Tweede Kamer, het hart van de Nederlandse democratie”, luidt een van de boodschappen. “In de Tweede Kamer voeren we namens jou het debat. We controleren de regering en maken nieuwe wetten.” Opvallend is dat politici als Baudet en Wilders niet in beeld verschijnen. Wybren van Haga, de voorman van BVNL, heeft zich wel laten strikken voor dit voorlichtingsinitiatief.

Het typeert het soort politicus dat Van Haga is. Hoewel hij zich, net als de partij die hij op 5 mei 2021 verliet - het FVD - een compromisloze criticus heeft betoond van het regeringsbeleid op het gebied van onder meer corona, stikstof en klimaat, vermijdt hij provocaties. “Je hebt een uniek podium in het parlement”, zegt hij in een interview met De Andere Krant. “Je kunt mensen wakker maken. Maar ik wil dat doen zonder dat ze zich van je afkeren. Het FVD heeft hele goede punten, maar als je het brengt op zo’n manier dat alleen je eigen achterban het leuk vindt, is het zinloos.”

De vergelijking met het FVD komt onvermijdelijk op in het interview. Nadat die partij bij de Kamerverkiezingen in maart 2021 onverwacht sterk uit de bus kwam, met 8 zetels, leek niets een stevige opmars in de weg te staan. Maar Van Haga, destijds nummer 2 op de lijst, en twee andere FVD-kamerleden, Olaf Ephraim en Hans Smolders, braken met hun collega’s nadat er ophef ontstond over een 4-mei poster van FVD, waarin de corona­maatregelen werden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog. De breuk was voor veel volgers een grote teleurstelling. “Voor mij ook”, zegt Van Haga nu. “Inhoudelijk ben ik het meestal nog steeds eens met de FVD. Maar hun manier van politiek bedrijven gaat door ophef te zoeken. Ik snap dat deels wel, maar als we gaan shockeren door te roepen dat de ongevaccineerden de nieuwe Joden zijn, vind ik het over de grens gaan. We hadden intern afgesproken dat we dat niet zouden doen, toch gebeurde het weer.”

Hij vindt het nog steeds “doodzonde” wat er is gebeurd. “Ik denk dat als je spijkerhard bent op de inhoud, maar je doet verder normaal, je l veel invloed kunt hebben. We waren de grote winnaars. We zaten in het presidium van de Kamer. Maar zij (de andere FVD’ers, red.) wilden niet echt meedoen. Ze vinden het een nep-parlement.”

Van Haga heeft nu wel het probleem dat hij vrij geïsoleerd lijkt te staan. Terwijl het FVD is uitgegroeid tot een beweging, de grootste ledenpartij van Nederland zelfs, heeft BVNL moeite om aandacht te krijgen in de media. Bij de Provinciale Statenverkiezingen eerder dit jaar haalde de partij geen enkele zetel.

Toch hoopt Van Haga bij de komende verkiezingen op een onverwacht succes. Hij heeft met de bekende politicus Henk Krol en met Sieta van Keimpema, voorvrouw van Farmers Defence Force - op plaats 2 en 3 op de kieslijst - mogelijke stemmentrekkers in huis. De stemmen hoeven ook niet per se van FVD te komen. “Ik heb vernomen dat de VVD ons ziet als hun grootste bedreiging.”, zegt hij.

Wat is de rode draad in jullie programma?
“Wij zijn een partij die tegen het libertarisme aan zit. Onze kernwaarden zijn individuele vrijheid, verantwoordelijkheid, soevereiniteit. Jij gaat over jouw leven, zolang je niemand anders tot last bent. Wat ik persoonlijk ook belangrijk vind, is ambitie. Dat is bijna een soort scheldwoord geworden. Kinderen moeten vooral ‘gelukkig’ zijn. In plaats van de hemel te bestormen. We zitten in een middelmatige samenleving. Dat krijg je als je streeft naar gelijkheid. Ik vind het juist mooi als er verschillen zijn. Als mensen het beste uit zichzelf proberen te halen. Uiteindelijk krijg je dan een gelukkiger samenleving.”

Je hebt zelfs twee bekende libertariërs op de lijst staan: Yernaz Ramautarsing en Toine Manders, ex-lijsttrekker van de Libertarische Partij. Maar ik neem niet aan dat iedereen bij BVNL zo libertarisch is ingesteld?

“Toine Manders is ons libertarische geweten. Hij houdt ons scherp. Ik ben het met hem eens dat het onzin is om te denken dat we een ‘contract’ hebben met de staat. Maar ik ben wel blij dat we een overheid hebben die de wegen aanlegt en andere publieke taken vervult. Een Nederlands leger vind ik ook een goede zaak. Ik ben voor een kleine overheid. Henk Krol staat daar ook zo in. In medisch-ethische zaken, zoals het vrijwillige levenseinde, of het homohuwelijk, is hij een absolute vrijheidsstrijder.”

Wat is het verschil tussen Wybren van Haga en Thierry Baudet?
“Thierry is meer de alfa-intellectueel. Ik ben een ingenieur. Niets ten nadele van Thierry, hij doet het uitstekend. Hij is goed in alfa-ideologie: wil je meer gelijkheid, minder gelijkheid, dat soort dingen. Ik kijk vooral: wat is technisch juist. Wij hebben als partij soevereiniteit op een unieke manier op de kaart gezet. Soevereiniteit als persoon, als gemeente, als land is mooi. Dat draagt Forum ook uit, prima. Maar je kunt ook soeverein zijn op het gebied van energieproductie, voedselvoorziening, water. Het is een andere manier van kijken.”

Geloof jij nog in de democratische rechtsstaat?
“Om te zeggen dat de democratische rechtsstaat niet meer bestaat, vind ik te ver gaan. Maar we zitten wel op een kantelpunt in de geschiedenis. Het OM voert politieke processen tegen mensen als Wilders, Willem Engel, Richard de Mos, Gideon van Meijeren. Of daar een plan achter zit? Dat denk ik wel. Er is een hele geraffineerde machtsovername bezig. De oude communisten, de collectivisten, zijn ondergronds gegaan. Ze beseften, als wij de Communistische Partij heten, dan komen we nergens. Dus ze hebben een nieuwe religie verzonnen, het klimaat. Ze hebben zalvende namen bedacht. GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt, Democraten 66. Maar het zijn de oude communisten, de neomarxisten. Ze zitten nu overal in. In de media. Ik kan het NOS-journaal niet meer kijken zonder in lachen uit te barsten. Het is niets dan staatspropaganda. Ze zitten in de scholen, de ziekenhuizen, de woningcorporaties. En in de Kamer. En in het kabinet. De vraag is altijd, zijn ze kwaadaardig of gewoon dom? Ik denk een combinatie.”

Maar het grootkapitaal doet toch ook mee aan de machtsovername?
“Ja, het World Economic Forum roept precies hetzelfde. Ze grijpen iedere crisis aan om hun nieuwe wereldorde gestalte te geven. Het is een kopie van het marxisme. Ik verzet me daartegen. Ik vind het kapitalisme prachtig. Het heeft geleid tot vrijheid van het volk. Iedereen heeft nu bezit. We gaan naar een samenleving waar dit niet meer mogelijk is. Alles wordt duurder. Je kunt met één inkomen geen gezin meer onderhouden. De solidariteit tussen de generaties wordt doorgesneden via de erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling. Zelfs door de VVD. Alles is van de staat. Je denkt dat je een eigen huis hebt, maar je bent feitelijk een huurder van de staat.”

Hoe zie je de rol van de ultrakapitalisten als Bill Gates en de Rockefellers?
“Toen Rockefeller met Standard Oil te machtig werd, in het begin van de 20e eeuw, is het bedrijf opgeknipt. Als iemand te veel van de taart krijgt, gaat het mis. Maar dat betekent niet dat het bedrijfsleven fout is. Bedrijven als Mercedes, BMW, Shell, Philips, Unilever, ik heb daar niets tegen. Die doen fantastische dingen. De propaganda richt zich tegen succesvolle ondernemers, mkb’ers. Die worden onteigend. De mondige middenklasse wordt uitgeschakeld.”

Hoe ga je dit ombuigen? Geloof je nog in het systeem?
Ik geloof wel dat de samenleving en de politiek de weg kwijt zijn. Dat er heel veel netwerkcorruptie is. Mensen schuiven posten naar elkaar toe. Het is een klein kartelgroepje. Volslagen incompetente mensen. Minister van Defensie Ollongren weet het verschil niet tussen een handgranaat en een ananas. Hoekstra was een goede minister van Financiën, Kaag was in ieder geval een ervaren diplomaat. Toen werd Kaag een volslagen incompetente minister van Financiën en Hoekstra idem dito op Buitenlandse Zaken. Christianne van der Wal, de minister van stikstof, weet de chemische formule van stikstof niet. Zij zit daar als resultaat van diepgewortelde netwerkcorruptie. We zitten dus wel in de gevarenzone. Deze verkiezingen komen op een heel belangrijk moment.”

Hoe kijk je aan tegen de geopolitieke ontwikkelingen? Veel mensen zien de VS en de Navo als agressors.
“Ik ben altijd naoorlogs prowesters geweest. Maar sinds de inval in Irak is het omgeslagen. De VS voeren bizar veel oorlogen. Mali, Libië, Syrië, Joegoslavië – het is stuitend wat daar is gebeurd. Nu weer Oekraïne. Ik heb de Russische inval veroordeeld, maar ben ervan overtuigd dat we de boel hebben geprovoceerd. De Maidan-revolutie was een coup. Anderzijds is Poetin voor mij geen held. Hij is hetzelfde als Biden. Hij speelt met andermans levens. Ik heb in dienst gezeten. De ultieme vraag is, ben je bereid je eigen leven op te offeren omdat je iets belangrijk genoeg vindt? Dat heb ik ook aan Rutte gevraagd over Oekraïne. Er gaan honderdduizenden Russen en Oekraïners dood, omdat meneer Poetin en Biden en Zelensky en Rutte en al die wereldleidertjes perverse belangen hebben. Ze zijn bezig met verkiezingen, ze willen elkaar uitputten. Het is weerzinwekkend. Ik kies geen partij. Ik had wel goede hoop toen Trump aan de macht kwam. Het is jammer dat hij zich niet meer heeft verzet tegen de coronawaanzin. Ik hoop wel dat hij volgend jaar wint. Make America Great Again – prima, maar wel daar in Amerika, niet hier. Kies in het belang van het land waar je zit. Dat geldt voor Nederland ook.”

Jullie willen een referendum over een Nexit?
“Ja, over zoiets belangrijks moet het volk kunnen beslissen. In Brussel hebben ze natuurlijk wel een klap van de molen gehad als het gaat over klimaat. Wij beïnvloeden het klimaat niet, daar geloof ik niets van. Maar ik ben wel groen rechts. Hoe schoner hoe beter. Het stikstofbeleid is natuurlijk ridicuul. We zijn hectares bos aan het kappen, omdat de natuurgebieden hetzelfde moeten blijven als ze bij de EU staan geregistreerd. Persoonlijk zou ik het liefst eruit gaan. Laten we een soeverein land zijn binnen Europa.”

En Israël?
“Het is heel gecompliceerd. Ik ben er geweest. Ik heb altijd veel sympathie gehad voor ­Israël. We hebben een ereschuld ten aanzien van de Joden. We hebben ons van onze slechtste kant laten zien in de oorlog. Dat de Joden een eigen land hebben, prima. Maar de Palestijnen moeten dat ook hebben. Een tweestaten-oplossing is het beste. Maar om nu te zeggen, we gaan Hamas steunen, als je ziet wat ze daar hebben aangericht. Ik heb mijn steun uitgesproken voor Israël. Dat blijf ik doen. Maar de belangen van de Palestijnen moeten ook worden erkend.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.