Speurneuzen van Pointer jagen op complotten en medische misinformatie
💨
Bizarre aanval op onafhankelijke media
Bizarre aanval op onafhankelijke media
Datum: 1 november 2024
Media
Karel Beckman
Het KRO-NCRV-programma Pointer heeft zichzelf aangesteld als ongevraagde factchecker voor de sociale media. Pointer, dat deel uitmaakt van Benedmo, een door de Nederlandse overheid gesubsidieerd netwerk van linkse factcheckers, heeft een speurtocht uitgezet naar “complottheorieën, medische misinformatie en het verspreiden van de omvolkingstheorie” in podcasts. Om te bepalen wat ‘misinformatie’ is, baseren ze zich op “de richtlijnen van Spotify”.
Pointer heeft de jacht geopend op de vrije media. Daar is allerlei nieuws te vinden waar ze bij de KRO-NCRV blijkbaar van in verwarring raken. De speurneuzen van Pointer hebben een aantal producenten van podcasts – waaronder Sietske Bergsma (Bakkie met Bergsma), Ad Verbrugge (De Nieuwe Wereld), Ferdinand van der Neut (Tijdboek LuMens), Michael van der Galien (De Dagelijkse Standaard), Niels Lunsing (De Nieuwe Tijd) en ook De Andere Krant – een mailtje gestuurd. Daarin geven zij aan dat ze “misinformatie” hebben aangetroffen in “uw podcast”, en wel “in drie categorieën: complottheorieën, medische misinformatie en het verspreiden van de omvolkingstheorie.” Vervolgens stellen ze drie vragen:
1. “Bent u het eens met onze bevinding dat uw podcast misinformatie verspreidt?
2. Bent u zich ervan bewust dat u met deze aflevering(en) mogelijk ingaat tegen de richtlijnen van Spotify, Apple Podcasts, YouTube en andere platformen, die dit soort inhoud vaak verbieden?
3. Bent u ooit door een van deze platformen aangesproken over de inhoud van een aflevering, of bent u ooit (tijdelijk) geweerd van een platform?”
Hoe bepaalt Pointer wat complottheorieën zijn en wat medische misinformatie is? “Complotten” worden door Pointer gedefinieerd als “gesprekken waarin wordt verwezen naar een elite (Joods, World Economic Forum, een wereldregering, aliens of andere groepen) die achter de schermen alles aansturen. Hierbij wordt niet verwezen naar bronnen of bewijs waaruit blijkt dat deze groep daadwerkelijk iets aanstuurt of bepaalt.” De redactie van De Andere Krant heeft zich gebogen over deze definitie, maar we moeten bekennen dat we er niet goed uitkomen. Het is voor Pointer blijkbaar taboe om te speculeren of er een ‘elite’ (van welke aard dan ook) bestaat die achter de schermen aan de touwtjes trekt. Zouden onze speurneuzen werkelijk geloven dat alles wat hen wordt voorgeschoteld op televisie echt en oprecht is? Of mag je van Pointer wel zeggen dat er een elite bestaat die niet “alles”, maar dan toch wel een heleboel aanstuurt, bijvoorbeeld oorlogen, pandemieën, censuurwetgeving en KRO-NCRV-programma’s?
Voor het bepalen van wat ‘medische misinformatie’ is, hanteert Pointer een heel praktische methode: “Hier houden we de richtlijnen van Spotify aan”. Goed om te weten dat Spotify volgens de KRO-NCRV het allerhoogste orgaan is op het gebied van medische kennis! Ze geven er voor alle duidelijkheid een aantal voorbeelden bij. Medische misinformatie is bijvoorbeeld “inhoud die beweert
dat aids, COVID-19, kanker of andere ernstige levensbedreigende ziekten bedrog of niet echt zijn;
de consumptie aanmoedigt van alternatieve, ineffectieve en mogelijke schadelijke geneesmiddelen zoals ivermectine, hydroxychloroquine, waterstofsuperoxyde en Master Mineral Solution;
de consumptie van bleekmiddelen aanmoedigt om verschillende ziekten en aandoeningen te genezen;
promoot of suggereert dat vaccins die zijn goedgekeurd door lokale gezondheidsautoriteiten zijn ontworpen om de dood te veroorzaken;
mensen aanmoedigt om opzettelijk besmet te raken met COVID-19 om immuniteit tegen de ziekte op te bouwen (bijv. het promoten of houden van ‘besmettingsfeestjes’).”
U begrijpt, wij hebben onmiddellijk alle verwijzingen naar ivermectine als levensreddende medicijnen uit onze ‘podcasts’ verwijderd. Ivermectine is weliswaar een Nobelprijs-winnend geneesmiddel dat bekend staat als het meest heilzame geneesmiddel sinds de uitvinding van de antibiotica, maar als Spotify daar anders over denkt, dan zal die Nobelprijs-jury zich wel hebben vergist.
Pointer was op ons verzoek ook zo vriendelijk om ons te voorzien van de “passages” in onze podcasts waarin zij ‘complotten’ en/of ‘medische misinformatie’ hebben aangetroffen. Het gaat om De Andere Agenda Podcast, de column van Ad Nuis en ook De Andere Krant zelf (hoewel de krant volgens ons nog steeds geen podcast is). Helaas hebben de speurneuzen daarbij alleen complete passages aangeleverd, zonder aan te geven wat nu precies de ‘inhoud’ is die complotten of medische misinformatie ‘beweert’.
Zo bevat volgens Pointer de volgende passage uit een column van Ad Nuis zowel ‘complot’ als ‘medische misinformatie’:
“Honderduizenden migranten overspoelen het land. Boeren moeten wijken voor windmolens en woningen voor nieuwkomers. Eten moet uit de fabrieken van Unilever komen. Ik zag dat Klaus Zwaap, de baas van het WEF, weer eens een bezoek heeft gebracht aan Rutte en Klaas Knot. Is het damage control van Klaus of gaat het WEF de plannen in Nederland er nog sneller doorheen duwen? (…). Maar is zij gevaccineerd is en blijft een relevante vraag. De explosie aan hart- en vallen en hersenbroedingen komen niet uit de lucht vallen. Het enige dat is veranderd is de massale vaccinatie. Geen woord over een mogelijke relatie met vaccineren. De olifant blijft maar in de kamer staan. Vooral geen vragen stellen mensen.”
We vinden het knap werk van Pointer dat ze zoveel spelfouten weten te introduceren in gesproken tekst. Zouden ze weten dat Ad dyslectisch is? Niettemin, Ad is wel een complotdenker, dat is duidelijk, maar, beste speurneuzen van Pointer, hij levert er toch echt bewijs bij: hij signaleert immers dat Klaus Zwaap weer een bezoek heeft gebracht aan Rutte en Klaas Knot. Wisten jullie trouwens dat Zwaap sinds 1971 een jaarlijkse conferentie organiseert waar de elite van de wereld bij elkaar komt en dat uit de klasjes van Zwaap een groot aantal westerse politieke leiders is voortgekomen? Dit terzijde. Wat de medische misinformatie betreft in de ‘passage’ van Ad Nuis, daarover tasten wij vooralsnog in het duister. Hij heeft niets gezegd over bleekmiddel en besmettingsfeestjes.
Hier een ander voorbeeld van een passage waarin wij volgens Pointer medische misinformatie verspreiden:
Uit De Andere Krant 18, 2023: Tien redenen om definitief te stoppen met de Covid-injecties (medische misinformatie)
John Ioannidis van Stanford University een studie over de EFR, Infection Fatality Rate, oftewel de kans om aan COVID-19 te sterven als je het krijgt. Deze bleek wereldwijd 0,15% te zijn, nauwelijks hoger dan bij een flinke griepepidemie. Tijdens de coronapandemie werd voor het eerst in de geschiedenis van de infectieziektes van de bevolking geëist dat ze zich lieten testen.
Buiten dat Infection Fatality Rate de IFR is en niet de EFR, is ons ook hier niet geheel duidelijk waaruit de medische misinformatie zou bestaan.
Dan deze:
De Andere Audio Krant, 12, 2023: VWS, RIVM en Lareb verzwegen ernstige schade Covid-vaccins (medische misinformatie)
Overheidsinstanties als RIVM-Lareb, het College van Beoordeling Geneesmiddelen, CBG en het ministerie van VWS werden in februari 2021 verrast door een enorm aantal meldingen van soms ernstige bijwerkingen van de COVID-vaccins, maar besloten deze informatie niet te delen met het grote publiek. Ze waren bang dat dit de vaccinatiebereidheid zou aantasten.
Beste jongetjes en meisjes van Pointer, als ‘onderzoeksjournalisten’ moeten jullie toch weleens hebben gehoord van Wob- en Woo-documenten? Er zijn enkele onafhankelijke onderzoekers al een paar jaar bezig met het ontsluiten van deze documenten uit de coronatijd. Wij berichten daar regelmatig over. Misschien wordt het tijd dat jullie een keer je huiswerk gaan doen. Jullie kunnen hier beginnen: dakl.nl/lareb-overspoeld
Hoor en wederhoor
Aangezien wij bij De Andere Krant graag correcte informatie willen verspreiden hebben wij de speurneuzen van Pointer ook een aantal wedervragen gesteld. Per slot van rekening zijn we collega’s. Zo hebben wij gevraagd of Pointer aparte financiering ontvangt voor haar factcheckactiviteiten en wat precies de rol is van Pointer binnen het Benedmo-netwerk. Hier hebben we geen antwoord op gekregen.
Ook hebben we vragen gesteld over de ‘pop-up store’ die Pointer in Lelystad heef geopend. Is het de bedoeling dat burgers hier kunnen binnenlopen om complotdenkers in hun omgeving aan te geven? Wie financiert deze winkels? Ook daar kregen we geen antwoord op.
Verder hebben we Pointer gevraagd of zij contact hebben gehad met de door hen genoemde internetplatforms. Daarop kregen wij als antwoord dat ze “contact hebben opgenomen” met deze platforms, maar dat “alleen YouTube heeft gereageerd”. Waarom Pointer het nodig vindt zich niettemin op te werpen als factchecker voor de platforms, is niet duidelijk. Onze vragen daarover werden eveneens niet beantwoord.
Een andere vraag van onze kant: “Hoe gaan jullie om met voortschrijdend wetenschappelijk inzicht? Hoe weet je dat iets wat jullie betitelen als waar, in de toekomst niet onwaar blijkt te zijn, of andersom?” Daarop antwoordde Pointer: “Dit is een goede vraag. Mocht de wetenschap in de toekomst een draai maken op één van de door ons bestuurdeerde (sic) onderwerpen, dan kunnen we rectificeren. Wij gaan echter bij ons onderzoek uit van de huidige consensus.”
Ah, de aap uit de mouw! Misinformatie, zo geloven ze bij KRO-NCRV, is wat ingaat tegen de “huidige consensus”. De journalisten van Pointer zijn niet geïnteresseerd in de feiten of waarheidsvinding, maar voelen het als hun taak “consensus” af te dwingen. En als de consensus verandert, dan “rectificeren” ze. Dat wordt wel lastig als de content al is verwijderd! Pijnlijk natuurlijk. Het heeft ons er niet van weerhouden om ze van harte uit te nodigen bij ons op de redactie om eens van gedachten te wisselen met elkaar. Helaas: “Jullie uitnodiging om langs te komen moeten we helaas afslaan”, reageerde Pointer.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?