Nieuws Samen Leven

Bewoners steeds vaker ongehoord bij realisatie asielzoekerscentra

bewonders steeds ongehoord asielzoekerscentra
Geplande AZC-locatie in Kollum
💨

“het moet af­ge­lopen zijn met deze dwang en drang”​
“het moet af­ge­lopen zijn met deze dwang en drang”
Datum: 5 februari 2023
Samen Leven

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

In steeds meer woonwijken in Nederland worden vanuit het niets asielzoekerscentra (AZC) gerealiseerd. Als gemeenten niet ‘vrijwillig’ meewerken om een opvanglocatie aan te wijzen, maakt het Rijk gebruik van een dwingend ruimtelijk ordeningsinstrumentarium (RO-instrumentarium) om zo snel een opvanglocatie te openen. Gevolg is dat bewoners ineens een AZC in de wijk hebben staan. “Kan dit zomaar?”

Arja van der Schaaf woont pal naast het voormalige Lauwers College in het Friese Kollum, een dorp met ruim 5500 inwoners. “Er zitten slechts een paar huizen tussen”, vertelt ze. Op 20 januari opende zij een brief van de gemeente en viel bijna van haar stoel van verbazing. De mededeling: de gemeente gaat per 1 maart asielzoekers opvangen in het voormalige schoolgebouw. “In de brief staat: de locatie kan binnen vier weken ingericht worden voor de opvang van maximaal 75 asielzoekers.”

Het document, dat volgens Van der Schaaf lang niet bij alle omwonenden door de bus is gedaan, bevatte ook een uitnodiging voor een informatieavond op 24 januari in het gemeentehuis te Kollum. Zo’n honderd burgers kwamen daar op af en mochten vragen stellen aan de gemeenteraad. “Aangekondigd was dat daar zou worden gedemonstreerd. Ik dacht door mensen die tegen de komst van het AZC waren. Het bleken mensen van Antifa te zijn. Ik weet zeker dat het lieden waren die Kollum verder alleen van de landkaart kennen”, stelt Van der Schaaf. Met een mondkapje op, hielden de demonstranten de bezoekers een grote spandoek voor met de tekst: ‘Iedereen kan een vluchteling zijn! Stop uitsluiting en racisme!’ “Alsof we allemaal racisten zijn. We maken ons zorgen over ontwrichting van onze hechte samenleving. En de veiligheid van onze kinderen, logisch toch?”, aldus Van der Schaaf.

Zij pakte de mogelijkheid om het woord te richten tot de gemeentelijke politici. “Wij willen dit helemaal niet. Wij hebben ook het idee dat we hier vanavond alleen maar voor de formaliteit staan en het besluit in de kamertjes al lang is gemaakt. Vandaag hebben ze al camera’s geplaatst op het schoolplein. Hier staat een bezorgde moeder die niet meer weet hoe het straks gaat met de veiligheid van mijn kinderen, haar buren en oudere mensen in de wijk”, sprak Van der Schaaf tegen de raadsleden. “Ik hoop echt dat jullie de goede beslissing nemen en wens jullie veel wijsheid toe.”

Twee dagen later stemde de gemeente, zoals verwacht, in met de komst van het asielzoekerscentrum. “We weten allemaal dat Ter Apel het al heel lang niet aan kan”, aldus burgemeester Johannes Kramer (Fryske Nasjonale Partij). “Op de gemeenten is een beroep gedaan om Ter Apel te helpen. Tal van gemeenten hebben dat al gedaan, nu moeten wij ook ons deel doen.”

Belang van Nederland is de enige partij in de gemeente Noardeast-Fryslân, waaronder Kollum valt, die fel tegen is. Raadslid Johan Talsma: “Deze ellende speelt al jaren. Er is geen nood. Er is een volstrekt eigenhandig gecreëerd asielprobleem, veroorzaakt door structureel falend beleid uit Den Haag, dat zichzelf verkocht heeft aan de desastreuze demografische agenda van de EU. Kollum kan deze mensen en de problemen die asielopvang helaas vaak met zich mee brengen er helemaal niet bij hebben. Wat ons betreft gaat de regie over immigratie naar de provincies. Die hebben er veel beter zicht op dan het kabinet in Den Haag. Het moet afgelopen zijn met deze dwang en drang, waarbij inwoners voor een voldongen feit geplaatst worden en opeens een pand vol asielzoekers in hun achtertuin hebben staan.”

De gemeente laat weten dat het zich “moreel verplicht voelt mee te helpen de asielcrisis aan te pakken”, aldus Marten van der Meulen, communicatie-adviseur van de gemeente Noardeast-Fryslân, tegen De Andere Krant. “Het aantal bedden in de regio is door het sluiten van een andere crisisopvang in de buurt (Gerkesklooster – red.) gezakt onder het minimum van 450. Daarom bieden wij verlichting. We zijn daarbij niet onder druk gezet door de regering. De raad zag geen bezwaren en er was weinig weerstand vanuit de bevolking”, stelt hij. Van der Schaaf zegt dat dit laatste niet waar is. Zij startte daags na het ontvangen van de brief op 20 januari een online petitie, die in korte tijd meer dan 400 keer is ondertekend. “Er is wel degelijk onrust in het dorp.”

Abeltje Boerstra was ook bij de informatiebijeenkomst. De Friezin herkent de hand van Hugo de Jonge in het verhaal. “Net als bij het vaccineren is de strategie eerst inspelen op het geweten, dan zeggen dat er geen andere optie is op basis van leugens, en als dat niet werkt dan drukt De Jonge het gewoon door.” Van der Schaaf: “Kan dit zomaar? Blijkbaar wel. Ik geloof er nu al niks van dat de opvang van 1 maart tot en met maximaal 31 juli gaat duren.” Van der Meulen zegt namens de gemeente te kunnen garanderen dat er op 1 augustus geen asielzoekers meer in de school wonen. “Dan krijgt het pand weer een andere bestemming.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.