Nieuws Geo-politiek

“Bureaucraten in Brussel zijn uit op uw spaargeld”

spaargeld naar eu
💨

Spaartegoeden van burgers ingezet voor de aankoop van Europese ‘oorlogsobligaties’ en ‘klimaatobligaties’​
Spaartegoeden van burgers ingezet voor de aankoop van Europese ‘oorlogsobligaties’ en ‘klimaatobligaties’
Datum: 5 maart 2024
Geo-politiek

Frank Knopers, Geotrendlines


Binnen de EU moet de ruim 10 biljoen euro die op bankrekeningen stilstaat gemobiliseerd kunnen worden voor investeringen in de energietransitie, kunstmatige intelligentie en in het versterken van het Europese defensieapparaat. Dat heeft de Franse minister van Financiën, Bruno le Maire, onlangs gezegd in Gent tijdens een bijeenkomst van de Ecofin, de Europese Raad van ministers van Financiën.

Le Maire is van mening dat de EU meer vaart moet maken met de ontwikkeling van een kapitaalmarkt­unie, waarmee Europese landen gezamenlijk geld kunnen ophalen om deze doelen te bereiken. In zijn toespraak op 24 februari zei hij: “De spaargelden van Europeanen bedragen 35 biljoen euro, en een derde daarvan, meer dan 10 biljoen euro, ligt ‘te slapen’ op bankrekeningen, in plaats van de welvaart van Europa te bevorderen, in plaats van kunstmatige intelligentie te financieren, in plaats van de klimaattransitie te financieren. Dit is niet langer aanvaardbaar.”

De minister wil dat de EU Europese obligaties uitgeeft en banken en pensioenfondsen ‘stimuleert’ om die obligaties te kopen. Dat komt overeen met een eerdere oproep van Kaja Kallas, de premier van Estland, om op Europees niveau een bedrag van 100 miljard euro op te halen voor investeringen in defensie en financiële steun voor Oekraïne.

Het idee van le Maire gaat nu nog uit van vrijwilligheid, maar als succes uitblijft, heeft de EU middelen om banken en pensioenfondsen zwaar onder druk te zetten. Al dan niet vrijwillig zullen zij de pensioengelden en spaargelden van burgers gaan gebruiken om dit soort obligaties op te kopen. Dat betekent dat spaartegoeden van burgers zullen worden ingezet voor de aankoop van Europese ‘oorlogsobligaties’ en ‘klimaatobligaties’, waarmee bijvoorbeeld de wapenproductie of investeringen in wind- en zonne-energie, worden gefinancierd. Voor spaarders betekent dit extra risico’s. Op dit moment besteden banken hun geld aan veiligere producten zoals nationale staatsobligaties. Spaarders zijn dus gewaarschuwd.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.