Burgemeester Marcouch erkent: politie faciliteerde Koranverbranding
Beelden van de demonstratie van zaterdag 13 januari.
💨
Demonstratierecht voor escalatiegevaar
Demonstratierecht voor escalatiegevaar
Datum: 20 januari 2024
Cultuur
Ab Gietelink
Pegida-voorman Edwin Wagensveld probeerde zaterdag 13 januari op het plein voor de Janskerk in Arnhem tevergeefs een Koran in de brand te steken. Zijn actie leidde tot grote woede bij een menigte islamitische tegendemonstranten. Beelden op sociale media laten zien dat de demonstratieve boekverbranding is gefaciliteerd door de politie. Burgemeester Ahmed Marcouch geeft dit ook toe tegenover De Andere Krant. “Ik heb het demonstratierecht willen beschermen.”
Verhalen en beelden in de reguliere pers vertellen een eenzijdig verhaal van agressieve islamitische demonstranten die Edwin Wagensveld en zijn handlanger hardhandig proberen te belagen, terwijl het duo een Koran – het heilige boek voor moslims – in de fik probeert te steken. Een drietal aanvallers weet door een cordon van gewapende politieagenten te breken en slaagt erin de demonstratieve boekverbranding te voorkomen. Toegesnelde politieagenten werpen de tegendemonstranten op de grond en arresteren hen. Wagensveld raakt slechts licht gewond, probeert nogmaals vergeefs de Koran aan te steken, waarna hij net als zijn handlanger het politiebusje invlucht. Dezelfde dag publiceert de politie een persbericht met de titel ‘Demonstratie vroegtijdig gestopt door geweld’. De mainstream pers neemt dat verhaal over.
Uit beelden geplaatst op sociale media blijkt echter dat de politie de Koranverbranding heeft gefaciliteerd. Wagensveld en zijn handlanger zijn namelijk in een politiebusje naar de demonstratieplaats voor de Janskerk gebracht. Opmerkelijk genoeg weigeren twee woordvoerders van de politie Oost-Nederland hier vragen over te beantwoorden.
Navraag bij de gemeente Arnhem leert dat de Pegida-voorman toestemming heeft gekregen voor de boekverbranding op het Jansplein. Zeven islamitische organisaties uit de Arnhemse moslimgemeenschap van 20.000 inwoners, hebben burgemeester Ahmed Marcouch daarna gevraagd geen toestemming te geven voor de boekverbranding op basis van het ‘openbare orde en veiligheid’-argument. Gemeentewoordvoerder Mouhouti heeft eveneens zijn best gedaan de boekverbranding te voorkomen: “Ik heb Marcouch al vanaf vrijdag gesmeekt, echt gesmeekt, om deze actie niet door te laten gaan”, zegt hij. Wagensveld blijkt bewust Arnhem uitgekozen te hebben omdat hij tegenstander is van de in Marokko geboren Marcouch, toch stond de burgemeester de Pegida-actie toe. Tegenover De Andere Krant legt hij uit waarom. “Ik heb het demonstratierecht willen beschermen, ondanks escalatiegevaar.”
Koranverbranding is niet verboden bij de wet en daarom zag Marcouch wettelijk gezien geen andere mogelijkheid dan de actie toestaan. Op de vraag waarom er volgens hem bij coronademonstraties zonder escalatiegevaar vaak hard is ingegrepen, zegt hij “ik was daar niet bij, maar er zijn wel kritische rapporten van de VN en Amnesty over die optredens gekomen”.
De burgervader van Arnhem erkent verder dat Wagensveld in een politiebusje op het Jansplein is afgeleverd. “De Pegida-voorzitter was lopend op weg naar het Jansplein en werd door tegendemonstranten tegengehouden. De politie heeft hem daarom in verband met zijn veiligheid naar de aangekondigde plaats gebracht.” Marcouch voegde eraan toe dat als mensen vinden dat Koranverbranding bij wet verboden zou moeten worden, ze bij het Nederlandse parlement moeten zijn. “Dat is niet aan mij als burgemeester.”
Marcouch heeft ook de tegendemonstratie van islamitische zijde willen faciliteren, maar dan wel op het nabijgelegen Willemsplein. Toen de demonstranten niet luisterden, besloot hij de ME te sturen, die ingreep toen de demonstranten naar geweld grepen en met flessen gingen gooien. “Ik begrijp het verdriet en de emotie, die het verbranden van een heilig boek opwekt. Maar geweld is onacceptabel. Ideeën moet je met ideeën bestrijden.”
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?