Nieuws Geo-politiek

Canada is nu een openluchtgevangenis

Canada gevangenis
Geoff Robins | AFP
💹

Ongeprikt: het land niet in of uit​
Ongeprikt: het land niet in of uit
Datum: 30 juli 2022
Geo-politiek

Erick Overveen


Canadese burgers die zich niet hebben laten vaccineren tegen Covid-19 mogen hun land niet verlaten. Bovendien zijn gevaccineerde Canadezen die naar het buitenland willen verplicht gebruik te maken van een digitaal ID, de zogeheten ArriveCAN-app. Dat wordt bevestigd door de Canadese ambassade. Inwoners van Canada stellen dat hun land een “openluchtgevangenis” is geworden en “steeds meer op China begint te lijken”.

Als mijn Canadese deejay-collega Glenn Morrison me zondagavond vertelt dat hij deze zomer niet in Europa kan draaien omdat de autoriteiten hem geen toestemming verlenen om zijn vaderland te verlaten, ben ik geschokt. Hoezo mag je je land niet uit? “Canada is nog altijd een openluchtgevangenis”, legt hij me uit. “Als ongevaccineerde mag ik zonder grondige reden de grens niet over.”

Om uitdrukking te geven aan mijn verontwaardiging plaats ik de ochtend erop een tweet: “In Canada mogen de ongevaccineerden het land niet meer verlaten. Daar fungeert het vaccinatiepaspoort blijkbaar als een soort Berlijnse muur”. Mijn tijdlijn explodeert. Op maandag en dinsdag ben ik de meest geretweete twitteraar in Nederland. Aan de reacties te zien, ben ik niet de enige die geshockeerd is. Maar tot mijn verbazing wordt niets van het verhaal opgepakt in de reguliere media.

Het Canada van Justin Trudeau - een van de politieke leiders die Young Global Leader is geweest bij het World Economic Forum, de eliteclub uit Davos - staat bekend om zijn draconische Covid-maatregelen. Die leidden eerder dit jaar tot heftige protesten geleid door truckers.

Op 20 juni maakte de Canadese overheid bekend dat zij de coronamaatregelen voor ongevaccineerde binnenlandse reizigers voorlopig had opgeheven. Tot die tijd mochten ongevaccineerden acht maanden lang geen gebruik maken van het openbaar vervoer in Canada. Sommigen verloren hun baan omdat ze niet meer op hun werk konden komen.

Volgens Morrison was de regering-Trudeau gezwicht voor de truckersprotesten, hoewel Trudeau dat natuurlijk niet wilde toegeven. Maar, voegt hij eraan toe, “Trudeau gaf niet alles vrij. De restricties op internationale reizen heeft hij gewoon gehandhaafd en dat is echt een groot probleem voor veel Canadezen”.

Ik bel de Canadese ambassade in Den Haag om polshoogte te nemen. Sarah Jane Gillis van de ambassade bevestigt desgevraagd dat de reissituatie van ongevaccineerde Canadezen “ingewikkeld” is geworden. Gillis: “De EU heeft een inreisverbod in werking gesteld voor ongevaccineerde burgers uit landen die niet onder het Europese Schengenverdrag vallen.

Dat maakt het voor ongevaccineerde Canadezen onmogelijk hierheen te vliegen, tenzij ze daar een zeer grondige reden voor hebben. Maar dan moeten zij twee maanden voor hun vertrek een verzoek indienen bij de autoriteiten. Zowel bij het verlaten als bij binnenkomst in Canada is iedereen tevens verplicht de zogeheten ArriveCAN-app te gebruiken, waarop zij hun reis- en vaccinatie situatie moeten invoeren. Ongevaccineerden kunnen deze app sowieso onmogelijk overleggen en kunnen dan ook niet internationaal reizen. Maar ook gevaccineerden die hun ArriveCAN-app 72 uur voor aankomst niet volledig hebben ingevuld, moeten verplicht veertien dagen in quarantaine, anders kunnen ze een boete of een gevangenisstraf riskeren. De Canadese overheid hanteert nou eenmaal nog altijd een streng coronabeleid.”

Ondertussen regent het reacties op mijn ‘Canada-Tweet’. Een zekere Rian schrijft dat je Canada ongevaccineerd inderdaad niet in- of uitkomt: “Ik mag de bruiloft van mijn zoon en Canadese schoondochter nu niet bijwonen. Wat erger is, is dat je zelfs bij een ernstig ziek familielid of overlijden Canada ook niet binnen mag. Leven wij nog wel in een vrije wereld?”

“Gelukkig dat Canada een democratie is. Stel je voor hoeveel erger het zou zijn als het een dictatuur was geweest”, oppert Chantal Kroezen sceptisch. Gina Cuvelier zegt dat haar nicht haar zoon niet mag bezoeken die vlak voor de corona-uitbraak geĂ«migreerd is. “Canada begint al aardig op China te lijken.”

Andere volgers attenderen mij erop dat ik de aflevering van 19 juli van videokanaal Blckbx moet bekijken. Daarin leggen twee verslaggevers van het Canadese Rebel News aan presentator Flavio Pasquino uit dat zij, als ongevaccineerden, via de Canadese autoriteiten een kostbare vrijstellingsprocedure moesten doorlopen, voordat zij naar Nederland mochten reizen om verslag te doen van de boerenprotesten. “Veel mensen menen dat de situatie in Canada weer normaal is, omdat de gewone media hier niets over berichten, maar de praktijk bewijst dat dit allesbehalve het geval is”, licht journalist Lincoln Jay toe.

Na een kwartier intensief surfen stuit ik op een filmpje uit juni 2022 waarin een Canadese vrouw op leeftijd in botsing komt met de Canadese douane. Volledig gevaccineerd, moet ze verplicht veertien dagen in quarantaine omdat haar ArriveCAN-app niet up-to-date is. “But I’m vaccinated”, zegt ze verdedigend, “I shouldn’t have to go through this”. Maar de douanebeambte is keihard: als ze weigert twee weken in quarantaine te gaan, krijgt ze een boete en mag ze Canada niet meer in. Ik vind het veelzeggend dat het filmpje meer dan een miljoen keer is bekeken, maar dat het in de reguliere media nergens wordt vertoond.


“Trudeau hanteert DDR-achtige praktijken”, reageert ene Harold de Ruiter op mijn Twitterlijn, “maar aangezien hij dikke maatjes met Rutte is, zal het niet lang meer duren voordat je ook Nederland niet meer uitkomt!” Zijn reactie herinnert me aan een bericht van april dit jaar op de website van Stichting Vaccinvrij waarin wordt uitgelegd dat het World Economic Forum (WEF) samen met de Canadese en de Nederlandse regering aan een pilot werkt om – naast Het Europese Covid Certificaat (ECC) en in de nabije toekomst de Europese Digitale Identiteit (EDI) – een nieuw internationaal digitaal ID-systeem te testen: de zogeheten Known Traveller Digital Identity. Aan dit complexe biometrische systeem blijken volgens Stichting Vaccinvrij ook verschillende luchthavens in Nederland en Canada mee te werken. De bedoeling is dat men moeiteloos gegevens over mensen in kaart kan brengen zoals lichaams­temperatuur, medische achtergrond en raciale kenmerken. Voor 2024 moet de pilot klaar zijn.


Zouden deze tests een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de aanhoudende chaos op Schiphol? Stefan Donker, woordvoerder Mediarelaties Schiphol, zegt dat hij vanwege veiligheidsredenen geen uitspraken kan doen over de huidige ontwikkelingen op het gebied van nieuwe digitale paspoorten. Dus ook niet of er een verband is met de rommelige situaties op Schiphol.

Opnieuw bel ik Gillis van de Canadese Ambassade. “Wij kunnen niet bevestigen dat er momenteel daadwerkelijk aan nieuwe vormen van identiteitsbewijzen wordt gewerkt, maar gezien de ernstige situatie rond Covid-19 lijkt ons dat niet ondenkbaar”, zegt zij.

Morisson, mijn deejay-collega, zegt dat hij inmiddels ten einde raad is: “Ik denk serieus dat ongevaccineerden op korte termijn als politieke gevangen gedefinieerd kunnen worden. Ik overweeg ook serieus asiel aan te gaan vragen in Hongarije. Viktor Orbán is nog de enige die vindt dat hij de Hongaarse soevereiniteit en Europese christelijke waarden moet verdedigen tegen de technocratische terreur van de EU en het WEF. Emigreren is wat mij betreft straks nog de enige optie om als vrij mens door het leven te blijven gaan, maar dan moet je wel eerst Canada uit zien te komen.”


Steeds meer mensen op vlucht voor Covid-repressie

Het lijkt erop dat steeds meer mensen staten ontvluchten waar repressieve Covid-regels gelden. In Canada zijn in het eerste kwartaal van 2022 onverwacht veel mensen geëmigreerd. Vanaf 2017 was de immigratie toegenomen, maar daar lijkt nu abrupt een einde aan te zijn gekomen, meldt de Canadese vastgoedwebsite Better Dwelling.

Ook in Nieuw-Zeeland, net als Canada een van de landen met een draconisch coronabeleid, is sprake van een vlucht. In het jaar tot en met maart 2022, was de netto-emigratie 7300 mensen. Volgens de krant The Guardian betekent dit een “dramatische verschuiving”. In het jaar tot maart 2020 was er sprake van netto-immigratie van 91.700 mensen. Nieuw-Zeeland kampt ook met een hoge inflatie.

Binnen de Verenigde Staten verhuizen steeds meer mensen van ‘blauwe’ (Democratische) naar ‘rode’ (Republikeinse) staten. Staten waarin de Democraten het voor het zeggen hebben, zoals New York en CaliforniĂ«, worden gekenmerkt door stringente coronamaatregelen, zoals vaccinatie- en mondmaskerverplichtingen. In Republikeinse staten als Texas en Florida zijn alle coronamaatregelen opgeheven.

Newsweek meldde eerder dit jaar dat sinds de Covid-crisis 27,1 miljoen Amerikanen hun staat hebben verlaten. Acht van de tien staten met netto-emigratie waren Democratisch. De populairste staten waren Texas, Florida en Arizona, allemaal ‘rode’ staten. CaliforniĂ«, waar deze week weer mondmaskerverplichtingen werden ingevoerd, en waar kinderen mogen worden gevaccineerd zonder toestemming van hun ouders, zag een recordaantal mensen de staat de rug toekeren. De Democratische staten hebben meestal ook hogere belastingen en kampen met hogere misdaadcijfers. De Texaanse gouverneur Greg Abbott richtte zich in een tweet specifiek op CaliforniĂ«rs: “Weet je nog die hoge belastingen, hinderlijke regelgeving en de socialistische agenda die in CaliforniĂ« wordt uitgerold? Wij geloven daar niet in. Wij geloven in minder overheid en meer individuele vrijheid.” 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.