Nieuws Samen Leven

De Andere skigebieden

Skien zonder gedoe
💨

Datum: 30 december 2021
Samen Leven

Barbara Le Noble


De eisen die door overheden aan reizigers worden gesteld, maken het steeds moeilijker om onbezorgd op vakantie te gaan. Voor wie een skivakantie overweegt, heeft De Andere Krant een aantal opties in Scandinavië, Polen en Spanje onderzocht.
Sinds Oostenrijk is veranderd in een controlestaat, mensen zich op straffe van hoge boetes zonder geldige QR code niet meer vrij mogen bewegen en er een lockdown voor ongevaccineerden geldt, is een skivakantie naar het Alpenland voor de ongevaccineerde Nederlander een ware mission impossible geworden. In Zwitserland dient iedere buitenlander die het land in wil, gevaccineerd of ongevaccineerd, een geldige PCR-test bij zich te hebben. In Frankrijk dient de skiër een chirurgisch mondkapje of een stoffen masker categorie 1 met AFNOR SPEC S76-001 certificering te gebruiken. Het wordt steeds gekker. Help!

Waar kun je nog wel naar toe zonder al te veel gedoe? Een geldige PCR-test is helaas in alle landen de regel dus daar ontkom je niet aan, zeker niet in het geval van een vliegreis. We gaan dus op zoek naar de bestemmingen waar ongevaccineerde reizigers niet worden gediscrimineerd.
Voor elke bestemming geldt intussen, check van tevoren hoe de lokale situatie is! Het is goed te beseffen dat je in een vakantiehuis of appartement over het algemeen meer vrijheid geniet dan in een hotel.

Scandinavië: Zweden en Noorwegen
Zweden heeft al vanaf het begin van de crisis een eigen koers gevaren en nooit aan lockdowns gedaan. Scandinaviërs leven dicht bij de natuur en er schijnt onder de bevolking minder angst te heersen voor het coronavirus. Je kunt er goed skiën, zoals in Sälen, een echte familiebestemming. De bergen in Scandinavië zijn niet hoger dan 1000 meter, maar door de noordelijke ligging is het hele gebeid wel sneeuwzeker. Trysil is een van de bekendste en grootste skigebieden. Nadeel van Noorwegen is dat het er vroeg donker wordt, wat wordt opgelost door de pistes te verlichten. Het gebied heeft 71 km pistes. Omdat de corona-situatie met de dag kan veranderen, is het advies van tevoren even goed te checken, zeker als je naar een hotel gaat. Vanaf Airport Eelde (Groningen) vlieg je zowel naar de gloednieuwe bestemming Scandinavian Mountains en naar Zweden. Vanaf Schiphol vlieg je naar Oslo.

Polen
Skiën in Polen is niet helemaal te vergelijken met een ski-ervaring in de Alpen maar het komt aardig in de buurt. De Poolse skigebieden Schirk en Zakopane liggen middenin de ongerepte natuur en zijn de leukste en de grootste. Schirk (530 m) voelt gemoedelijk aan. Op basis van wat ik hoorde, nemen de meeste Polen het niet zo nauw met de handhaving van Europees beleid en zijn bars en restaurants gewoon voor iedereen toegankelijk.
Vlakbij de grens met Slowakije, ligt het dorp Zakopane (840 m), een levendig ski-dorp met historische kerken, houten huizen en een markt met diverse winkeltjes en talrijke restaurants. Vanuit Zakopane kun je met de skibus de andere skigebieden bereiken, die samen zo’n 30 km aan pistes bieden. Het kan in Polen tijdens de weekends en de vakanties behoorlijk druk zijn. Met de auto is het vanaf Nederland rond de 1200 kilometer. Vliegen kan op Krakau.

Spanje
Spanje is qua wintersportland relatief onbekend. In het skigebied van de Sierra Nevada, hoorde ik, wordt nergens om een QR-code gevraagd en is alles open. Voor nu is de QR-code door de rechter afgewezen. Het bekendste dorp is Pradollano. Het geeft toegang tot een skigebied met 107 km pistes. De hoogste afdaling vind je op 3200 meter. In weekends en tijdens Spaanse vakanties kan het ook hier erg druk zijn. Met de auto is het 2100 km. Granada of Sevilla zijn de beste aanvliegroutes.

In de Spaanse Pyreneeën kun je kiezen voor Baqueira - Beret – Bonaigua of voor La Molina – Masella. Deze bestemmingen zijn behoorlijk sneeuwzeker. Veel pistes liggen boven 1800 meter en er zijn goed werkende kunstsneeuwinstallaties. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Pau. Het seizoen loopt meestal door tot in mei.

Een andere, meer noordelijk gelegen optie in de Pyreneeën is het dwergstaatje Andorra, dat sterk verbonden is met de Europese Unie zonder er lid van te zijn. Een kanttekening: een van de huidige prinsen is de president van Frankrijk, Emmanuel Macron. De QR-code lijkt er niet nodig te zijn om te skiën, maar voor de horeca geldt het 3G-beleid, al wordt dit niet overal gehandhaafd. In veel hotels vraagt men bij check-in wel om PCR- test, vaccinatie-of herstelbewijs. Alles bij elkaar genomen gelden hier dezelfde regels als in Italië of Zwitserland.

Fijne skivakantie!


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.