De demonisering van Donald Trump – voor en na de aanslag
💨
Over Donald Trump mag al jaren alles worden geroepen, zonder dat dit consequenties heeft
Over Donald Trump mag al jaren alles worden geroepen, zonder dat dit consequenties heeft
Datum: 24 juli 2024
Geo-politiek
Karel Beckman en Ido Dijkstra
Het liberaal-progressieve establishment stort al jaren ongehinderd een ongekende hoeveelheid haat uit over Donald Trump. Dat er uiteindelijk een aanslag op hem werd gepleegd, kwam dan ook niet als een verrassing. Ook nadat Trump op een haar na ontsnapte aan liquidatie, gaat de haatcampagne door.
Je moet tegenwoordig behoorlijk op je woorden passen. Als je je kritisch uitlaat over de overheid, of over de woke-agenda, word je al snel voor racist of fascist uitgemaakt, als gevaar voor de openbare orde bestempeld, of vervolgd voor opruiing of aanzetten tot haat. Het overkwam mensen als David Icke, Willem Engel, Raisa Blommestijn, Pepijn van Houwelingen, Gideon van Meijeren, Rypke Zeilmaker en vele anderen. In Duitsland werd deze week het complete mediabedrijf Compact door de overheid gesloten (zie P2) vanwege kritiek op de overheid.
Over Donald Trump mag echter al jaren alles worden geroepen, zonder dat dit consequenties heeft. Trump kan zelf ook behoorlijk tekeer gaan, maar dat is niets vergeleken bij wat hij over zich heen krijgt. Hij wordt in de Amerikaanse en Europese media routinematig uitgemaakt voor ‘nazi’, ‘fascist’, ‘Hitler’, ‘Russische agent’, ‘dictator’, ‘gevaar voor de nationale veiligheid’, enzovoort. Op X is een onthutsende collage te zien hoe Trump in de loop der tijden is neergezet, met talloze afbeeldingen van hem als Hitler, onder meer op de cover van het Duitse blad Der Spiegel, vergezeld van teksten als Sein Kampf.
Nadat Trump Hillary Clinton had verslagen bij de presidentsverkiezingen van 2016, zei popster Madonna dat ze “het Witte Huis wilde opblazen”. Acteur Peter Fonda vond dat de jongste zoon van de president, Barron, moest worden “opgesloten in een kooi met pedofielen”. Comédienne Kathy Griffin fotografeerde zichzelf met een bebloed, afgehakt hoofd van Trump.
Acteur Johnny Depp vroeg zich in 2018 bij het Glastonbury Festival in Engeland af, “wanneer was het voor het laatst dat een acteur een president vermoordde? Misschien is het weer tijd.” Actrice Carole Cook zei tegen een fotograaf, “waar is John Wilkes Booth als je hem nodig hebt?” John Wilkes Booth was de moordenaar van Abraham Lincoln.
Hoewel Trump vier jaar president is geweest, en in die tijd niet veel anders heeft gedaan dan andere presidenten, barstte de haatcampagne opnieuw los toen hij zich in de huidige presidentsrace mengde. Democratisch Congreslid Dan Goldman verklaarde: “Hij kan niet opnieuw een publiek ambt bekleden. Hij is niet geschikt, hij is destructief voor onze democratie, hij moet worden geëlimineerd.” Cynthia Johnson, Congreslid in de staat Michigan, waarschuwde in 2020 dat Trump en zijn ‘trumpers’ moesten oppassen, anders zouden haar ‘soldaten’ hen ‘de prijs laten betalen’.
Nancy Pelosi, een van de machtigste Democratische politici, verklaarde eerder dit jaar: “Dit is geen normale verkiezing. Trump moet worden gestopt. Hij kan geen president worden.” BBC verslaggever David Aaronovitch schreef enkele weken geleden op X dat als hij Biden was, “ik me zou haasten en Trump zou laten vermoorden, omdat hij is een bedreiging is voor de veiligheid van Amerika”. Later zei Aaronovitch dat hij het ‘satirisch’ had bedoeld. De New York Times noemde Trump in een hoofdredactioneel commentaar tot twee keer toe een “gevaar” voor het land. In andere invloedrijke media als Newsweek en The Hill werd beweerd dat Trump “doodseskaders” zou gaan vormen als hij tot president wordt gekozen en iedereen die hem bekritiseert zou laten “verdwijnen”.
Biden omschreef Trump eveneens als “een gevaar voor onze vrijheid. Hij is een gevaar voor onze democratie. Hij is letterlijk een gevaar voor alles waar Amerika voor staat.” Bij een andere gelegenheid zei hij: “Het is tijd om Trump in het vizier te nemen.” (It’s time to put Trump in the bull’s eye.) De dag voor de moordaanslag schreef Biden op X: “Amerikanen willen een president, geen dictator”.
Het Democratisch Congreslid Bennie Thompson uit Mississippi diende eerder dit jaar een wetsvoorstel in waarin staat dat voormalige presidenten die veroordeeld zijn voor een misdrijf, wat Trump eerder dit jaar overkwam, geen recht meer zouden mogen hebben op beveiliging door de staat.
De reguliere media deden er zelfs na de aanslag alles aan om niet te hoeven melden dat er daadwerkelijk een moordaanslag op Trump had plaatsgevonden. ‘Trump werd van het podium afgevoerd nadat er harde geluiden hadden geklonken”, meldden de grote kranten en tv-stations in koor, tot wel een uur na het gebeuren. CNN sprak van een “val van het podium”. Zelfs de Secret Service die de ex-president bewaakte, vermeed het woord “moordaanslag” in het officiële persbericht van die dag.
Na de aanslag lijken de Amerikaanse media zich enigszins in te houden, hoewel een van Bennie Thompsons stafmedewerkers op Facebook schreef dat “de schutter schietles moet krijgen zodat hij de volgende keer niet mist”. In Nederland voelen de media zich minder geremd. De Volkskrant wilde het voorval eerst afdoen als alledaags schietpartijtje met slechts een bloedend oor voor Trump, maar concludeerde na een dag toch maar dat het een aanslag betrof.
Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck werd ineens wat hij altijd heeft vervloekt: complotdenker. Hij suggereerde een ‘valse vlag’ en stelt dat de aanslag “sterk doet denken aan de brandstichting in de Berlijnse Rijksdag in 1933”, toen de Nederlander Marinus van der Lubbe als dader werd geframed. Volgens Schimmelpenninck werd bij de Rijksdagbrandverordening “de grondwet buiten werking gesteld en fundamentele rechten afgeschaft, waardoor politieke tegenstanders willekeurig konden worden gearresteerd”. De columnist schrijft dat “Trump precies hetzelfde zal proberen wanneer hij aan de macht komt…”, en zo is hij “een stap dichterbij zijn dictatuur”.
Een andere Volkskrant-columniste, Asha ten Broeke, kon haar Trump-antipathie ook niet onderdrukken: “Nu is Trump de presidentskandidaat die een moordaanslag overleefde. Maar laten we niet vergeten dat hij ook nog steeds een gevaarlijke fascist is”, schreef zij op X.
Charles Groenhuijsen schreef op X: “The Donald als martelaar. Dat is een rol die hem goed ligt.”
Rob Jetten kon het ook niet over zijn lippen krijgen om te spreken van een aanslag op Trump. “De geweerschoten zijn een vreselijke aanslag op de Amerikaanse democratie. Het onderstreept eens te meer dat democratie en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn, en we die elke dag dienen te beschermen.”
Cartoonist Ruben Oppenheimer van NRC beeldde Trump in een cartoon af met een op zichzelf gericht pistool, alsof hij zelf schuldig is.
Ook buiten Nederland werd de aanslag op Trump door progressieve geesten met instemming begroet. Rockband Tenacious D gaf een concert in Sydney. Tijdens de show kreeg gitarist Kyle Gass een taart van medebandlid Jack Black. Bij het uitblazen van de kaarsjes mocht hij een wens doen. “Mis Trump de volgende keer niet”, zei Gass. De Duitse auteur Sebastian Hotz, die onder meer teksten schrijft voor de bekende Duitse cabaretier Jan Böhmermann, drukte op X zijn spijt uit over het feit dat de schutter “helaas net had gemist”. Hij voegde eraan toe: “Ik vind het absoluut fantastisch als fascisten sterven”. Je vraagt je af, wat zouden de reacties zijn geweest als er een aanslag had plaatsgevonden op de Democratische presidentskandidaat?
dakl.nl/collage-trumphaat
dakl.nl/vervolging-critici
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?