Nieuws De Andere Krant

Een eensgezind 2024

2024
💨

Wij wensen al onze lezers een gezond 2024​
Wij wensen al onze lezers een gezond 2024
Datum: 31 december 2023
De Andere Krant

Van de redactie


De meeste mensen zullen de naam James Meredith niet kennen. Hij was de eerste zwarte student die, in 1962, het lef had om zich in te schrijven bij de Universiteit van Mississippi, waar zwarten niet welkom waren. Veel blanken in het diep-racistische Zuiden van de VS waren woedend. Meer dan 30.000 militairen moesten worden ingezet om Meredith de universiteit binnen te loodsen. Twee mensen kwamen bij de rellen om het leven.

Eenmaal binnen, was het leven van James geen pretje. Op de kamer boven hem werd hele nachten gebasketbald om hem te pesten. Als hij aan een tafeltje ging zitten bij de lunch, stonden zijn medestudenten op en gingen ergens anders zitten. In 1966 werd hij tijdens een mars voor burgerrechten in Mississippi neergeschoten. Hij overleefde ternauwernood.

Het zijn scènes die we ons nauwelijks nog kunnen voorstellen. Maar ze vonden plaats in 1962. Eergisteren.

De apartheid in Zuid-Afrika eindigde in 1991. Dat was gisteren. In hetzelfde jaar viel de Sovjet-Unie uiteen.

Wat deze gebeurtenissen laten zien, is dat vrijheid en rechten altijd worden bedreigd, vaak worden vertrapt, maar ook kunnen worden teruggewonnen. Dat de wereld er in een paar jaar tijd heel anders uit kan zien. Daar is strijd voor nodig. Moed. En vooral, eensgezindheid.

Eendracht maakt macht. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. De oude socialisten wisten dit maar al te goed. Tegen een verenigd front is geen enkele macht bestand.

Strijd betekent niet altijd dat je geweld moet gebruiken. Het kan ook betekenen dat je je inschrijft op een universiteit waar je niet welkom bent. Weigert een document te ondertekenen dat je rechten beperkt. Weigert een uniform aan te trekken omdat je je niet vereenzelvigt met gevoerd beleid.

Of dat je een tuinderij begint, om je eigen voedsel te verbouwen, omdat je genoeg hebt van de rommel die je krijgt voorgeschoteld. Een school, om je eigen levenslessen te delen, omdat je genoeg hebt van de indoctrinatie die je wordt opgelegd. Een coöperatie, om met gelijkgestemden je leven vorm te geven.

Aan de buitenkant lijkt het of we nog midden in die apartheidsstaat zitten, achter dat ijzeren gordijn. Onze volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen alles behalve het volk. Oorlogswolken drijven boven ons, haat en propaganda regenen op ons neer. Het gif komt van alle kanten, letterlijk en figuurlijk.

Maar steeds meer mensen zijn er klaar mee. Met de leugens, de haat, de angst. Overal zoeken mensen nieuwe wegen. Vinden elkaar daarin. Bloeien bloemen op. Borrelt water naar boven. Breekt licht door.

Van enkele van deze scheuten van een nieuwe tijd doet deze krant verslag. Dat zullen we blijven doen in het nieuwe jaar. We zullen veel aandacht geven aan mooie initiatieven. En die met elkaar proberen te verbinden. Zodat er iets ontstaat dat meer is dan de som der delen.

Als iedereen die het zat is, die niet meer meedoet aan dit systeem, die bouwt aan een nieuwe wereld, elkaar zou steunen, dan kon het nog wel eens een heel verrassend jaar worden.

Wij wensen al onze lezers een eensgezind 2024!

De redactie


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.