Nieuws Economie

“Er is altijd een risico dat de overheid iets met je geld gaat doen”

interview Paul Buitink
Beeld: MKFOTOGRAFIE
💨

Interview financieel expert Paul Buitink​
Interview financieel expert Paul Buitink
Datum: 17 oktober 2023
Economie

Corine Lepoutre


Het monetair systeem schudt op zijn grondvesten met berichten over inflatie, cbdc en de (on)houdbaarheid van de euro. Hoe moeten burgers en bedrijven hierop reageren? Financieel expert en handelaar in edelmetalen Paul Buitink (43): “Zorg ervoor dat je altijd een beetje buiten het systeem blijft. Dat je een deel van je vermogen in edelmetaal omzet. Maar sla er niet in door.”

Sinds 2021 praat Paul Buitink in de podcast Holland Gold met Nederlandse experts over geld, economie en geopolitiek. “Ik probeer een niche te creëren waarin iedereen met iedereen praat, zeker in deze tijd van polarisatie, want we zijn allemaal op zoek naar oplossingen.” Hij krijgt soms het verwijt dat hij inspeelt op onrust. “Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck schreef op Twitter dat wij allemaal radicaal rechtse randfiguren zijn die proberen te profiteren van anti-­overheid sentiment”, vertelt hij. “Maar wij kiezen er juist bewust voor om veel te praten met mensen die niet direct geïnteresseerd zijn in goud of in beperkte mate. Het gaat over het financiële systeem, over wat er breed gebeurt in de financiële en geopolitieke wereld.”

De in Gouda geboren Buitink merkt dat de belangstelling voor edelmetaal toeneemt, maar ook dat zijn klantenkring breder wordt. “Van oudsher werd goud gekocht door de oudere heer. Maar dat is echt aan het veranderen. We hebben heel veel vrouwelijke klanten. Ook veel klanten met een migratieachtergrond. Met name Turken en Aziaten. Mensen die traditioneel gezien gewend zijn in edelmetaal te beleggen. Omdat de munten die ze in het verleden gebruikten vaak zwaar hun waarde verloren. Zij hebben veel meer van huis uit meegekregen dat het goed is om wat goud te hebben. Bij Nederlanders zie je dat steeds meer komen en ook een steeds betere spreiding tussen mannen en vrouwen. En aanzienlijk meer jongere mensen.”

Wanneer is jouw interesse in het andere geluid ontstaan?
In 2007 werd ik alert, want toen ontstonden de eerste scheuren en ik was niet overtuigd van de verklaringen die door de mainstreammedia en de universiteiten werden gegeven. Ik dook in de literatuur. Hoe zit het nou echt? Waarom hebben we cycli, waarom hebben we een boom en een bust? Ik wil begrijpen hoe geld werkt en heb me verdiept in de geldsystemen. Mijn conclusie is dat we harder geld, hardere munten nodig hebben. Geld is nu te flexibel. De euro kan te gemakkelijk worden bijgecreëerd. Dat geldt ook voor andere ongedekte munten zoals de dollar. Ik zag een rol voor goud ontstaan en later heb ik ook bitcoin omarmd. In mijn zoektocht die vijftien jaar geleden begon, probeer ik andere mensen mee te nemen.

Hoe zie jij de inflatie? Die zou dit jaar zijn gezakt, maar de portemonnee geeft een ander beeld
Nederlanders zijn niet gewend aan hoge inflatie en die is nu echt heel hoog. Vorig jaar is de inflatie door het CBS te hoog gerapporteerd en nu te laag. Vorig jaar te hoog op ruim 17 procent en nu te laag op bijna 0 procent, terwijl je in de supermarkt kunt zien dat de inflatie veel hoger is. In werkelijkheid is het twee keer 9 procent. De mensen voelen de hoge inflatie dus nog steeds in hun portemonnee, ook al rapporteert het Centraal Bureau voor de Statistiek anders. Ik verwacht dat de inflatie net als in de jaren ’70 in een soort golfbeweging terug blijft komen. De olieprijzen nemen toe als gevolg van geopolitieke onrust en productiebeperkingen. De olieprijs is de basis voor heel veel producten en voor de economie, dus als die blijft stijgen dan zal de inflatie ook hoog blijven. We zitten eigenlijk in een stagflatie, een situatie waarbij er inflatie is in combinatie met economische krimp.

Vanwege die inflatie en de cbdc die ons boven het hoofd hangt, ontstaat onrust bij ondernemers en particulieren. Wat is verstandig beheer volgens jou?
Zorg ervoor dat je een deel van je vermogen in edelmetaal, goud en zilver omzet, maar sla er niet in door. Als wij mensen aan tafel hebben die verwachten dat alles morgen compleet instort, dan heb je ook een zorgplicht als bedrijf. Als mij gevraagd wordt “Paul, is het geld op de bank dan wel veilig?”, dan zeg ik niet dat ik denk dat morgen de bank omvalt, maar geef ik wel aan ervoor te zorgen dat je spreidt. Bedenk ook dat in verschillende hoofdstukken van de geschiedenis verschillende landen te maken hebben gehad met confiscatie. Er is altijd een risico dat de overheid iets met je geld gaat doen, dus zorg ervoor dat je een beetje buiten het systeem bent. De Noodwet Financieel Verkeer van 1978 geeft de overheid het recht je geld in beslag te nemen onder bepaalde omstandigheden. Nu zal edelmetaal niet direct aan de beurt zijn, eerder bank- of beleggingsrekeningen waar de overheid snel bij kan, maar je moet wel waakzaam zijn in tijden van oorlog. En daar zitten we in, want er wordt een proxyoorlog uitgevochten in Oekraïne en wij leveren wapens. Als we worden aangevallen, kan de overheid die wetten activeren. Je wilt dus niet alles binnen het systeem bewaren.

Hoe zie jij de rol van bitcoin of de nieuwere cryptomunt monero?
Net als bij edelmetaal is het voordeel van crypto dat je het buiten het systeem bewaart. Goud kun je natuurlijk zelf thuis opslaan of in een kluis en crypto is dan wel digitaal, maar zit op een decentrale blockchain die de overheid niet zomaar dicht kan doen. Bitcoin is praktischer dan monero, want het probleem van al die cryptomunten is dat je het uiteindelijk toch weer wilt kunnen omzetten naar het eurosysteem, en het probleem bij monero is dat het bij veel exchanges niet beschikbaar is. Als back-upplan is het ook altijd handig in geval van ruilhandel wat zilveren munten of lokaal geld zoals de Florijn bij de hand te hebben. Ieder zal een eigen voorkeur hebben en buiten het systeem een eigen mix maken, maar het is verstandig over zulke scenario’s na te denken.

Hoe zie jij de toekomst, wat zou de politiek moeten doen?
Als ik minister van Financiën was, zou ik actief inzetten op het alvast voorbereiden van een nieuwe munt, of dat samendoen met een aantal landen waarmee we economisch overeenkomen. De euro is een historische vergissing geweest die op enig moment tegen zijn einde aan gaat lopen als je kijkt naar de schuldposities, naar oplopende rentes en constante begrotingstekorten. We moeten de rol van de EU inperken en gewoon terug naar de EEG waarbij handel de basis is. Hoe meer vrijhandel, hoe meer welvaart. Dat vind ik een groot goed, want wereldwijde handel leidt tot broederschap en tot vrede.

Paul Buitink organiseert vrijdag 20 oktober het congres ‘Geld, Groen en Geopolitiek’ in Ede.
Sprekers: Paul Buitink, Arno Wellens, Ewald Engelen, Michiel Hoogeveen, Marcel Crok, Theo Wolters, Sander Boon, Wierd Duk, Tom Sauer, Bernard Hammelburg. hollandgold.nl/evenement2023


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.