Nieuws Censuur

EU en Europese regeringen voeren censuur sociale media op

BretonANP
Eurocommissaris Thierry Breton | Josh Edelson / AF
💹

Datum: 19 juli 2023
Censuur

Van de redactie


Volgens Eurocommissaris Thierry Breton kunnen platforms zoals Tiktok en Snapchat mogelijk worden afgesloten als ze niet optreden tegen problematische inhoud, zoals de verspreiding van beelden over de rellen in verschillende Franse steden. Volgens Breton moeten social media-bedrijven dit soort beelden meteen verwijderen, anders kan de toegang tot het betreffende platform in een land ontzegd worden.

Breton schoot met zijn opmerkingen de Franse president Macron te hulp. Die heeft onlangs gedreigd sociale media meer te gaan reguleren of zelfs helemaal af te sluiten “als zaken uit de hand lopen”. Volgens Macron wakkerden de sociale media de rellen in Frankrijk aan.

De EU en de Europese lidstaten krijgen met de nieuwe Digital Services Act, die in augustus van kracht wordt, meer bevoegdheden om sociale media en andere online platforms aan te pakken die ‘desinformatie’ verspreiden. Onder de nieuwe wetgeving kan de Europese Commissie zware boetes opleggen aan de bedrijven. Die moeten er zelf voor zorgen dat ze geen ongewenste content publiceren. Waarnemers verwachten dat de platforms preventief gaan censureren, om boetes te voorkomen. Dit betekent een ernstige bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting.

“De EU profileert zich graag als voorstander van diversiteit en vrijheid, maar als de kritiek zich op Europese autoriteiten zelf richt blijkt censuur het beproefde middel”, schrijft econoom Frank Knopers van Geotrendlines. “Zo mochten Europese burgers na de Russische inval in Oekraïne geen Russische media meer ontvangen. En sinds 2018 bestaat een Europees Actieplan tegen Desinformatie, waarmee de EU ‘onafhankelijke media’ en zogeheten factcheckers ondersteunt. Daarmee mengen overheden zich meer met de media, die juist als taak hebben overheden te controleren. Blijkbaar zien Europese regeringsleiders kritische geluiden als een te grote bedreiging en hebben ze onvoldoende vertrouwen in hun eigen beleid.”

De Amerikaanse journalist Michael Shellenberger, die met een aantal prominente journalisten, waaronder de bekende Britse podcaster Russell Brand, een internationaal initiatief is gestart om de toenemende censuur op internet te bestrijden, noemde de uitspraken van Breton schokkend. Hij wijst erop dat de regering van Macron ook een nieuwe wet heeft aangenomen die het legaal maakt voor de politie om de besturing van laptops en telefoons van burgers over te nemen zonder dat zij dit merken. Het Britse parlement staat op het punt wetgeving aan te nemen die de overheid de bevoegdheid geeft om privĂ©-berichten van burgers te lezen. De Ierse Senaat stemt in oktober over een wetsvoorstel dat de politie in staat stelt huizen binnen te vallen zonder huiszoekingsbevel, om te zoeken naar bewijs voor ‘haatzaaierij’.

In Duitsland hebben de organisaties HateAid en de European Union of Jewish Students (EUJS) een rechtszaak aangespannen tegen Twitter vanwege het verspreiden van ‘digitaal geweld’, waaronder ‘haatzaaierij’ en ‘racisme’. Ze hadden Twitter gesommeerd ‘antisemitische’ tweets weg te halen, maar dat weigerde het bedrijf in eerste instantie. Inmiddels heeft Twitter enkele van de omstreden tweets verwijderd.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.