Nieuws Geo-politiek

Europarlement wil van haatspraak grensoverschrijdend misdrijf maken

haatspraak europarlement
💨

Hoe haatspraak dan precies wordt gedefinieerd, blijft onduidelijk​
Hoe haatspraak dan precies wordt gedefinieerd, blijft onduidelijk
Datum: 27 februari 2024
Geo-politiek

Van onze redacteur


Het Europees Parlement heeft de Europese Raad (de lidstaten) opgeroepen om strenger op te gaan treden tegen ‘haatspraak’. Het Parlement heeft met 397 stemmen voor, 121 tegen en 26 onthoudingen een motie aangenomen die de Raad oproept om haatspraak strafbaar te stellen onder EU-wetgeving.

Volgens een rapport van het Europees Parlement is haatspraak een ernstige misdaad met een grensoverschrijdend karakter. Daarom kan het niet aan de lidstaten zelf worden overgelaten om wetgeving op te stellen. Er zijn nu al wel EU-brede regels tegen haatspraak gebaseerd op ras, huidskleur, religie en nationale of etnische afkomst, maar dat is voor het Parlement nog niet voldoende.

“De haat neemt toe”, stelt het Parlement. Daarom moet er een ‘open einde’-regeling komen. Dat betekent dat alle vormen van haatspraak moeten worden verboden, ongeacht waarop ze zijn gebaseerd. Hoe haatspraak dan precies wordt gedefinieerd, blijft onduidelijk. In elk geval mag vrijheid van meningsuiting geen excuus zijn om niets te doen, stelt het Europees Parlement nadrukkelijk.

De Europarlementariërs wijzen erop dat veel sociale media een platform bieden aan het verspreiden van haat. “We hebben te maken met een nieuwe sociale dynamiek, waardoor haat snel wordt genormaliseerd en evolueert”, verklaarde de Spaanse Europarlementariër Maite Pagazaurtundúa die verantwoordelijk is voor dit dossier. “We moeten ons als maatschappij beschermen en de mensen die worden aangevallen, beschermen.” Pagazaurtundúa is lid van het Renew-blok in het Europees Parlement, waartoe ook D66 en de VVD behoren.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.