Nieuws Economie

Helft Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar

Nederlanders kwetsbaar financieel
💨

Datum: 8 december 2021
Economie

Van onze redactie


Slechts de helft van de Nederlandse huishoudens kan morgen een uitgave doen die gelijk is aan het maandinkomen en ruim een derde heeft moeite om alle rekeningen te betalen, zo blijkt uit een onderzoeksrapport dat deze week verscheen. 

Het onderzoek is uitgevoerd door Deloitte in samenwerking met ING, NIBUD (Natio­naal Instituut voor Budgetvoorlichting) en Universiteit Leiden. Het heeft tot doel een holistische kijk te bieden op de financiële situatie van consumenten. In plaats van een ‘zwart-wit’ beeld op basis van schulden wordt er ook gekeken naar inkomen, uitgaven, sparen en planning. De uitkomsten stemmen niet positief: een kwart van onze huishoudens is financieel kwetsbaar en een kwart ronduit financieel ongezond.

De resultaten komen uit een panel­onderzoek van 5000 respondenten. Naast vragen over de eigen financiële situatie kregen de respondenten ook een aantal kennisvragen voorgelegd én de vraag hun financiële kennis in te schatten. Nederlanders blijken hun kennis op financieel gebied te overschatten. Zo gaf de hoogst opgeleide groep zichzelf een 7,8 voor kennis, terwijl maar 64% van diezelfde groep de vraag over aandelen en risicospreiding goed had beantwoord. De laagst opgeleide groep geeft zichzelf een voldoende (6,7), terwijl maar 39% een vraag over inflatie goed weet te beantwoorden. Het onderzoek toont aan dat vooral laagopgeleiden financieel kwetsbaar zijn en behoefte hebben aan een beter begrip van hun eigen financiële situatie.

Een van de aanbevelingen in het rapport gaat over het onderwijs. Financiële gezondheid wordt mede bepaald door je vermogen om financiële producten en diensten te begrijpen en op basis daarvan weloverwogen keuzes te maken. Het is daarom belangrijk dat hier in het onderwijs meer aandacht voor komt. Deze onderwerpen zouden onderdeel moeten worden van het standaard curriculum in het voortgezet onderwijs, iets waar meerdere partijen al langere tijd voor pleiten. 

Het onderzoek is onderdeel van het Think Forward Initative – een wereldwijd project om de financiële weerbaarheid van burgers te vergroten, opgezet door grote bedrijven als Deloitte, IBM, ING en Amazon. Een scepticus kan zich afvragen of hun interesse zich richt op welzijn van burgers of vooral koopkracht van consumenten.

Dit neemt niet weg dat financiële weerbaarheid belangrijk is – zeker met historisch hoge inflatiecijfers, negatieve spaarrentes en een onzekere economische toekomst. Wil je zelf je financiële zekerheid in kaart brengen? De website van NIBUD biedt tools om je op weg te helpen.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.