Nieuws   Gezondheid

Israël staat voor ‘vijfde golf’, bevolking is booster-moe

Israel booster prik moe
💨

Datum: 28 december 2021
Gezondheid

Peter F. Maier


Israël stond eind 2020 en begin 2021 bekend als wereld­kampioen vaccineren. Een groot deel van de bevolking werd zeer snel ‘volledig’ gevaccineerd. Het succesverhaal luidde dat, nadat de derde golf begin februari over zijn hoogtepunt heen was, deze nu was afgewend. Maar nee, in het begin van de zomer kwam de vierde en nu komt de vijfde golf eraan. Inmiddels weigeren steeds meer mensen in Israël de boosterprik.

We zien het seizoensgebonden afnemen van de besmettingen eind januari en een hernieuwde stijging vanaf ongeveer eind juni. De officiële verklaring daarvoor was eerst het positieve effect van het vaccineren en daarna, voor de vierde golf, de verminderde werkzaamheid van diezelfde vaccins.

De seizoenen in een warm land als Israël verlopen anders dan bij ons. Het wordt eerder in het jaar warm en de mensen brengen al eerder in het jaar wezenlijk veel meer tijd buiten door. Dat is de reden dat er in die tijd minder virusinfecties optreden. Het besmettingsrisico is buiten kleiner, de productie van vitamine D komt goed op gang en de zon staat hoog genoeg om uv-straling het aardoppervlak te laten bereiken.

Ondanks vaccinaties en boostercampagne komt er volgens minister-president Naftali Bennett toch een vijfde golf aan. De Jerusalem Post schreef: “In de week van 12 tot 18 december werden er per dag gemiddeld 694 nieuwe besmettingen gemeld. De week ervoor waren het er 613 en de week daarvoor 519. Zaterdag werden er 372 nieuwe virusbesmettingen vastgesteld. De zaterdag ervoor waren het er 235. Zondag was het reproductiegetal (dat aangeeft hoeveel mensen één besmet persoon gemiddeld aansteekt) met 1,15 het hoogst in meer dan drie maanden. Tegelijkertijd blijft het aantal ic-patiënten met 81 personen stabiel, net als de afgelopen dagen.” De ontwikkelingen zijn dus ondanks de vaccinaties en de boosters vergelijkbaar met die van vorig jaar. De situatie kan zelfs nog verslechteren doordat het immuunsysteem van de Israëlische bevolking verzwakt is door paniekzaaierij vanuit ambtelijke instanties en politici, door de mondkapjesplicht en de gentechnologische “vaccins”.

Inmiddels weigeren steeds meer mensen de boosterprik, tot verbazing van de Duitse media. Dat geldt vooral voor de jongeren. Van de 16- tot 18-jarigen is tot nu toe slechts de helft geboosterd en van de 19- tot 29-jarigen heeft 37 procent nog geen derde prik gehad. Bij de 30- tot 39-jarigen weigert 30 procent een opfrisvaccinatie en bij de 40- tot 49-jarigen 24 procent. In totaal stagneert het aantal dubbel gevaccineerden bij ongeveer 5,79 miljoen mensen en de boosters bij 4,15 miljoen. 1,64 miljoen mensen zullen binnenkort als ongevaccineerd worden beschouwd of worden dat nu al.

Deze data werpen de vraag op of vaccinatie überhaupt ooit heeft gewerkt en of mogelijjk de seizoens­effecten verantwoordelijk waren voor stijging en dalling. Een groot deel van de Israëlische bevolking deelt deze twijfels inmiddels. Logischerwijs spelen de doden en de zware bijwerkingen van het specifiek voor Israël ontwikkelde gentechnologische Pfizer-‘vaccin’ ook een rol bij de twijfels. In Israël vinden ook steeds heftiger demonstraties plaats tegen de maatregelen. De politie gaat daarbij regelmatig flink tekeer tegen ouders die met hun kinderen naar de demonstraties komen.

Vermeldenswaard is dat de griep en andere verkoudheidsvirussen in Israël inmiddels vaker voorkomen dan Covid-19. Niettemin blijven de politiek en haar experts vooral gericht op corona.

Nieuwe dagelijks bevestigde Covid-19-gevallen

De grafiek geeft steeds het gemiddelde aan van zeven dagen. Het bevestigde aantal Covid-gevallen ligt, door beperkt testen, lager dan het werkelijke aantal infecties.
Peter F. Maier is een Oostenrijkse wetenschapsjournalist die het academische en wereldnieuws rondom Covid dagelijks kritisch volgt op zijn blog tkp.at
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.©2023 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.