Nieuws   Gezondheid

Nederland stevent af op permanent prikken


prik plicht
💨

Datum: 15 januari 2022
Gezondheid
Karel Beckman, Martijn Bloem
Karel Beckman, Martijn Bloem

Nederland stevent af op een beleid van permanent prikken tegen corona. Terwijl we nog midden in een boostercampagne zitten, treft de overheid voorbereidingen voor nog minimaal twee extra prikrondes in 2022 en meerdere prikrondes in 2023. In totaal is voor acht prikrondes aan vaccins ingekocht. Immunoloog prof. dr. Theo Schetters noemt het beleid van permanent prikken “bizar” en “niet realistisch”. “Een vaccin om de vier maanden is geen vaccin.”

Nederland heeft voor 2022 en 2023 ruim 46 miljoen vaccins aangekocht, waaronder 35 miljoen van Pfizer en 10,5 miljoen van Moderna. Dit meldt toenmalig minister van VWS Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer van 29 december. Hiermee “beschikken we over voldoende vaccins voor de huidige boostercampagne en ligt er ruime basis voor mogelijke extra boosterrondes in het tweede kwartaal en het najaar van 2022 en in 2023,” schrijft De Jonge. De regering “gaat uit van de mogelijkheid van een drietal boosterrondes in 2022”.

Ondanks deze ogenschijnlijk ruime voorraden, meldt De Jonge in de brief dat Nederland nog een optie heeft voor 5.872.162 doses Pfizer onder een EU-contract met Pfizer van in totaal 900 miljoen doses. Het kabinet zal “in januari bezien of verdere vaccin- aankoop noodzakelijk is. De huidige contracten geven de mogelijkheid extra doses te bestellen indien gewenst.” De prijs die Nederland betaalt voor de vaccins is “als gebruikelijk geheim”, voegt De Jonge hieraan toe. In de brief meldt hij tevens dat de regering zal inzetten op vaccinatie van kinderen tussen 5 en 12 jaar.

De vaccinaankopen wijzen erop dat we in snel tempo richting een coronabeleid van ‘permanent prikken’ gaan. Dat blijkt ook uit andere feiten. Zo verrijst bij Amersfoort een enorm ‘vaccinatiepaviljoen’ waar straks 350 prikken per uur kunnen worden gezet. En een Limburgs bedrijf bouwt in samenwerking met Moderna een fabriek waar 300 miljoen ‘Spikevax’-vaccins per jaar kunnen worden geproduceerd.

“Tijdens de persconferenties lijken de ministers bezig met de actuele omstandigheden, maar de korte horizon die zij ons voorhouden is schijn. Achter de schermen wordt een enorm apparaat opgetuigd om prikken te produceren, te distribueren en toe te dienen, meerdere malen per jaar,” schrijft het Artsen Collectief, een groep van bijna 3000 artsen en medische professionals die zich sterk maken voor keuzevrijheid en behoud van lichamelijke integriteit. “De media zijn alvast aan het inmasseren dat we nog wel even aan de gang blijven met de coronavaccins alsof het normaal is heel de bevolking in te enten tegen een seizoensgebonden luchtwegvirus met een overlevingskans van 99,85 procent. En ook alsof er niet een betere besteding is voor die miljoenen euro’s, zoals het wegwerken van personeelstekorten in de zorg,” stelt het Artsen Collectief.
Volgens de artsen staan de geplande “massale vaccinatiecampagnes los van de medische situatie en is het prikken een doel op zich geworden”.

Het Artsen Collectief wijst erop dat het coronavirus “endemisch” aan het worden is: “het aantal personen met natuurlijke immuniteit neemt elke dag toe”. Bovendien zijn de vaccinaties nauwelijks nog effectief. Immunoloog en vaccinexpert Theo Schetters, die het Artsen Collectief adviseert en in het verleden zelf vaccins heeft ontwikkeld, noemt het huidige beleid “bizar”. Hij wijst erop dat bij de meeste vaccins twee injecties met een aantal weken tussentijd voldoende zijn om immuniteit te genereren. “Een vaccinatie die om de vier maanden herhaald moet worden is geen vaccinatie.”

Een probleem van de boosters is dat het coronavirus voortdurend muteert en dat de vaccins daardoor voortdurend ‘achter de feiten’ aanlopen. Schetters: “Je loopt eigenlijk achter een wegrennend virus aan.” De huidige boosters bevatten nog precies dezelfde actieve stof als de eerste twee doses, gebaseerd op het spike-eiwit van het originele Wuhan-virus. “Inmiddels hebben we echter al de Delta-variant gehad en nu Omikron, dat een spike eiwit heeft met 37 mutaties in vergelijking met de Wuhan stam,” zegt Schetters. “Door herhaaldelijk hetzelfde vaccin in te spuiten wordt de immuunreactie van mensen bovendien steeds specifieker, dat wil zeggen, gericht op een specifieke variant, waardoor de vaccins steeds minder goed beschermen tegen nieuwe varianten.” De fabrikanten hebben aangegeven dat ze nog zeker tot maart nodig hebben om een vaccin te ontwikkelen dat effectief zou zijn tegen Omikron, “maar tegen die tijd zijn we alweer bij een volgende variant.”

Hoofd vaccinatiestrategie Marco Cavaleri van de Europese toezichthouder voor geneesmiddelen EMA zei op een persconferentie op 11 januari dat een strategie gebaseerd op “herhaalde boosters met dezelfde samenstelling als de oorspronkelijke vaccins, niet geschikt en niet duurzaam is”. “We kunnen niet iedere drie, vier maanden een booster gaan geven,” zei Cavaleri. Maar hij onderstreepte wel dat de EMA voorstander is van aanhoudende booster-campagnes. “Boosters zijn nodig voor bescherming.” Hij pleitte ook vaccinaties voor 5-11 jarigen. “Er worden jongeren getroffen door corona, sommigen dodelijk.” Schetters daarentegen vindt coronavaccinatie voor kinderen en jongeren uit den boze. “De potentiële risico’s zijn groter dan de voordelen.” De gezondheidsautoriteiten bagatelliseren volgens hem de risico’s, bijvoorbeeld van myocarditis (hartspierontsteking) en ­pericarditis (ontsteking van het hartzakje). “Die kans daarop is 1 op de 5000 voor 16-24 jarigen, dat is niet zeldzaam.” Volgens Schetters zou de overheid zich moeten beperken tot het aanbieden van vaccins aan kwetsbare groepen, die daar naar keuze gebruik van zouden kunnen maken.
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.©2023 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.