Nieuws Samen Leven

Nieuwe holistische herstelcentra sluiten niemand uit

holistische zorg
Toa Heftiba
💨

De echte samen-leving​
De echte samen-leving
Datum: 26 mei 2022
Samen Leven

Anja Veerman

Anja Veerman

De coronamaatregelen, zoals de uitsluiting van ongevaccineerden, brachten fysiotherapeut Annemarijn Oosterwelder tot een opmerkelijk nieuw initiatief: ze schreef een plan voor zorgverleners in het hele land die zich willen verenigen om holistische zorgcentra op te zetten. Inmiddels zijn er al meer dan 30 locaties in Nederland waar mensen holistische zorg kunnen krijgen en dat aantal groeit nog steeds.

Annemarijn Oosterwelder is meer dan dertig jaar fysiotherapeut. Acht jaar geleden werd zij zelfstandig uit onvrede over de reguliere zorg. Daar pretendeert men voor iedereen te zorgen, maar Annemarijn voelt dat anders: “Ze zorgen helemaal niet voor iedereen, zeker niet voor de mensen die geen aanvullende verzekering kunnen betalen”. Toen als gevolg van de coronamaatregelen ongevaccineerde mensen soms werden uitgesloten van reguliere medische zorg, schreef ze een plan voor zorgverleners om holistische centra op te zetten, waar wel iedereen welkom is om zorg op maat te ontvangen. Inmiddels zijn er al ruim dertig locaties in Nederland waar mensen holistische zorg kunnen krijgen.

Annemarijn vertelt welke verandering zij als fysiotherapeut ervaarde toen ze zelfstandige werd. “Normaal gesproken doe je twee patiënten in een uur. En jij krijgt daar 30 euro bruto voor en de andere helft pikt je baas in. Ik dacht, nu hoef ik minder patiënten te zien en heb ik toch een inkomen. Ik werkte met groepen, maar toen de QR-code werd ingevoerd, was ik tot mijn verdriet genoodzaakt te stoppen. Nu werk ik nog als fysiotherapeut en met twee kleine groepjes bij mij thuis.”

Twee jaar geleden kreeg Annemarijn in de gaten dat er heel veel niet klopte. “Door de onpersoonlijke wijze waarop mensen stierven, vroeg ik mij af of er al iemand bezig was met het opzetten van een holistisch hospice”, vertelt ze. “Dat bleek niet zo te zijn. Toen werd me gevraagd waarom ik het plan niet breder trok, van begeleiding bij geboortezorg tot en met respectvol sterven. Ik heb daarop een opzet geschreven voor ‘complementaire holistische herstelcentra’. Toen ik dat op Telegram plaatste resoneerde dat bij een heleboel mensen.”

In haar plan gaat ze uit van nieuwe plekken en bestaande plekken waar gasten opgevangen kunnen worden die zorg nodig hebben. Op dit moment zijn er kleine locaties als ‘bed and breakfasts’, hotels en grotere locaties als groepslocaties, een klooster, een schip en een kasteel. Er is een bouwteam opgezet dat eigenaren helpt met opknappen, opruimen, moestuinen aanleggen en de inrichting. Gasten worden begeleid door een zorgcoach, zegt Annemarijn, die vindt dat de samenleving steeds stressvoller en onpersoonlijker is geworden. “De overheid zorgt voor je. Maar hoe wij voor onszelf en voor elkaar moeten zorgen zijn we kwijt. Zeker in samenwerking met de natuur of spiritueel.”

Zorg thuis ontvangen is ook mogelijk. “Zorgmedewerkers zijn beschikbaar via Vitaliteit in de Buurt of New Dutch, dat zijn twee organisaties die nu behoorlijk aan de weg timmeren. Daarnaast zijn via Keuze Vrij Bij Mij ook zorgverleners te vinden.” De holistische centra hebben geen regulier keurmerk en de plaatsing en complementaire zorg worden meestal niet (of gedeeltelijk) betaald door de verzekeringen, maar door ze aan de nieuwe geloofsgemeenschap “Free Spirits Community” te hangen, zijn vergoedingen mogelijk. “Met een grote groep mensen heb je al snel een potje waaruit die herstelzorg betaald kan worden. Het is altijd veel goedkoper dan de reguliere zorg.”

Onder de plekken die er nu al zijn, zijn ook communities ontstaan, vertelt Annemarijn. “Met eigen scholen, zorg, voeding en een kenniscentrum erbij - met echte boeken. Een echte samen-leving. Ik zie nu dat mensen apart in hokjes leven en vaak de buren niet eens kennen.” In de nieuwe communities wordt verwacht dat je een actiever leven gaat leiden. Bijvoorbeeld werken in de moestuin, lesgeven of meehelpen met koken. Iedereen levert een bijdrage naar draagkracht. “Dat betekent het luie leventje waar veel mensen nu voor kiezen achter ons laten. Een embedded gemeenschap waar je allemaal je taken hebt - dat geeft ook ritme en structuur. Samen zijn we de schakels die de ketting vormen en samen dragen we verantwoordelijkheid. Als mensen mogen doen waar ze goed in zijn dan geven ze vanuit hun overvloed en dat kan weer gedeeld worden met anderen.”

Meer info over Free Spirits Community
www.freespirits.community of bij Annemarijn Oosterwelder: 06 -22049675, www.volleven.nl. Je kunt je bij haar ook opgeven voor de telegramgroepen van de complementaire herstelcentra of het bouwteam. Meedenken en -doen mag ook, graag zelfs!


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.