Nieuws Opinie

Op zoek naar de menselijkheid

Verdeel en heers column menselijkheid
💨

Datum: 6 januari 2022
Opinie

Fiona Zwart

Fiona Zwart

Het grootste gevaar van deze tijd is de ontmenselijking. Aan alle kanten in onze maatschappij is dat aan het gebeuren. Het wordt mensen geleerd om in hokjes te denken. ‘Jij bent links, jij bent rechts, oh nee, jij bent wellness-rechts’! Je bent een complotdenker, een virusontkenner of een moederhartaanhanger. En laat ik vooral ook de termen ‘schaap’, ‘anti-vaxxer’ of ‘activist’ niet vergeten.

Stop

Dit is precies wat ‘ze’ willen. En wie ‘ze’ zijn, dat laat ik voor nu even in het midden.
Kijk naar de geschiedenis, snap dat ‘verdeel-en heers’ al zo oud is als de mensheid en je komt een aardig eind in de richting wie ‘ze’ dan eigenlijk zijn.

Zelf zie ik de onmenselijkheid eigenlijk vooral in het beleid
Mensen benoemen tot wandelende ziektekiemen. Mensen afleren om te knuffelen of handen te schudden, terwijl lichamelijk contact een basisbehoefte is van ieder mens.
Dat begint al bij een pasgeboren baby. Een baby die wel gevoed wordt, maar niet geknuffeld, gaat dood of ontwikkelt zich tot psychopaat. Knuffelen is een basisbehoefte. Ook de mondkappen vind ik een vorm van ontmenselijking. Doordat we geen emoties meer kunnen aflezen worden we omgevormd tot wandelende zombies. Een duidelijke vorm van ontmenselijking.

Voor mij staat menselijkheid voor contact
Voor het uitspreken van je gevoel. Voor nabijheid, knuffelen en intimiteit. Voor dansen en naar de sterren kijken. Voor de dood aanvaarden zodat je met het vuur in je hart ten volle kunt leven.

Maar. Dit is wat ik vind, voel en zie. En ik zeg wat ik voel en wat ik vind. Altijd eerlijk, vanuit mijn liefde voor mijn mede­mens. Scherp op mijn grenzen vanuit mijn eigenwaarde.. Maar als jij er anders over denkt, dan zie ik jou niet opeens als een minderwaardig mens. Ik zie jou nog steeds als mijn medemens.

Het klinkt cliché. Het klinkt zoetsappig. Maar toch is dit wat het is
In het voelen van onze menselijkheid liggen alle antwoorden die we allemaal zo graag willen vinden. Laten we hier naar terugkeren. Laat ze maar kletsen. Jij weet allang wat jouw waarheid is. Durf dit te voelen.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.