“Paralelle samenleving? Dit wordt gewoon dé nieuwe samenleving”


Parallelle samenleving
Datum: 2021-10-14
Samen Leven
van de redactie


Vanuit de Achterhoekse verbindingsgroep Corona Nuchterheid is een breed initiatief ontstaan dat zich inzet voor een 'Gezonde Samenleving'. Oprichter Kees Faasse, ondernemer in de metaalbranche, bouwt met zijn groep aan het fundament van een nieuwe tijd. "Wat wij doen is niet een parallelle samenleving creëren. Dit moet gewoon de samenleving worden."

Het begon in 2020 met een blog die veel bezoekers trok, soms wel 100.000 in een maand. Kees Faasse beschouwde de coronamaatregelen als een machtsgreep. Hij ging flyers verspreiden – het zijn er nu 700.000 stuks. Dat leverde veel nieuwe contacten op. Op 8 november 2020 organiseerde hij onder de naam Corona Nuchterheid de eerste “verbindingsborrel” in de Achterhoek. Die vinden nog steeds maandelijks plaats. Er komen steeds zo'n 70 mensen op af.

Maar de leden van Corona Nuchter­heid wilden meer doen dan praten. In april van dit jaar lanceerden zij het initiatief De Gezonde Samenleving (https://gezondesamenleving.nl/), dat zich richt op gezond voedsel, zorg en onderwijs – vaste thema’s bij alle verbindingsgroepen in Nederland.

De groep gaat boeren helpen om de omslag naar biologische productie te maken. "Ons doel is om de onafhankelijkheid van boeren ten opzichte van de overheid en de multinationals te vergroten. De afstand tussen boer en burger moet kleiner.” De groep heeft ook een lokatie gevonden waar ze alternatieve zorg gaan aanbieden en huiswerkondersteuning.

Corona Nuchterheid is daarnaast aan het onderzoeken of er een rechtspersoon moet worden opgericht, bijvoorbeeld een coöperatieve vereniging. Faasse beseft dat het initiatief zich nog in een pril stadium bevindt. “We staan pas helemaal aan het begin. We zijn begonnen aan een hele grote puzzel. Je weet eerst niet eens dat het een puzzel is. Je hebt ook geen voorbeeld hoe hij moet gaan worden. En er zitten veel stukjes tussen die er niet bij horen.”

Hij benadrukt dat zij geen strijd voeren tegen mensen die er anders over denken. “Integendeel, die willen we juist erbij betrekken. We willen verbinden.”

Tegen de overheid strijden is volgens Faasse ook weinig zinvol. “De overheid is zo sterk. Daarom moet je ook zelfvoorzienend zijn.” Het huidige systeem is sowieso een doodlopende weg, zegt Faasse. “Er moet een nieuwe wereldorde komen, maar niet wat ze in Davos of in New York willen.” Met de Gezonde Samenleving wil hij “bouwen aan de voorzieningen die nodig zullen zijn in de nieuwe maatschappij, als de huidige wereldorde in elkaar stort.”

Is het denken over een nieuwe wereldorde niet wat ambitieus voor een groepje eenvoudige Achterhoekers? Faasse: “Misschien lijkt het alsof wij bezig zijn met megalomane dingen, maar we willen vooral ons steentje bijdragen. Als genoeg mensen dat doen, ben je samen een machtsfactor.” Hij vindt de term “parallelle samen­leving” in dit verband niet gelukkig. “Dit moet gewoon dé samenleving worden.” De ondernemer voelt zich geïnspireerd door de vele nieuwe mensen die hij het afgelopen ander­half jaar heeft leren kennen. “Je hoeft elkaar niks uit te leggen. We horen bij dezelfde kerk! Je komt zondags bij elkaar, als een kerkgemeenschap. Wat dat betreft is dit ook wel een hele mooie tijd.”


 
Wil je alle artikelen lezen?
Koop De Andere Krant bij jou in de buurt, of abonneer nu en krijg elke zaterdag de krant in de bus.
Wil je alle artikelen lezen?
Koop De Andere Krant bij jou in de buurt, of abonneer nu en krijg elke zaterdag de krant in de bus.

AK
Volg Ons:              

©2021 De Andere Krant B.V. i.o., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.