Nieuws Samen Leven

The People’s Truth: Communicatiesysteem voor waarheidsvinders

tpt groep
Beeld: John Schnobrich
💨

“In a time of deceit telling the truth is a revolutionary act”​
“In a time of deceit telling the truth is a revolutionary act”
Datum: 23 december 2022
Samen Leven

Van onze Redacteur


Actiegroep Police for Freedom heeft een “communicatiesysteem voor waarheidsvinders” opgezet onder de naam The People’s Truth. Hiermee wil Police for Freedom informatie over mensenrechtenschendingen bij elkaar brengen en toegankelijk maken. De autoriteiten falen in hun taak, bescherming van de burgers, dus moet het volk het zelf doen, verklaarde voorman Dennis Spaanstra bij de lancering van het systeem.

“Niemand komt ons redden. We zijn op onszelf aangewezen,” verklaarde Dennis Spaanstra in een restaurant nabij de Belgische grens. Daar hadden zich deze week zo’n honderd mensen verzameld voor de lancering van The People’s Truth: “Een digitale plek waar informatie naar kan worden geüpload en uitgewisseld. Het houdt het midden tussen WeTransfer, Dropbox, Whatsapp, Evernote en Google. Maar dan onafhankelijk.”

Oud-politieagent Spaanstra, die in maart door de politieorganisatie werd ontslagen, is in ‘de coronatijd’ bekend geworden met zijn organisatie Police for Freedom, die op de vele demonstraties in het land zichtbaar maakte dat veel dienders en oud-dienders het niet eens waren met het repressieve coronabeleid. Zij verzamelden onder meer informatie over de brute politieoptredens om slachtoffers te helpen. Van daaruit ontstond de behoefte om dat op meer gestructureerde wijze te gaan doen. Spaanstra: “De informatie die er is over mensenrechtenschendingen door de autoriteiten, is nu enorm versnipperd. Naast wat wij hebben verzameld zijn er vele Wob-onderzoeken, en allerlei andere groepen die informatie hebben verzameld. Dat willen wij bij elkaar brengen in dit systeem.”

In het informatiesysteem worden dossiers verzameld die toegankelijk zullen worden voor onderzoekers en deels voor het grote publiek. Het is een spiegelbeeld van systemen die de politie tot zijn beschikking heeft. De informatie zou kunnen dienen als basis voor juridische procedures, maar dat is niet per se het doel, zegt Spaanstra. “Er gaat ook een signaal van uit. We laten zien dat we hiermee bezig zijn en dat we dit kunnen.” Volgens Spaanstra hebben overheid en politie gefaald in hun primaire taak, het beschermen van de bevolking. Daarom “moeten we het zelf doen. Als we dat niet meer kunnen, dan zijn we de controle over ons leven kwijt.”

The People’s Truth is opgebouwd “vanuit het volk, the people”, vertelt Spaanstra. “Wij hebben geen bankrekening en dus geen geld, maar worden spontaan door veel mensen gesteund met kennis en middelen.”

Met The People’s Truth bereidt Police for Freedom zich ook voor op wat nog komen gaat. “De lockdowns zijn misschien voorbij, maar er komen vele nieuwe repressiemaatregelen aan. Een digitale identiteit, digitaal paspoort, digitaal geld. Het mkb en de boeren worden kapot gemaakt. Ons wordt verteld dat we onze eigen historie en identiteit moeten vergeten. De strijd is nog lang niet gestreden. De bodem nog lang niet bereikt.”

De coronademonstraties hebben volgens Spaanstra gezorgd voor stevige onderlinge verbinding, maar het verzet zal zich moeten aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen. “De netwerken zijn er nu. Daar hebben we geen demonstraties meer voor nodig. Met het informatiesysteem kunnen we de netwerken verder verstevigen en ons voorbereiden op wat komen gaat.”

Verder zal The People’s Truth een geschiedkundige functie krijgen, denkt Spaanstra. “De geschiedenis wordt voortdurend herschreven. Het internet is gecorrumpeerd. Wij willen dit tijdperk, en wat er gebeurt, vastleggen. Voor onze kinderen en kleinkinderen.”


“Mijn blauwe hart moet worden gereanimeerd,” verklaarde oud-diender Peter op het evenement van Police for Freedom in Baarle-Nassau. Peter werkte 42 jaar bij de politie, en daarvoor 6 jaar bij Defensie, maar “ik voel me door de politiek verraden”, zei hij. “Ik voel me niet meer verplicht om mijn eed aan de koning gestand te doen. Ik heb trouw gezworen aan de wet, niet aan de politiek.” Hij riep andere politieagenten op hun “blauwe hart” te laten spreken. “Verschuil je niet achter ‘ik doe gewoon mijn werk’.” 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.