DeAndereKrant

Want er is
meer aan de hand
 
Nieuws Bestellen WinkelsOver ons Abonneer
Want er is
meer aan de hand
Nieuws   Gezondheid

Welkom, omikron! Hoe lang gaan we hier mee door?

Welkom Omikron
💨

Datum: 19 december 2021
Gezondheid

Ab Gietelink


Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hoopt de vloedgolf voor te blijven. “Er komt een maximale versnelling van de boostercampagne om de omikronvariant tegen te houden.” Omikron tegenhouden?

Uit Zuid-Afrikaans onderzoek blijkt: omikron verspreidt zich sneller, maar is ook fors milder. Het is qua ziektebeeld en mortaliteitsniveau vergelijkbaar met de jaarlijkse griep.

Het coronavirus is gemuteerd in duizenden varianten, waarvan steeds de meest infectueuze overheersend wordt. Zoals de alfavariant zomer 2021 werd vervangen door delta, wordt delta verdrongen door omikron. Enzovoort.

De ironie is dat omikron hoofdzakelijk gevaccineerden lijkt te treffen. En dat de vaccins heel weinig bescherming bieden tegen omikron. Volgens een studie van Discovery Health in samenwerking met The South African Medical Research Council zou een dubbele dosis Pfizer-vaccin 33 procent effectief zijn. Natuurlijke immuniteit, zo blijkt uit vele studies, is vele malen effectiever.

Toch wil De Jonge 12 miljoen mensen vaccineren met een booster, waarvan de fabrikanten dus zelf zeggen dat die nog maar een zeer beperkte effectiviteit heeft. Regering en OMT proberen nu het gebrek aan effectiviteit te compenseren door steeds grotere hoeveelheden antistoffen in de lichamen van Nederlanders op te roepen. Het is onbekend wat de negatieve bijwerkingen daarvan zullen zijn.
Pfizer en Moderna werken aan een omikron-update, maar die zal gezien de testperiode op zijn best maart 2022 worden uitgerold. Omikron zal dan reeds overheersend zijn en men kan wachten op de volgende variant. Zo holt het mondiale vaccinatiebeleid voortdurend achter de feiten aan. Of is dat de bedoeling?

Niettemin proberen politiek en media het geloof in de massale vaccinatiestrategie te behouden en zwijgen daarom in alle toonaarden over de schaduwzijde van dat beleid in de vorm van oplopende oversterfte en forse vaccinatieschade.

De rationele uitweg is nochtans eenvoudig. Aanvaard omikron, hou op met lockdowns en ga terug naar normaal. De omikroncrisis kan gebruikt worden voor herstel van vertrouwen in natuurlijke afweer en immuniteit.
Het zal waarschijnlijk niet gebeuren. De Jonge kondigde onlangs aan dat hij met de Volksgezondheidsministers van de EU in januari om de tafel gaat om de booster als verplichting in het QR-toegangsbewijs op te nemen. Als dat lukt zal per 1 februari 2022 iedereen die 9 maanden na zijn laatste vaccin niet “geboosterd” is geen QR-code meer ontvangen. Het betekent dat een grote groep gevaccineerden, die eigenlijk niet wilde, maar om pragmatische redenen toch meedeed, opnieuw met de rug tegen de muur komt en zich wederom moet laten inspuiten of automatisch in het kamp van de ongevaccineerden terecht komt.

Overigens blijft er in die nieuwe EU-
opzet wel ruimte voor een QR-code op basis van getest of genezen via de afweer van het natuurlijke immuunsysteem. Cruciale vraag hierbij is wanneer Hugo de Jonge zijn belofte aan de Tweede Kamer over de erkenning van serologische (bloed)testen gaat inlossen. Het gevolg zou zijn dat er naast de gevaccineerden een fors percentage “genezen via natuurlijke immuniteit” een QR-toegangsbewijs kunnen krijgen. Er blijft dan maar een paar procent over die geen antistoffen heeft, waarvoor omikron bovendien meestal geen bedreiging vormt. Het QR-code toegangsbeleid zou daarmee eigenlijk overbodig worden.

De vraag is welke positie de media daarin zullen kiezen. Het vaccinatieprogramma was eigenlijk afgelopen najaar al mislukt. Hoe lang gaan de media nog mee in het falende farmaceutisch-industriële narratief?
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.©2023 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.