Nieuws Gezondheid

Zeven krachtige motivaties om je eetstijl te veranderen

leefbewust 7 tips
Beeld: Gretha Adriana Martina
💨

Uiteindelijk wil iedereen gezond en gelukkig zijn​
Uiteindelijk wil iedereen gezond en gelukkig zijn
Datum: 26 april 2023
Gezondheid

Gretha Adriana Martina


‘Voel je je nou echt beter als je gezonder eet?’ Gek toch eigenlijk, dat we het raar zijn gaan vinden dat een natuurlijke eetstijl (onze basisbehoefte) ons goed laat voelen? Tegenwoordig geloven we er niet meer in en grijpen we naar medicijnen of fast food. Jammer, want het zou zoveel beter kunnen zijn.

Ik ga even terug in de tijd naar het moment van mijn eetstijlverandering van het reguliere westerse dieet naar het maken van gezondere en bewustere keuzes. Mijn ontbijt/lunch bestond uit koffie/thee/melk, witbrood van de Albert Heijn met vleesbeleg, kaas of ei. Ik dronk over het algemeen veel sap en ijsthee uit pakken, zo nu en dan Fanta, cassis en Sprite. Vrijwel geen water. Ik at gemiddeld vijf keer per week vlees, twee keer vis. Soms wat fruit, soms wat groente. Over het algemeen snoepte ik niet veel, maar ik hield wel van chips, koekjes en zo nu en dan een ovenpizza. Tijdens het stappen konden er wel wat wijntjes of whisky-colaatjes in.

In een jaar tijd is mijn dieet langzaam verschoven naar een gezonder dieet. Begin 2011 kwam het besef dat ik erg ongezond at. Sinds december 2011 begon ik met een vegetarische leefstijl. In mei 2012 richtte ik me op veganisme. Ik heb het hier voornamelijk over het voedings­aspect: geen dierlijke producten nuttigen. Tegenwoordig drink ik alleen nog maar water, gefermenteerde en versgeperste sappen en verse kruidenthee. Ik drink liever geen koffie en alcohol. Ruim een jaar lang at ik voor 90 procent veganistisch. Met uitzonderingen daar gelaten (de 10 procent). Die periode heeft mijn lichaam zwaar ontgift en gereinigd. Ik voelde mijn zintuigen versterken en ik zat lekkerder in m’n vel. Dat dat überhaupt kon had ik me vóór 2011 niet kunnen bedenken, want ik was jong en voelde me eigenlijk wél prima, dacht ik.

In 2014 kwam er langzaam een verschuiving naar een OERdieet, waarin ik weer rauwe dierlijke producten, zoals rauwe kaas, rauwe melk en ei aan mijn dieet toevoegde en biologische lokaal grasgevoerd vlees van de boer. Van tijd tot tijd vraag ik mezelf: wat heb ik nodig, wat voelt goed, waar ligt mijn behoefte? En ook zeker het doen van research en op de hoogte blijven van de huidige ontwikkeling, kennis en wijsheden. Het is heel gemakkelijk over een ander te oordelen en tegelijkertijd zelf geen verantwoordelijkheid te nemen voor je leefstijl. Vroeger snapte ik niks van vegetariërs of veganisten. ‘De dieren worden toch wel geslacht, wat maakt het uit dat ik vlees eet, ik maak het verschil niet.’

Het tij keerde toen het besef kwam hoe ongezond veel producten voor ‘mijn’ lichaam zijn. En dan heb ik het niet alleen over zuivel en de niet-biologische dierlijke producten, maar ook over bewerkt voedsel, E-nummers, suiker et cetera. Ik was ervan geschrokken dat ze in de supermarkten zoveel troep mogen verkopen (ook nog vaak onder ‘gezondheidclaims’, bijvoorbeeld het ‘Kies bewust’-logo). Ik ben heel eigenwijs en kritisch van aard, mijn eetstijlverandering is dus niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ik heb heel veel onderzoek verricht en heb veel ontdekt waar de gemiddelde mens zich niet bewust van is. Het ging nu om míjn lichaam, dat betekent dat ik zelf het verschil kon maken.

Dit was voor mij het moment dat ik eindelijk de verantwoordelijkheid nam, zelf bewust mijn keuzes te maken en zelf bewust voor mijn lichaam en geest te zorgen. Veranderen is niet gemakkelijk, het is eng – je stapt uit die warme en veilige comfortzone in een onbekend gebied, alsof je opnieuw moet leren lopen. Het allerbelangrijkste is dat je weet waarom je het doet. Doe het voor jezelf, laat het komen vanuit een intrinsieke motivatie. De moeilijke aspecten waren voor mij vooral de verschuiving van gemiddelde Nederlander naar ‘alternatief’, vooral in je omgeving zal niet iedereen dit begrijpen. Het psychische aspect dus. Veel vragen en onbegrip kun je op je af krijgen. Hierdoor kun je twijfelen aan jezelf. Doe ik wel het juiste? Wil ik luisteren naar mezelf en mijn lichaam óf luister ik naar de ander om erbij te horen? Er start een transformatieproces waarbij je jezelf vaak nog beter leert kennen.


Mijn zeven belangrijke motivaties om van eetstijl te veranderen


  • Het goede gevoel dat je krijgt door je leven in eigen handen te nemen.
  • De rare kwaaltjes die je voor lief nam, verminderen of ­verdwijnen: buikpijn, buikkrampen, verkouden, hoofdpijn, uitslag et cetera.
  • De helderheid in je gedachten, alsof je van sluimerstand naar ‘AAN’ wordt gezet. Voor mij voelde het als een soort ‘Einstein-gevoel’, alsof je alles om je heen ineens beter ziet (letterlijk) en op een dieper niveau begrijpt.
  • Je zintuigen versterken en je bewustzijn verruimt.
  • Je energieniveau stijgt en je ervaart een betere balans in je gemoeds­toestanden.
  • Je ontdekt een nieuwe wereld boordevol echte voeding in plaats van vulling. Nu ontdek je pas wat écht lekker eten is.
  • Je motiveert anderen (vaak onbewust) naar een gezonde leefstijl.

En deze lijst kan eindeloos aangevuld worden. Dus waarom niet volop genieten en goed voor ons lichaam en geest zorgen? Maak eens andere keuzes. Het is enorm bevrijdend.




 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.