Nieuws Opinie

Zijn wij antivax, anti-EU, pro-Poetin, complotdenkers?

Denk anders
Ivan Bertolazzi
💨

Zijn er ­journalisten die geloven dat er geen complotten bestaan?​
Zijn er ­journalisten die geloven dat er geen complotten bestaan?
Datum: 5 mei 2022
Opinie

Karel Beckman

Karel Beckman

Onlangs benaderde een redacteur van De Andere Krant een bekende Nederlandse onderzoeksjournalist, die we H. zullen noemen, met het verzoek om een interview. H. weigerde dat categorisch. Wij waren, ik citeer letterlijk: “complotdenkers, antivaxers, anti-EU en aanbidders van Poetin”. Dat heeft me aan het denken gezet.

Complotdenkers? Een beetje wel, ja. Zijn er echt onderzoeks­journalisten die geloven dat er geen complotten bestaan? Dat er in de wereld alleen maar goedbedoelende mensen rondlopen die onbedoeld fouten maken maar nooit samenspannen met anderen om bepaalde doelen (macht, geld) te bereiken? Ooit gehoord van Operation Paperclip, H.? MKUltra? Operation Ajax? Gladio? De CIA? De City of London? De toeslagenaffaire? Niet iedere complottheorie is waar, of kan worden bewezen, maar om te wijzen op belangenverstrengelingen en verdachte feiten die kúnnen wijzen op het bestaan van een complot is de taak van iedere serieuze journalist.

Antivaxers? Ik wijs H. er graag op dat er net een nieuwe Deense studie uit is, van dr. Christine Benn c.s., een ‘randomized controlled trial’, de hoogste wetenschappelijke standaard, die aantoont dat de mRNA-­injecties van Pfizer en Moderna geen, ik herhaal: géén, effect hebben op sterfte door corona. Oeps. Zoals iedereen inmiddels weet helpen de spuitjes ook niet om besmetting tegen te gaan. Wel is er bij de officiële ­instanties, ­zoals ­EUDRAvigilance en VAERS in de VS, een recordaantal meldingen van ­doden en ernstige gezondheidsschade in verband met de spuitjes. De ­bijsluiters van Pfizer en Moderna erkennen inmiddels het verhoogde ­risico op ­myocarditis (hartspierontsteking), vooral bij jonge mannen, en geprikte atleten ­vallen bij bosjes neer. Je leest er allemaal niet over in de ­Volkskrant, H., ik weet het, daarom zijn wij er. Of schaar je dit allemaal onder een ­antivax complottheorie?

Anti-EU? Wat moet je daar nou van zeggen? ­Onderzoeksjournalist Arno Wellens stuurde laatst een mailtje rond, waarin hij wees op de Legislative Train Schedule van de EU, oftewel het EU Spoorboekje van Wetten en Regels. In deze wettentrein, schrijft Wellens, staan per begin van dit jaar 303 wetten die in aantocht zijn. De belangrijkste is de Green Deal van Frans Timmermans: 12.000 pagina’s. Die vereist onder meer dat elke EU lidstaat 10 procent van zijn landbouwgrond afstoot. Met de overige 302 wetten is Arno nog bezig. Wat denk je, H., dat deze wetten allemaal zullen worden voorgelegd aan het Nederlandse volk dat na een open en eerlijk debat hierover zijn zegje kan doen en zal worden gehoord in Brussel? Nou, wij denken eigenlijk van niet. Gek hè?

Aanbidders van Poetin? Ja H., we hebben hier op de redactie een ­levensgroot portret hangen van onze Grote Leider en we zijn allemaal ­bekeerd tot de ­Russisch-Orthodoxe Kerk… Weet je nog H., er waren ­tijden (denk Vietnam-oorlog), toen journalisten nog kritisch waren op de oorlogs­acties van hun eigen regeringen (Pentagon Papers, H.? Ring a bell? Ook zo’n ­complottheorie, van analist Daniel Ellsberg die beweerde dat het ­Amerikaanse leger Cambodja en Vietnam platbombardeerde met het onder meer door Bayer geproduceerde gif Agent Orange, hetzelfde Bayer overigens dat hielp bij de bouw van Auschwitz en de mRNA-vaccins van Moderna ­produceert, maar ik dwaal af…). Iedereen die bereid is even wat tijd te ­steken in het bestuderen van de recente geschiedenis van Oekraïne en van de ­relaties tussen de VS, Navo en Rusland, weet dat de Russen door het Westen keer op keer zijn bedrogen. Er zijn historische kansen geweest voor Europa en de VS om de Koude Oorlog te begraven en vrienden te ­worden, maar het Westen koos ervoor Rusland leeg te roven, te kleineren en te bedreigen. Je hoeft geen aanbidder te zijn van Poetin om dat vast te stellen en het verklaart ook waarom hij doet wat hij doet, hoe betreurenswaardig wij dat ook vinden. Want nee, we staan niet te juichen bij deze nieuwe vreselijke oorlog, H.

H. schreef in zijn mailtje ook nog dat wij “in de Baudet-hoek zitten” (dat mag natuurlijk ook niet, het soms eens zijn met FVD) en dat door ons “de slachtingen in Syrië worden bewierookt”. Die laatste aantijging laat zien dat H. blijkbaar toch niet helemaal zeker is van zijn zaak en er daarom iets bij verzint dat elke grond mist maar wel lekker dramatisch klinkt. Zou je ons willen laten weten waar en wanneer we “de slachtingen in Syrië hebben bewierookt”, H.? Dat moet voor jou, gerenommeerd onderzoeksjournalist, geen probleem zijn. Zodra ik het hoor, vermeld ik dat in deze column, en bied ik mijn excuses aan.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.