Nieuws Geo-politiek

Amsterdam wil Russische tank als oorlogstrofee tentoonstellen

russische tank oorlogstrofee
Imago Stock & People GmbH | Fotograaf: Markus van Offern
💨

De door het Oekraïense leger vernietigde tank​
De door het Oekraïense leger vernietigde tank
Datum: 10 april 2023
Geo-politiek

Eric van de Beek

Eric van de Beek

Directeur Yoeri Albrecht van De Balie wil een door Oekraïners veroverde Russische tank voor de deur van het Amsterdamse debatcentrum neerzetten. De oorlogstrofee staat nu nog bij het Vrijheidsmuseum in het Gelderse Groesbeek.

“Gehavende tank reist door Nederland als symbool van Russische agressie”, kopte op 17 maart de NOS. De tank zou “vermoedelijk” bij het Oekraïense Boetsja op een antitankmijn zijn gereden en zijn ontploft. De NOS meldde verder dat de T-72B tank naar Nederland was gekomen op initiatief van ex-militair Gerard Boink. Hij had de tank in juli in Kiev zien staan, waar deze werd tentoongesteld als oorlogstrofee.

De tank staat nu bij het Vrijheidsmuseum in het Gelderse Groesbeek en komt naar verwachting naar Amsterdam, waar directeur van De Balie Yoeri Albrecht deze voor de deur wil zetten van het debatcentrum, gevestigd vlakbij het Leidseplein. Merlijn Geurts, programmamaker bij De Balie, bevestigt tegenover De Andere Krant dat dit het streven is, maar wil er verder geen mededelingen over doen. De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten dat het bezig is met een beoordeling van de benodigde objectvergunning. “Het Leidseplein is een drukke plek waar mensen, winkels, cultuur, trams en ander vervoer samenkomen”, zegt een woordvoerder. “Dat maakt het tijdelijk plaatsen van een Russische tank een complexe zaak.”

De tank is, voor diens komst naar Nederland, tentoongesteld voor de Russische ambassade in Berlijn, met de loop van het voertuig op het gebouw gericht. Dit is gebeurd op initiatief van het Berlin Bunker Story Museum, naar eigen zeggen “als blijk van protest tegen Ruslands oorlog en uiting van solidariteit met Oekraïne”. Het gemeentebestuur probeerde de plaatsing van de tank op die locatie te voorkomen vanwege de belemmering van het straatverkeer, “de buitenlandse belangen van de Bondsrepubliek Duitsland” en omdat de gemeente het ongepast vond een voertuig tentoon te stellen waarin “waarschijnlijk mensen zijn omgekomen”. De tank kwam er uiteindelijk toch nadat de Berlijnse bestuursrechter had bepaald dat de gemeente toestemming moest verlenen omwille van de vrijheid van meningsuiting.

Rond de tank in Berlijn zijn ongeregeldheden uitgebroken, wat te zien is op beelden die rondgingen op sociale media. Mensen legden bloemen op het oorlogsgraf en verwijderden de Oekraïense vlag die erop was gezet. Anderen plaatsen de vlag terug en verwijderden en vertrapten de bloemen. Het leidde tot geschreeuw, gescheld en handgemeen. Om verdere spanningen te voorkomen werd de tank na vier dagen alweer weggehaald.

Is geprobeerd de Russische tank neer te zetten bij de Russische ambassade in Den Haag? Woordvoerder Robin Middel van de gemeente Den Haag zegt hiervan niets te weten. Een vergunningsaanvraag zou waarschijnlijk sowieso niet verleend zijn vanwege de straat langs het ambassadegebouw die erg nauw is. Als daar een tank kwam te staan, dan zou het verkeer volledig belemmerd worden.

Bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is de Russische tank naar Berlijns voorbeeld bedekt met bloemen. Dit gebeurde vorige week zaterdag. De Russisch-Nederlandse activiste Natalia Vorontsova meldt dat de volgende dag alle bloemen weg waren, maar dat er toen opnieuw bloemen zijn neergelegd, ditmaal door activisten uit Duitsland. Wie heeft de bloemen weggehaald? Waren dat medewerkers van het museum? Deze en andere vragen zijn voorgelegd aan directeur Wiel Lenders. Bij het ter perse gaan van De Andere Krant was hierop nog geen antwoord gekomen. Zo blijft onduidelijk of en hoe het museum heeft vastgesteld dat het een Russische tank betreft die voor het museum staat opgesteld. De Oekraïense landmacht beschikt over hetzelfde type tanks als de Russische strijdkrachten.

Op 19 maart meldden diverse media dat de tank beklad was met de letter “Z” en dat het museum deze bekladding dezelfde dag nog had verwijderd. De “Z” op Russische tanks staat volgens het Russische ministerie van Defensie voor za podedu, hetgeen betekent “voor de overwinning”.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.