Nieuws Gezondheid

Bewust gezond

bewust gezond
Caju Gomes
💨

10 praktische tips voor een vitaal leven​
10 praktische tips voor een vitaal leven
Datum: 23 augustus 2022
Gezondheid

Mike Verest


De ‘factcheckers’ zitten weer achter me aan de laatste weken. De NPO en NU.nl hebben hun pijlen gericht op mijn uitspraken over de havermelk van Oatly en de gevaren van zonnebrandcrème. Volgens hen zijn mijn uitspraken gevaarlijk en zaaien ze angst. Weet je wat het probleem is met deze ‘checkers’? Ze checken geen feiten, maar ze checken het narratief van de overheid, GGD, RIVM, Voedingscentrum en alle andere overheidsgelieerde instellingen. Een conclusie van een factcheck is dus nooit een objectieve wetenschappelijke bevinding.

Ik wil mensen geen angst aanpraten met mijn waarschuwingen over voeding en leefstijl. Ik leef met intentie, met een doel, een voornemen. Kennis is macht en met de juiste kennis kun je de juiste keuzes maken om je gezondheid te verbeteren. Voor de één voelt het als een last, voor de ander als een bevrijding. Het is maar hoe je de informatie die ik verspreid interpreteert. Al zou je maar één tip uit elke nieuwsbrief van mij overnemen, zul je over een jaar jezelf niet meer herkennen, op een positieve manier!

Daarom vandaag meer aandacht voor tien eenvoudige gezondheidstips die je leven drastisch kunnen veranderen. Maar laat ik beginnen met de twee soorten genezingen die er bestaan: automatische genezing, die je via miljoenen jaren van evolutie met jouw genen hebt overgeërfd, en bewuste genezing, waartoe elke mogelijkheid behoort om de automatische genezing te helpen en te verbeteren.

Ziek door je staat van zijn
Waarom geneest de ene persoon wel en de ander niet? Waarom overlijdt de ene persoon na een hartoperatie en de ander niet? Door fysieke verschillen, is wat je dokter je zou vertellen. Toch is dit niet helemaal waar. Zo hebben onderzoekers aan de University of Texas Medical School gekeken naar het sterftecijfer van mensen die een openhartoperatie hebben ondergaan. Waarom overleden sommige mensen na zes maanden en anderen niet?

De onderzoekers stelden twee vragen over hun sociale omstandigheden: ‘Doet u regelmatig mee aan sociale groepsactiviteiten?’ en ‘Haalt u kracht uit uw religieuze of spirituele beoefening?’ De bevindingen zullen je wellicht verbazen. De kans dat iemand die op beide vragen ‘Ja’ antwoordde binnen zes maanden na de operatie overleed, was kleiner dan 5 procent. De kans dat iemand die op beide vragen ‘Nee’ antwoordde binnen zes maanden na de operatie overleed, was 20 tot 25 procent. Je kunt dus stellen dat als jij een sociaal vangnet hebt en troost haalt uit je spirituele beoefening, je vijf keer meer kans hebt een openhartoperatie te overleven dan als je dit niet hebt. Dit geldt dus ook voor jouw genezing.

Hoe jij je voelt is volkomen subjectief, maar ook een activiteit in het bewustzijn. Een aanwijzing dat je bewust bent van jezelf. Dit fenomeen ondersteunt dus de bewuste genezing die je mogelijk kunt maken, waardoor de automatische genezing beter gaat.

Genezen door liefde
De onderzoeken die aantonen dat mensen die zich geliefd voelen vaker een gezonder hart hebben dan mensen die zich niet geliefd voelen, zijn belangrijk. Dit toont aan wat we al weten: liefde is de gezondste emotie van allemaal. Liefde houdt het leven in stand op het niveau van vertrouwen, vreugde en compassie. In dat opzicht is het nergens mee te vergelijken. Liefde is eigenlijk geen emotie, maar een kosmische kracht.

Zo bevordert liefde en verliefdheid onze fysieke, emotionele, mentale en spirituele gezondheid. Herkenbaar? ‘Maar verliefdheid kun je niet opwekken’, hoor ik je denken. Dat klopt. Maar je kunt wel je overtuigingen ten aanzien van de wereld om je heen veranderen. Weet dat je gedachten je realiteit creëren. Niet in de letterlijke zin van het woord – dat gaat nog dieper, maar vanuit praktisch oogpunt. Jouw gedachten bepalen namelijk hoe jij de realiteit ervaart. Veilig of vijandig? Liefdevol of haatdragend? Dit heeft niks met de buitenwereld te maken, maar met je mentale betekenisgeving aan wat je ziet en ervaart. Hebben jouw overtuigingen zijn beste tijd gehad? Door ze te veranderen, verander je jouw realiteit. En daarmee ook jouw gezondheid.

Op dit punt worden mensen vaak sceptisch. Overtuigingen die je gezond of ongezond maken? Hoe werkt dat? Zie het zo: je lens van perceptie is slechts een filter tussen de realiteit van je omgeving en de biologie van je lichaam. Je lens van perceptie creëert namelijk de gedachten en emoties over hetgeen je waarneemt en deze bepalen op hun beurt weer de chemie van je bloed, cellen en hersenen. Denk aan hormonen van vreugde (serotonine, dopamine, oxytocine) of stress en verdriet (cortisol en adrenaline).

Onthoud: je interne realiteit, daar heb je 100 procent controle over. Wellicht weet je nog niet precies hoe, maar die controle en kracht draag je in je. Dit vraagt om vertraging, verstilling en observatie. Observatie van je gedachten, emoties en gewoonten. Hoe meer aandacht, hoe meer controle. Geen controle vanuit dwingende sturing, maar controle vanuit verzachting en overgave aan wat is.

Meer weten: Leefbewust.nu

10 praktische tips

Vanuit de staat van zijn van verzachting en overgave, ben je in staat echt te gaan bouwen aan een betere gezondheid. Dan gaan je voedingskeuzes écht een verschil maken. Als je onder stress staat zal je lichaam namelijk niet investeren in gezondheid, hoe gezond het ook mag zijn. Voedingsstoffen worden niet opgenomen, omdat er geen reden toe is. Je staat namelijk in overlevingsmodus, dus het lichaam investeert niet in vertering. En zonder vertering geen opname van voedingsstoffen. Pas als je eenmaal in rust en kalmte bent, gaan onderstaande praktische tips daadwerkelijk een verschil maken.

  • Eet minder suiker, meer zout (Keltisch of Himalaya)
  • Eet minder, vast vaker
  • Zorg voor minder Omega-6, meer Omega-3
  • Zit minder, beweeg meer
  • Eet minder brood, eet meer eieren
  • Minder cardio, meer gewichttraining
  • Zeur minder, wees vaker dankbaar
  • Minder woede, meer lachen
  • Minder woorden, meer actie
  • Meer krachtige supplementen, minder bewerkte voeding
De nieuwe 10 geboden voor (nog) meer gezondheid!



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.