Blikvoeding en appelazijn: tips voor spannende tijden
Mike Verest
💨
Meestal zijn deze tussen de 1-4 jaar goed om te bewaren
Meestal zijn deze tussen de 1-4 jaar goed om te bewaren
Datum: 3 april 2022
Gezondheid
Mike Verest
Holistisch gezondheidsdeskundige Mike Verest, van Leefbewust.nu, werpt een kritische blik op het nieuws en geeft tips om je gezondheid te verbeteren. Hij belicht de voors en tegens van blikvoeding, vertelt hoe je je kunt voorbereiden op voedselschaarste en onthult een wondermiddel: appelazijn.
In deze kritische tijd, waar angst regeert, is het logisch dat mensen graag voorbereid willen zijn, bijvoorbeeld op lege schappen in de supermarkt. Hoewel ik zelf niet echt een ‘prepper’ ben, hoor ik het zo af en toe wel om me heen.
Kelders die vol staan met blikvoer en ander houdbaar voedsel, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Hoewel dit niet per se een onverstandig idee is, is ook blikvoer niet onbeperkt houdbaar. Meestal zijn deze tussen de 1-4 jaar goed om te bewaren. Als je er veel van hebt ingeslagen, komt er dus een moment dat je het toch op moet gaan eten. In tijden van nood zou ik zeggen prima, maar in tijden met toegang tot ander voedsel, zeg ik resoluut: nee. Waarom niet?
Aan de binnenkant van conservenblikken worden coatings gebruikt die bisphenol-A (BPA) bevatten: dat is een xeno-oestrogeen dat in verband wordt gebracht met kanker, vruchtbaarheidsproblemen, diabetes en hart- en vaatziekten.
Bij een studie van de Harvard School of Public Health in 2011 werd de hoeveelheid BPA gemeten in urine van proefpersonen die vijf dagen lang één kop soep uit blik of verse soep hadden gegeten. Er werd twintig keer meer BPA gevonden in de urine van proefpersonen die bliksoep hadden gegeten. Mede-auteur dr. Jenny Carwile zei naar aanleiding van haar onderzoek: “We weten al een tijd dat het drinken van vloeistoffen uit bepaalde harde plastics de hoeveelheid BPA in het lichaam kan verhogen. Deze laatste studie laat zien dat ingeblikt eten een nog grotere zorg is.”
Stop hier dus direct mee, want het is echt schadelijk voor je gezondheid. Voor noodrantsoen is het prima om vis en vlees en wat bonen in te slaan, maar er is nog een andere optie. Als je nou echt heel lang houdbaar voedsel wilt en een kant-en-klaar noodrantsoen zoekt, dan kun je bij diverse ‘prepper sites’ terecht. Deze verkopen speciale lang houdbare noodrantsoenen. Die zijn compact, blijven tot wel 20 jaar goed en bevatten de belangrijkste voedingstoffen om te kunnen functioneren in noodsituaties.
Zelf doe ik er niet aan omdat ik van mezelf weet dat ik met gemak drie dagen kan vasten, of twee weken op heel weinig voeding kan overleven. Daarnaast is het hebben van (schoon) water belangrijker dan voeding. Je kunt één tot twee maanden zonder eten, maar slechts vijf tot zeven dagen zonder water. Dus heb ik een goede waterfilter en 10 liter water in mijn kelder staan die ik elke twee maanden ververs.
Pillen
Deze week werd ik geattendeerd op het nieuws dat 75-plussers gemiddeld vijftien soorten medicijnen slikken. Ik wist dat het veel was, maar dit laat me toch wel schrikken. Nu denk je wellicht: ‘Ze zullen wel nodig zijn’, maar dat zijn ze allerminst. Zeker de combinatie zorgt vaak voor vele problemen. Er is weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten op een lichaam wanneer twee geneesmiddelen worden gecombineerd, laat staan vijftien stuks.
In tegenstelling tot natuurlijke geneesmiddelen zijn klassieke geneesmiddelen per definitie toxisch voor ons lichaam. Omdat ze lichaamsvreemd zijn, moeten ze allemaal worden afgebroken door de lever. Je begrijpt wat voor belasting dit geeft op de lever. Het is ongelofelijk hoe gemakkelijk pillen worden uitgeschreven.
Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen in Nederland onnodig maagzuurremmers slikken? De Volkskrant meldde kort geleden: “Van de Nederlanders die langdurig maagzuurremmers slikken, is dat voor bijna negen op de tien niet echt nodig. Dit blijkt uit onderzoek onder huisartspraktijken. Maagzuurremmers verhullen de echte oorzaken van de klachten, zoals alcoholgebruik of ongezond eten.”
Dit geloof je toch zelf niet? 90 procent van alle mensen krijgen onnodig deze medicatie voorgeschreven. Mocht je maagzuurremmers slikken of iemand kennen die ze slikt, weet dan dat er een hele eenvoudige oplossing is voor brandend maagzuur is. Laat ik eerst de mythe wegnemen dat je teveel maagsappen zou hebben. Dat is niet waar. Brandend maagzuur komt juist door te weinig maagsappen. Hierdoor gaat je maagklepje open staan en komt het omhoog. De oplossing? Azijnzuur om je maagsappen te versterken. Hoe? Met appelazijn.
Appelazijn
Drink 15 minuten voor elke maaltijd én voor het slapen gaan een glas water met twee theelepels appelazijn, en ervaar hoe snel je van je problemen af bent. Kies altijd voor biologische, troebele, niet-verhitte appelazijn. Dit is echt een wondermiddel voor maagzuurklachten, en ook voor verteringsproblemen en een onstabiele suikerspiegel. Daarnaast helpt het je afvallen, dus eigenlijk een must voor iedereen om in huis te hebben.
Als je ooit hebt meegedaan aan één van onze gratis challenges weet je dat we de ochtend altijd starten met de bekende Morning Detox Drank (MDD). Dat is natuurlijk niet zonder reden. In de ochtend is je lichaam uitgedroogd en heeft het behoefte aan hydratatie. Begin je dag dus sowieso met water. Voor extra gezondheidsvoordelen combineer je dit met appelazijn, citroen en baking soda.
Door warm water (niet heet) te combineren met appelazijn, onderdruk je allereerst de honger. Dit komt door de aanwezigheid van azijnzuur. Azijnzuur is ook enorm goed voor het stabiliseren van suikerspiegels. Een must dus voor mensen met diabetes type 2. Dit ziektebeeld wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels veroorzaakt door insulineresistentie of het onvermogen om insuline aan te maken.
Appelazijn zou dus je eerste ‘go-to’ medicijn moeten zijn. Maar mensen zonder diabetes hebben ook veel baat bij het stabiel houden van hun bloedsuikerspiegel. Waarom? Hoge bloedsuikerspiegels zijn een belangrijke oorzaak van veroudering en verschillende chronische ziekten.
De meest effectieve en gezondste manier om je bloedsuikerspiegel te reguleren is het vermijden van geraffineerde koolhydraten en suiker, maar appelazijn kan hier enorm bij helpen.
Zo laat onderzoek zien dat appelazijn de insulinegevoeligheid tijdens een koolhydraatrijke maaltijd met 19 tot 34 procent kan verbeteren en de bloedsuikerspiegel en insulinerespons aanzienlijk kan verlagen. Tot zover dus appelazijn.
Combineer dit met een halve citroen en je voegt er extra voordelen voor gewichtsverlies en vertering aan toe. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat polyfenol-antioxidanten in citroenen de gewichtstoename aanzienlijk verminderen. Citroen en appelazijn zijn dus een powercombo! Hoe zit het dan met de baking soda?
Baking soda (natrium bicarbonaat) neutraliseert de zuren van appelazijn en citroen zodat je nieren zelf niet zoveel bicarbonaat hoeven aan te maken. Voeg hier een mespuntje van toe.
Meer informatie: www.leefbewust.nu
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?