Nieuws Samen Leven

Boer en Voedsel brengt vers boerenvoedsel bij de burgers zonder tussenkomst van commerciële partij

boer en voedsel
Sodis Vita
💨

“Het is echt óns collectief”​
“Het is echt óns collectief”
Datum: 2 september 2022
Samen Leven

Anja Veerman

Anja Veerman

Vorig jaar bedacht ondernemer Peter samen met anderen het collectief Boer en Voedsel. Het idee: burgers direct bij de boer hun voedsel laten kopen. Leden bestellen online hun producten, waarna het collectief de bestelling in gang zet bij de boeren. De commerciële tussenhandel wordt gepasseerd, met als voordeel dat de boer een eerlijke prijs krijgt en de consument bij de distributiepunten voedsel vers van het land kan halen.

Al vroeg in de coronacrisis had Peter in de gaten dat de bevolking bewust wordt misleid. “Toen ik de tweedeling en uitsluiting zag ontstaan, dacht ik dat het handig zou zijn om voedsel toegankelijk te houden. Want stel je voor dat de supermarkt de volgende wordt die de QR-code gaat gebruiken. Als we voedsel zelf direct bij de boeren halen, dan hebben we daar niets mee te maken.”

Al snel kreeg hij hulp aangeboden. “Op een dag ging ik op zoek naar een plek om een kampvuur te maken. Een man met een busje kwam aanrijden, stapte uit, liep mijn kant op en al snel stonden we met elkaar te kletsen. Hij vertelde dat hij langs biologische boeren reed om groente en fruit voor gezinnen op te halen. Ik antwoordde hem dat ik ook wel gezinnen kende die dat wel wilden.”

Peter startte op Telegram een nieuwe groep waarop hij liet weten dat mensen een bestelling voor voedsel van de boeren konden plaatsen.“De eerste duizend bestellingen waren er binnen drie weken. Inmiddels zitten we op een stabiele 1.500 leden. Eerst werden de bestellingen gedaan via een Google-sheet en betaalden mensen via een tikkie. Al snel bleek dat niet te werken voor grotere aantallen. Niet iedereen snapt hoe zoiets werkt, dus daar ging nog weleens wat mis.”

Met crowdsourced geo-mapping ontdekte Johannes dat 80 procent van de leden zich vooral in de driehoek van Amsterdam, Almere en Amersfoort bevinden. “In dit gebied hebben we vijftien distributiepunten met hun eigen kleinere Telegram-groep. Eerst wordt de hele bestelling voor een dorp opgehaald bij het centrale distributiepunt in Bussum. Daarna worden de bestellingen bezorgd bij mensen die hun huis beschikbaar stellen als afhaalpunt voor het dorp of stadsdeel. Zo zorgen we per persoon voor een minimale reisbeweging. Stel je voor dat het nodig is om je per fiets te verplaatsen, dan moet dat ook mogelijk zijn.”

Het idee blijkt ook in de praktijk te werken. Inmiddels hebben minstens vijftig mensen meegewerkt om het initiatief naar het volgende niveau te tillen. “Het is echt óns collectief. Ik ben alleen maar degene het heeft opgestart.” Er kwam een webshop die geheel belangeloos is gebouwd door een goede programmeur, een ander heeft zijn BV ter beschikking gesteld om de betalingen te kunnen verwerken, er kwam een kantoor en bij mensen thuis ontstonden nieuwe vriendschappen.

“Vol passie is met een wisselende groep hard gewerkt om dit initiatief goed op de rit te krijgen. Het mooie is dat iedereen wel iets heel goed kan en het beste van zichzelf komt brengen”, aldus Peter. “Als bestuur hebben we veel geleerd: hoe groente houdbaar te houden op de juiste tempratuur, hoe we als team naast ons gewone werk functioneren en hoe we kunnen zorgen dat wekelijks iedereen daadwerkelijk zijn producten krijgt.

Dat ging in het begin weleens mis en dan moesten we geld teruggeven. Nu komt dat als tegoed in je account voor je volgende bestelling. Een periode liepen de bestellingen terug en moesten we aan marketing doen. Ook hielden we een ledenonderzoek."
Tijdens die vakantieperiode heeft het collectief even pas op de plaats gemaakt en bleef de webshop gesloten. Er werd geëvalueerd en geprobeerd het initiatief te verbeteren. “We werkten nog met een tussenhandelaar voor een breder aanbod. Daarbij dreven we af van ons oorspronkelijke idee: direct in contact komen met de boer, zowel de boer als de consument een eerlijke prijs bieden. Ook in tijden als het echt moeilijk wordt, toegang houden tot eerlijk, gezond en betrouwbaar voedsel.

Inmiddels hebben we boer Arnold gevonden met zijn Bodemische Aardappel (zie ook pagina 10/11, red.). Daarmee gaan we vanaf september weer starten. We hebben er enorm veel zin in. Onze bedoeling is altijd geweest om gelijkgestemden met elkaar te verbinden en dat we de weg naar elkaars voordeur weten te vinden. We opereren als collectief, waarin we elkaar helpen en ondersteunen. Alle stappen die we zetten laten we weten via ons Telegram-kanaal.”

Voedsel bestellen kan via: boerenvoedsel.nl

Noot: Extra hulp is van harte welkom, bijvoorbeeld als distributiepunt voor een dorp. Het collectief zorgt voor begeleiding. Via het Telegram-kanaal kan direct contact worden opgenomen: t.me/boerenvoedsel_collectief




 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.