Nieuws Mens en Macht

Brandstofverbod Ottawa leidt tot ludiek protest

demonstratie Ottowa
💹

Datum: 16 februari 2022
Mens en Macht

Van onze redactie


Op 29 januari arriveerden de eerste trucks van het zogenoemde Vrijheidskonvooi in de Canadese hoofdstad Ottawa om actie te voeren tegen de verplichte vaccinatie van vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten willen oversteken. Inmiddels is de demonstratie uitgegroeid tot een breed protest tegen alle coronamaatregelen. Dreigementen van de regering ten spijt, laten de truckers zich nog niet wegjagen.

Peter Sloly, de politiechef van Ottawa, beloofde maandag 7 februari tijdens een media bijeenkomst “op alle mogelijke manieren de hitte op te voeren” tegen de protesterende truckers. Tevens hield hij een pleidooi voor meer middelen. De toegenomen politiehandhaving in het centrum van Ottawa motiveert protestleiders en vrachtwagenchauffeurs die in het centrum van Ottawa geparkeerd staan echter vooral om door te gaan.

Officieren namen zondagavond duizenden liters brandstof en propaan in beslag en agenten deelden in de binnenstad meer dan 100 boetes uit, aldus Sloly. Een persbericht op zondagavond meldde dat zeven mensen waren gearresteerd, zes van hen voor ‘kattenkwaad’ en Ă©Ă©n voor rijden terwijl dat verboden was. 

Plaatsvervangend politiechef Steve Bell gaf tijdens een gemeenteraadsvergadering van maandagmiddag aan dat demonstranten het agenten moeilijk maken het brandstofverbod af te dwingen, door grote hoeveelheden water in gasflessen te vervoeren. De demonstranten proberen op allerlei manieren dit beleid te frustreren door de zone binnen te komen met grote hoeveelheden water in jerrycans en gasflessen, aldus Bell.

Ondanks de druk van de politie, blijven ze vooralsnog op hun plek. Christian, de chauffeur van een vrachtwagen die al 10 dagen net ten oosten van het National War Memorial geparkeerd staat, zei dat protestaanhangers lege brandstofcontainers hadden verplaatst om de politie af te leiden. “Ik heb genoeg brandstof voor drie weken en ben niet van plan te vertrekken.” "We gaan winnen", zei hij. “Mensen mogen zien wat Canadese burgers wordt aangedaan.”

De politie was zondagavond binnengevallen in het kamp op een parkeerplaats aan Coventry Road, waar enkele tientallen vrachtwagens en campers geparkeerd staan en de daar opgeslagen brandstof in beslag genomen. Volgens protestorganisatoren op sociale media arresteerden ze daarbij verschillende demonstranten die weigerden hun identiteitsbewijs te tonen.

Een andere chauffeur van een zware vrachtwagen, vertelt dat de demonstranten blijven ondanks de toegenomen politie-inspanningen. “We voelen ons al twee jaar niet op ons gemak", zegt hij. "Wij gaan nergens heen.”
Op een persconferentie die verboden was voor oude en gevestigde media, gaven organisatoren van de protesten aan dat ze minder vaak in de binnenstad zouden toeteren als de dienstdoende beambten bereid zouden zijn met hen in gesprek te gaan.  “Dit kan alleen worden opgelost door wetgevers, niet door tirannieke handhaving”, zei een van de organisatoren van de protesten op de persconferentie, die online werd gestreamd. “Elke keer dat de politie ons met agressie benadert, doet dat de steun voor onze beweging alleen maar groeien.”

In de gevestigde media worden de demonstranten regelmatig afgeschilderd als ‘extreem rechts’ of 'fascistisch'. De donateurswebsite GoFundMe kondigde zelfs aan dat het de miljoenen dollars aan donaties voor de truckers in beslag zou nemen en weggeven aan ‘liefdadigheidsorganisaties’. Op die beslissing is GoFundMe inmiddels teruggekomen: ze geven het geld nu terug aan de donateurs.

De Canadese regering weigert vooralsnog toe te geven aan de eisen van de demonstranten. Saillant detail: Klaus Schwab, de baas van het World Economic Forum meldde onlangs in een interview trots dat “het halve kabinet Trudeau uit zijn Global Leaders-klas komt, inclusief de burgermeester van Ottowa Jim Watson”. Het World Economic Forum in Davos heeft een Global Leaders programma dat is doorlopen door politieke leiders  van allerlei landen over de hele wereld, van de premier van Nieuw-Zeeland tot leiders als Angela Merkel en Emmanuel Macron. 


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.