Nieuws Opinie

Corrupt?

Column Jeroen Pols Van Dissel
Bart Maat | ANP
💨

Jeroen Pols valt Gideon van meijeren bij​
Jeroen Pols valt Gideon van meijeren bij
Datum: 30 mei 2022
Opinie

Jeroen Pols

Jeroen Pols

Afgelopen week buitelde een groot aantal Tweede Kamerleden in valse verontwaardiging over elkaar heen, na de constatering van Gideon van Meijeren dat de OMT-voorzitter Jaap van Dissel corrupt is. Dit voorval illustreert hoe corruptie en hypocrisie twee kanten van dezelfde medaille zijn.

De vraag of en hoeveel geld Jaap ontvangt voor zijn activiteiten leidde de discussie af van de kern. Corruptie beperkt zich namelijk niet tot het ontvangen van een directe beloning voor bewezen diensten, maar omvat ook het inzetten van bevoegdheden voor andere belangen.

Het staat vast dat Jaap verantwoordelijkheid draagt voor de onwetenschappelijke maatregelen van het OMT die de Nederlandse economie, het welzijn van de bevolking en de rechtsstaat een ongekende schade toebrachten. Ook staat vast dat het OMT de adviezen aanpaste aan de wensen van het kabinet.

Grapperhaus wil een avondklok? Jaap levert en vervalst desnoods een grafiek om de werkzaamheid aan te tonen zoals dat bij de avondklok gebeurde. Ook dat is een feit. De stormvloed van vrijheidsinperkingen en tweespalt in de samenleving als direct gevolg van de adviezen bieden de infrastructuur voor de grootste greep in de staatskas door de farmaceutische maffia uit de geschiedenis.

Jaap is niet alleen door en door corrupt maar ook een herhalingsdader. Tijdens de Mexicaanse griep speelden de adviezen van de Gezondheidsraad onder leiding van Jaap een belangrijke rol in de aankoop van nutteloze maar riskante experimentele vaccins. De kostenpost voor de Nederlandse belastingbetaler bedroeg uiteindelijk 340 miljoen euro en duizenden mensen leden onder de gevolgen van ernstige vaccinatieschade in een van de mildste griepepidemieën ooit. In 2018 ontvingen de slachtoffers een schamele vergoeding van de staat voor in totaal vijf miljoen euro.

De Raad van Europa trok in een op 6 juni 2010 gepubliceerd evaluatierapport keiharde conclusies over deze handelwijze. De gevolgen van de aanpak waren dramatisch, ongerechtvaardigde angsten werden aangewakkerd, landen namen onaanvaardbare gezondheidsrisico’s door de versnelde toelating van vaccins met een ongekende verkwisting van publieke gelden tot gevolg. Het rapport zag niet alleen aanwijzingen voor ongepaste invloed en druk vanuit de farmaceutische industrie maar uitte ook ernstige twijfels over de transparantie van de besluitvorming en de identiteit van de deskundigen die hierover adviseerden. Het rapport verdenkt hiermee ‘deskundigen’ zoals Jaap maar ook Marion Koopmans van corruptie.
In de evaluatiecommissie van de Mexicaanse griep zat destijds een aantal opvallende Kamerleden zoals bijvoorbeeld Pieter Omtzigt. Ook Khadia Arib sprak van ‘een van de grootste medische schandalen van de afgelopen honderd jaar’. Voorts bleek dat Ab Osterhaus als medelid van de Gezondheidsraad de aankoop van de vaccinaties beïnvloedde. In Nederland werd vrij vroeg gekozen voor de vaccins GSK (Pandemrix) en Novartis (Focetria) die de door Ab Osterhaus geleverde riskante en niet eerder gebruikte reactieversterkers bevatten. De Tweede Kamer sprak destijds schande hierover.

Een onderzoek naar de belangenverstrengelingen binnen het OMT en de Gezondheidsraad kwam er niet. De hoofdrolspelers gingen zonder verantwoording af te leggen onverstoorbaar verder met hun schimmige praktijken. De Kamerleden die destijds openlijk hun verbijstering over de belangenverstrengelingen van Gezondheidsraadleden uitspraken, zwijgen nu of reageren met valse verontwaardiging op de corruptiebeschuldigingen aan het adres van Jaap.

De Tweede Kamer is daarmee het toonbeeld van hypocrisie, een woord dat in het Grieks ‘toneelspel’ betekent en een gebrek aan oprechtheid, loyaliteit en rechtschapenheid toont. Het is de dubbelhartigheid van mensen die zich voordoen als toonbeelden van deugd terwijl hun leven uit schandalen bestaat. De fnuikende corruptie en hypocrisie in de politiek woekeren voort terwijl de bevolking een hoge prijs betaalt.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.