Nieuws Opinie

De Andere Krant gaat door

column sander belgie
Brussel
💹

Belgische De Andere Krant​
Belgische De Andere Krant
Datum: 16 september 2022
Opinie

Sander Compagner

Sander Compagner

Afgelopen week waren we met een delegatie van De Andere Krant in BelgiĂ«. We waren te gast in de buurt van Gent bij VZW Dwarsligger, een plek waar de nieuwe wereld al gestalte krijgt en die een inspiratie is voor alle groepen die samen tot nieuwe structuren willen komen. We hebben daar onze collega’s van het Belgische Franstalige blad Kairos gesproken en gaan de komende periode waar mogelijk samenwerken. Kairos bestaat al meer dan tien jaar als onafhankelijk blad en brengt tegenwoordig ook online veel nieuws en achtergronden. Kairos is voor iedereen die de Franse taal machtig is een absolute aanrader.

Verder hebben we met bevriende journalisten uit België de mogelijkheid van een Belgische editie van onze krant besproken. We gaan de komende maanden onderzoeken of we een uitgave speciaal voor de Belgische (Vlaamse) lezers kunnen opzetten. Mochten lezers uit België hieraan bij willen dragen of mensen kennen die een rol kunnen spelen bij een Belgische Andere Krant dan komen we graag met jullie in contact.

Het laatste programma-onderdeel in België was een gesprek met Mattias Desmet. De afgelopen weken heeft Desmet zowel vanuit de reguliere media als vanuit de onafhankelijke media kritiek ontvangen. Volgende week reageert Desmet hierop in onze krant. Hij staat open voor kritiek, maar vindt wel dat tweespalt moet worden vermeden binnen de groep die zich verzet tegen het opkomende totalitarisme. Desmet maakte duidelijk dat hij voorop wil gaan in die strijd.

Ook bij De Andere Krant merken we dat we heel kritisch gevolgd worden door de groep waar we ons mee verbonden voelen. We juichen deze kritiek toe en hopen tegelijkertijd dat verschil van inzicht nooit een reden is om elkaar direct de maat te nemen of het gesprek te mijden. Desmet vertelde ons dat hij met iedereen in gesprek gaat en zal blijven gaan. De uitsluiting van andersdenkenden is de aanzet tot het door hem beschreven totalitarisme, legde hij ons uit. Juist binnen onze groep moeten we waken voor deze ‘massavorming’ en de vrijheid en diversiteit van inzichten en meningen koesteren. Als De Andere Krant sluiten we ons van harte bij deze woorden aan.

Naast een Belgische editie staat er nog een aantal nieuwe zaken op de rol. Zoals eerder al gemeld door Arjen Pasma zijn we bezig met de bundeling van zijn columns in een boek. Het eerste De Andere Krant-boek zal gratis of tegen zeer gereduceerd tarief aan onze lezers aangeboden worden, informatie daarover volgt. Meerdere andere De Andere Krant-boeken zullen de komende periode volgen, zoals een bundeling van onze Plukagenda.

Vanaf half september starten we met een wekelijkse podcast De Andere Agenda, waarin Niels Lunsing de agenda voor en door verbindend Nederland zal gaan presenteren. En: vanaf later deze maand kan iedereen in De Andere Krant persoonlijke berichtjes plaatsen. Aangeboden, gezocht, et cetera. Hiermee willen we het netwerk van De Andere Krant verder versterken en toegankelijk maken.

Met dank aan alle lezers en volgers die ons werk mogelijk maken, De Andere Krant gaat door.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.