Nieuws Economie

Duitse economie in crisis, populariteit AfD stijgt

duitse economie afd
💹

Duitsland in recessie, Russische economie groeit​
Duitsland in recessie, Russische economie groeit
Datum: 22 januari 2024
Economie

Van onze redacteur


De radicaal-rechtse partij AfD (Alternative fĂŒr Deutschland) is voor het eerst de grootste in een opiniepeiling in Duitsland. Volgens het bekende instituut Prognos zou 25 procent van de Duitsers op de AfD stemmen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De CDU volgt met 23 procent, de socialistische SPD scoort 12 procent, de Groenen 10 procent, de linkse partij van Sarah Wagenknecht 8 procent, de CSU, zusterpartij van CDU, 6 procent. In de voormalige Oost-Duitse deelstaten is AfD al langer de grootste, met tegen de 40 procent steun. In Duitsland bestaat een cordon sanitaire tegen de AfD.

Het Duitse bruto nationaal product (BNP) is vorig jaar met 0,3 procent gedaald, zo maakte het Duitse bureau voor de statistiek onlangs bekend. Volgens Carsten Brzeski, analist bij ING, verkeert Duitsland “in permanente crisis sinds de pandemie” en lijdt het land aan “een energiecrisis, stijgende inflatie en een restrictief monetair beleid”. Groot probleem voor Duitsland is dat China is veranderd van een “geweldige exportbestemming” naar “een concurrent die minder Duitse producten nodig heeft”, aldus Brzeski. De Duitse autoindustrie wordt getroffen door de toename van het aantal elektrische auto’s, een markt waarin China dominant is.

Inmiddels wordt breed onderkend dat er sprake is van een gestage “de-industrialisatie” van Duitsland. Zo produceerde het land in 2022 40 procent minder auto’s dan tien jaar daarvoor. De Duitse staalproductie is in het jaar tot en met oktober 2023 met 8,8 procent gedaald. Begin dit jaar werd bekend dat het Duitse elektriciteitsverbruik per hoofd van de bevolking in 2023 is gedaald tot het niveau van 1978.

Een derde van de Duitse industriebedrijven heeft inmiddels plannen om naar het buitenland te gaan vanwege de hoge energieprijzen, zo werd vorig jaar bekend. De bedrijven klagen dat de regering miljarden aan steun had beloofd om ‘de transitie naar duurzame energie’ mogelijk te maken, maar dat de subsidies nu drastisch worden beperkt, vanwege de verzwakte overheidsfinanciĂ«n. De Duitse industrie is van oudsher sterk afhankelijk van voordelig Russisch gas, maar Europese sancties tegen Rusland en de vernietiging van de Nord Stream 2 gaspijpleiding drijven de energieprijzen in Duitsland op.

Rusland lijkt ondertussen de inzinking van 2022, die het gevolg was van westerse sancties, te boven te zijn. De Russische economie kromp volgens westerse cijfers met 2,1 procent in 2022, volgens Ruslands eigen cijfers met 1,2 procent. Voor 2023 verwachten de Russen een groei van 3 procent. De westerse sancties hebben de Russische industrie ook een stevige stimulans gegeven. Met name sectoren als metaalbewerking en machinebouw zijn drastisch gegroeid sinds 2022. President Poetin maakte afgelopen week bekend dat Rusland fors gaat investeren in de bouw van eigen vliegtuigen. Rusland wil 500 eigen passagiersvliegtuigen bouwen in de komende zeven jaar, en tientallen vrachtvliegtuigen.


duitse economie afd grafiek

“Deelnamecijfers zijn politieke cijfers”


Het ‘aantallenspel’ dat we ook in de Nederlandse media hebben gezien bij boeren- en coronademonstraties, is blijkbaar ook in Duitsland populair. Hoeveel mensen waren er nou echt bij de boerenprotesten: 30.000 boeren zoals de organisatoren meldden of de slechts 8500 die de politie had geteld. De Berliner Zeitung vroeg het zich af en schreef er een stuk over:

Hoe komt dit grote verschil tot stand? Heel wat neutrale waarnemers vragen zich dit af. De verslaggevers van de Berliner Zeitung hadden de indruk dat er aanzienlijk meer dan 8500 demonstranten waren. Uiteraard geven de meeste organisatoren hogere cijfers dan de politie, en de waarheid ligt vaak ergens in het midden. Maar 30.000 versus 8500? Die ochtend zei politiechef Barbara Slowik tegen de commissie Binnenlandse Zaken: “We verwachten aanzienlijk meer dan 10.000 deelnemers”. De politie vertelde de krant dat zij geen belang heeft bij het verhogen of verlagen van het aantal deelnemers. “Wij zijn neutraal in deze kwestie”, zegt woordvoerster van de autoriteit, Beate Ostertag. “Voor ons gaat het puur om het aansturen van de bedrijfsvoering.” Volgens Ostertag omvatte de telling van maandag onder meer rapporten van de hulpdiensten en “ervaringswaarden over het gebruik van de ruimte”. De cijfers zijn altijd bij benadering, schreef de Zeitung, dat constateert dat de politie in het verleden wel is betrapt op het schetsen van een verkeerd beeld. Conclusie van de Berliner Zeitung: Deelnameaantallen bij demonstraties en bijeenkomsten zijn politieke cijfers.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.